Guvernul a anuntat marti ca discuta cu Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) o prelungire a termenului acordat pentru elaborarea unei noi legi privind restituirea bunurilor confiscate in timpul regimului comunist.

"Ministerele Justitiei si Afacerilor Externe se afla in discutii de pregatire cu CEDO pentru prelungirea acestui termen, care se incheie in 12 iulie", a declarat pentru agentia AFP purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu.

Executivul estimeaza ca apropierea alegerilor locale si parlamentare va face practic imposibila respectarea termenului impus de CEDO.

"Daca cererea este acceptata, va fi vorba de o prelungire de maxim sase luni, deci dupa alegerile parlamentare", a confirmat Dan Suciu.

Guvernul pregatise un proiect de lege care prevedea despagubirea proprietarilor ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist in limita a 15% din valoarea acestora, intr-un interval de 10 - 12 ani. Restituirea in natura era exclusa.

Dupa numeroasele critici iscate de acest text, guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a decis miercurea trecuta sa amane adoptarea sa si a facut apel la o "dezbatere larga" in jurul acestui dosar.

Romania este una dintre ultimele tari comuniste din Europa de Est care nu a reusit sa rezolve, la 22 de ani dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, problema bunurilor confiscate de regimul comunist, noteaza AFP.