„Cred ca acest Guvern pe care eu il voi propune Parlamentului si Romaniei va fi cel mai cinstit Guvern pe care Romania l-a avut”, a promis prim-ministrul desemnat al Romaniei.

Vlad MixichFoto: Hotnews

S-a tinut Victor Ponta de cuvant in seara zilei de 1 mai, atunci cand si-a prezentat cabinetul in fata tarii?

Depinde ce intelege fiecare dintre noi prin cuvantul „cinste” si daca aceasta intelegere coincide cu cea a prim-ministrului Romaniei.

Dezlegam aceasta dilema privind la patru ministri ai cabinetului Ponta. Fara patima. Doar fapte.

OVIDIU SILAGHI – ministrul Transporturilor si Infrastructurii

  • 2008 – Ovidiu Silaghi ar fi fost cercetat de DNA pentru trafic de influenta in cazul lichidarii SC Samobil SA (cea mai mare fabrica de mobila din Satu-Mare), o afacere de zeci de milioane de euro in care ar fi fost implicat si unul dintre deputatii care reprezinta minoritatea italiana in Parlamentul Romaniei (Mircea Grosaru). De altfel, Ovidiu Silaghi este secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italiana. Pentru dosarul Samobil s-a dispus NUP in 2009, numele lui Silaghi nefiind implicat oficial. Puteti citi aici o ancheta a cazului publicata in 2008 in Jurnalul National.
  • 2007 - Presa locala si centrala a scris despre Ovidiu Silaghi, mentionand firmele infiintate si apoi falimentate de-a lungul anilor (cinci la numar) si despre preluarea prin aceste firme a unor intreprinderi de stat vandute apoi in profit.

CORINA DUMITRESCU – ministrul Educatiei

Este rector si fondator al Universitatii private Dimitrie Cantemir.

  • Doi parlamentari PSD (Catalin Croitoru si Petru Filip, ambii proaspeti migratori de la PDL)  au initiat un proiect de lege prin care se prevede ca, in cazul desfiintarii unei universitati private, patrimoniul acesteia (valorand milioane de euro) va reveni direct fondatorilor. Legea produce un avantaj important pentru fondatorii unei universitati private pentru ca in prezent, in cazul desfiintarii, patrimoniul ar reveni statului roman. Cei doi parlamentari sunt ambii profesori la Universitatea Dimitrie Cantemir, printre ai carei fondatori se numara noul ministru propus la Educatie, Corina Dumitrescu. Sotul Corinei Dumitrescu este la randu-i deputat PSD si presedintele Comisiei pentru Invatamant din Camera Deputatilor.
  • La adresa Corinei Dumitrescu au fost aduse si acuzatii de incompatibilitate, caci noul ministru desemnat al Educatiei este in acelasi timp membru al CSM si rector al Universitatii Dimitrie Cantemir. Aceasta dubla calitate incalca legea Educatiei, care interzice ocuparea unei functii de conducere sau demnitate publica pe durata exercitarii mandatului de rector". Deocamdata nu exista o decizie a instantei in acest caz.
  • Asociatia Universitatilor Private (condusa de Corina Dumitrescu) se afla in proces cu Ministerul Educatiei pe tema criteriilor de clasificare a universitatilor. Daca guvernul Ponta va fi validat, acuzatul si acuzatorul se vor reuni in una si aceeasi persoana: Corina Dumitrescu, ministru al Educatiei si presedinte al Asociatiei Universitatilor Private.

DANIEL CONSTANTIN – ministrul Agriculturii

  • Este presedintele Partidului Conservator, fondat de Dan Voiculescu. In urma verdictului definitiv al Curtii Supreme, s-a stabilit ca Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitatea comunista in februarie 1970, sub numele conspirativ de "Felix", dand note informative despre colegi si rude plecate in strainatate. Dan Voiculescu detine trustul media din care fac parte Antenele.

VICTOR ALISTAR – ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale

Marti seara, Victor Ponta a subliniat ca nu prezinta guvernul Ponta sau guvernul USL, ci guvernul Romaniei, "cel mai cinstit pe care Romania l-a avut". Doar ca in ochii mei cinstea nu inseamna trafic de influenta, incompatibilitate sau afaceri cu batrani turnatori. Si asa mi-am dat seama ca Victor Ponta intelege poate altceva prin cuvantul „cinste”.

Caci acest cuvant are doua sensuri in dictionar. Unul face referire la onestitate si corectitudine. Celalalt sens interpreteaza „cinstea” ca fiind un plocon sau mai exact „a oferi cuiva de mancat si a-i plati consumatia”. Iar daca intelegem propozitia „cel mai cinstit guvern pe care Romania l-a avut” cu acest al doilea sens, brusc descoperim ca Victor Ponta se tine deocamdata de cuvant. In cabinetul sau exista oameni foarte priceputi in a se lasa „cinstiti”.