Semnalul pe care Romania il da aliatilor legat de prezenta trupelor romanesti in Afganistan este cel dat de presedintele Traian Basescu la Summitul NATO de la Chicago, militarii romani urmand sa plece din teatrul de operatii atunci cand situatia va arata ca nu au fost pierdute vieti in zadar, a declarat premierul Victor Ponta, aflat in deplasare in provincia afgana Zabul, transmite Agerpres.

Intr-un interviu postat pe site-ul Guvernului, Ponta a fost intrebat care este semnalul pe care il da Romania Aliantei "legat de retragere".

"Semnalul pe care l-a dat presedintele tarii in mod politic la Chicago si pe care incerc sa-l dau eu aici, tocmai pentru a arata ca in aceasta problema Romania are o singura pozitie, unitara, faptul ca ne respectam angajamentele si ca am venit impreuna, o sa plecam impreuna atunci cand situatia de aici va arata ca efortul si vietile pierdute nu au fost pierdute in zadar", a raspuns premierul.

De asemenea, intr-un discurs in fata militarilor romani din Afganistan, Ponta le-a spus acestora ca a mers in teatrul de operatiuni pentru a afla care sunt lucrurile pe care Guvernul le poate face pentru ei.

Membrii delegatiei conduse de premierul Ponta s-au intalnit cu militarii Batalionului 2 Manevra, dislocati si cu cei ai Batalionului 1 Manevra.

Batalioanele 1 si 2 Manevra din Afganistan sunt formate, in principal, din militari ai Batalionului 300 Infanterie de la Galati, respectiv din cei ai Batalionului 280 Infanterie Mecanizata de la Focsani, se arata in comunicatul de presa.

In prezent, Armata Romaniei participa in teatrul de operatii din Afganistan cu aproximativ 1.800 de militari, incadrati in batalioane de manevra, structuri de legatura si monitorizare, structuri de sprijin logistic si personal de stat major, dislocati in principal in provincia Zabul, dar si la Kandahar, Bagram si Kabul.

  • Ambasadorul Mark Gitenstein: Nu pierd nicio oportunitate de a veni in Afganistan si a multumi trupelor romane  

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca nu pierde nicio ocazie de a merge in Afganistan pentru a multumi trupelor romanesti aflate in misiune. Gitenstein il insoteste pe premierul Victor Ponta intr-o deplasare in Afganistan, in vizita la militarii romani dislocati in provincia Zabul.

"Nu pierd nicio oportunitate de a veni aici si a multumi trupelor dumneavoastra pentru sustinerea misiunii din Afganistan. Aveti aproape 2.000 de femei si barbati aici, luptand pentru misiunile NATO si suntem foarte mandri de ei. Nu pot sa fac niciodata suficient pentru a va multumi din partea poporului american pentru ceea ce faceti", a spus Gitenstein, intr-un scurt interviu video postat marti pe site-ul Guvernului Romaniei.