​Organizatia non-guvernamentala Salvati Romania a organizat vineri un protest in fata Ambasadei SUA din Capitala, impotriva extragerii gazelor de sist prin fracturare, anunta posturile de televiziune. Potrivit anuntului postat de ONG pe contul de Facebook, protestul s-a desfasurat intre orele 12:00 si 15:00.

Organizatorii protestului au anuntat ca intentioneaza sa ii inmaneze, vineri, ambasadorului american la Bucuresti, Mark Gitenstein, o scrisoare deschisa, semnata, printre altele, si de ONG-uri de mediu din Romania, prin care sa ii atraga atentia asupra riscurilor exploatarii prin fracturare a gazelor de sist si sa ii ceara sa ia o pozitie oficiala cu privire la intentia companiei Chevron de a exploata gazele de sist in Romania prin fracturare hidraulica.

Amintim ca ministrul Dezvoltarii Regionale, Cristian Petrescu, s-a intalnit miercuri, 7 martie, cu reprezentantii companiei Chevron, pentru a discuta despre proiectele din domeniul energiei pe care compania vrea sa le dezvolte in Romania, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii. Pe 3 martie, reprezentantii companiei americane s-au intalnit, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, cu ministrul economiei, Lucian Bode si cu ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein. Discutiile au fost pe tema explorarii gazelor de sist din Romania.

In cadrul intalnirii cu ministrul dezvoltarii, s-a discutat "despre importanta si avantajele pe care explorarea gazelor de sist le-ar avea pentru tara noastra", se arata in comunicatul Ministerului Dezvoltarii. "Ministrul Cristian Petrescu si-a afirmat sustinerea pentru acele proiecte care ajuta la dezvoltare si crearea de locuri de munca si care respecta in acelasi timp cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului".

De asemenea, Guvernul a anuntat ca reprezentantii Chevron au dat asigurari ca vor "respecta cele mai inalte standardele de securitate si de protectia mediului".

In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. De altfel, chiar marti, 6 martie, cateva persoane au protestat in fata Ministerului Economiei pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Protestatarii au fost ridicati de 3 ori intr-o zi de catre jandarmi si urcati in duba fiindca adunarea "nu era declarata conform legii".