Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, a afirmat ca inconsecventa si instabilitatea sistemului educational sunt printre cauzele esecului din invatamant, iar dictonul "cine are carte, are parte" a fost inlocuit cu "cine are carte, pleaca departe", de aceea trebuie facuta o analiza sincera si lucida pentru a opri degradarea sociala, relateaza Mediafax.

Patriarhul DanielFoto: Agerpres

PF Daniel adresat, sambata, un mesaj cu ocazia inceperii noului an scolar, in care a subliniat ca sistemul de invatamant ar trebui sa faca o analiza sincera si lucida, in contextul rezultatelor deosebit de slabe inregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50 la suta.

"Cauzele esecului din scoala romaneasca sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost si vor mai fi analizate de specialistii din diverse institutii abilitate, in special inconsecventa si instabilitatea sistemului educational. La acestea se mai adauga si criza spirituala si morala din societatea romaneasca", arata patriarhul in mesajul transmis scolii.

PF Daniel considera ca lipsa de valori perene, de repere credibile si de motivatii solide din societatea si scoala romaneasca a atins cote alarmante, iar acumularea de valori intelectuale este tot mai mult inlocuita cu acumularea de bunuri materiale, "incat astazi nu mai valoreaza mult o cultura aleasa, ci doar o avere frumoasa".

"Iar dictonul ᅡcine are carte, are parteᅡ, nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregatiti sunt prea putin platiti. Prin urmare, acum ᅡcine are carte, pleaca departeᅡ, adica in strainatate", a mai aratat patriarhul in mesajul sau.

PF Daniel considera ca pentru a opri aceasta degradare spirituala si sociala sunt imperativ necesare masuri legislative si sociale, dar si o innoire spirituala a mentalitatii si o cultura a valorilor morale, dupa cum ne invata Sfantul Apostol Pavel cand zice: "Sa nu va potriviti cu acest veac, ci sa va schimbati prin innoirea mintii, ca sa deosebiti care este voia lui Dumnezeu, ce este bun si placut si desavarsit".

Patriarhul transmite in mesajul sau cateva indemnuri pentru promovarea spiritualitatii crestine in actul educational, aratand ca educatia religioasa in familie si in scoala presupune "cooperarea Bisericii cu aceste doua institutii majore ale poporului".

"Intrucat in societatea de azi actul educational este tot mai mult afectat de secularism sau indiferenta spirituala, superficialitate si lipsa de motivatie sau de entuziasm pentru cunoastere, este necesar ca, si prin intermediul educatiei religioase, elevii sa fie indemnati sa urmeze pilda multor personalitati romanesti care prin cultura, eruditia si profesionalismul lor au devenit renumiti in tara si in strainatate, desi proveneau adesea din familii modeste", mai arata patriarhul.

Totodata, PF Daniel spune ca prin educatia religioasa trebuie sa fie promovata cultivarea talentelor si a valorilor intelectuale, respectul fata de parinti, profesori si colegi, precum si iubirea de tara si de neam.

"Biserica, alaturi de Familie si de Scoala, trebuie sa fie activa si creatoare in educatia copiilor si a tinerilor. Prin urmare, indemnam pe toti slujitorii Bisericii, sa promoveze o intensa cooperare cu familiile si scolile din parohii in actul educational, sub semnul unei responsabilitati comune sporite pentru binele tarii noastre. Avand in vedere caracterul dinamic, usor modelabil, al copiilor si tinerilor, eforturile comune trebuie concentrate spre o educatie bazata pe valorile crestine si democratice europene: credinta si cultura, speranta si iubire, libertate si responsabilitate, egalitate in fata legii si solidaritate in fata suferintei", adauga patriarhul in mesaj.

PF Daniel subliniaza ca tinerii si copiii sunt cei mai vulnerabili la schimbarile societatii, iar abandonul scolar, destramarea familiilor, saracia, somajul, plecarea parintilor la munca in strainatate, delicventa si violenta juvenila, nesiguranta zilei, incertitudinea viitorului se constituie in tot atatea cauze ale crizei educatiei in scoala si in familie.

"Biserica a semnalat adesea aceste provocari si face eforturi sporite pentru a raspunde lor atat prin orele de religie, cat si prin diferite programe adresate copiilor si tinerilor, ca de pilda: ᅡHristos impartasit copiilorᅡ; ᅡAlege Scoala!ᅡ; ᅡCopilul invata iubirea lui Hristosᅡ, care se desfasoara prin intermediul parohiilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane. Rezultatele sunt imbucuratoare, dar nevoile prezente si viitoare sunt imense", precizeaza patriarhul in mesaj.

PF Daniel mai arata ca educatia este forma cea mai inalta in lucrarea de modelare si formare a caracterului si personalitatii copiilor si tinerilor, iar din acest motiv ar trebui sa fie prioritatea fundamentala a oricarei societati care doreste progresul spiritual si bunastarea materiala a poporului.