Care este legătura dintre inculpatul Țârdea din România și șeful Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) din Republica Moldova? Răspuns corect: un joc de noroc televizat. De fapt, Paul Petre Țârdea aplică la Chișinău rețeta concursurilor “Eurotombola” (Prima TV) și “Tombola Câștigătorilor” (TVR 2) care l-au propulsat în centrul a două scandaluri publice la București.

INFOGRAFIC RETEAUA BINGO 2Foto: Rise Project

Acum, se numește “Euro Bingo” și este un proiect al firmei Galisa-Lux SRL – înființată la Chișinău acum zece luni – în iulie 2011. În această companie, Țârdea este asociat direct cu familia lui Igor Bodorin, directorul SPPS. Inițial, pentru ei a lucrat și Victor Cătan, fost ministru de Interne al Moldovei.

CINE ESTE IGOR BODORIN: General-maior. Este directorul SPPS din 2007, fiind numit în această funcție de fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Înainte să conducă SPPS, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofițer în ministerul moldovean al Afacerilor Interne.

CE ESTE SPPS: Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat este echivalentul moldovenesc al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) din România. Este o autoritate administrativă centrală cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova şi a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Moldova. SPPS asigură paza sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Miza: televiziunea de stat

Inițiatorii “Euro Bingo” vizează chiar televiziunea de stat “Moldova 1” cu acoperire în toate colțurile republicii. La o lună și jumătate după ce firma Galisa-Lux s-a înființat, reprezentanții societății au început demersurile pentru introducerea emisiunii-concurs în grila de programe a postului TV.

Citeste tot articolul pe RISE PROJECT