Senatul a adoptat, marti, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2010. Proiectul, prioritate legislativa a fostului guvern, care a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, a intrunit 93 de voturi "pentru", 5 voturi "impotriva" si 7 abtineri.

Acest proiect de act normativ primise raport favorabil, fara amendamente, din partea Comisiei juridice.

Senatul a adoptat, de asemenea, Proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului intre Romania si Republica Araba Siriana privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2010, adoptat, anterior, tacit de Camera Deputatilor.

Acest proiect a intrunit 72 de voturi "pentru", 11 voturi "impotriva" si 10 abtineri.

In cadrul dezbaterilor, senatorul Georgica Severin (PSD) a afirmat ca ratificarea acordurilor cu Siria este inoportuna deoarece, de la data semnarii acestor acorduri, situatia internationala s-a schimbat radical. El a spus ca Siria a devenit o tara cu mari probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului.

Severin a precizat ca membrii Comisiei pentru politica externa au acceptat sa dea un aviz favorabil dupa ce au primit precizari in legatura cu oportunitatea ratificarii acestor tratate din partea Ministerului de Externe.

"Este inoportuna ratificarea acestor acorduri, deoarece toate tarile Uniunii Europene au inghetat raporturile cu Siria", a adaugat parlamentarul.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a sustinut ca ratificarea acestor acorduri ar fi o greseala din punct de vedere politic, in conditiile in care toate tarile UE, Liga Araba si multe tari din afara Uniunii boicoteaza sistemul din Siria.

"Daca incheiem acest acord, maine in toate ziarele siriene va fi prezentat ca o victorie a politicii externe a conducerii actuale a Siriei, iar noi nu avem nimic de castigat", a mai spus Frunda.

Tot marti, Senatul a adoptat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea in prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2010.