Persoanele care protestau marti seara in fata Ministerului Economiei pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica, au fost ridicati de 3 ori intr-o zi de catre jandarmi si urcati in duba fiindca adunarea "nu era declarata conform legii", a declarat la RTV purtatorul de cuvant al jadarmeriei Bucuresti, Georgian Enache. Printre protestatari se numara Brianna Caradja si Claudiu Craciun.

"Jandarmeria a ridicat astazi protestari din fata Ministerului Econiomiei de trei ori consecutiv. Ei invoca o lege pe care nu o cunosc. (...) Am fost dusi in dusi cu forta in duba, de fiecare data. Au ambalat motoarele masinilor ca sa ne inecam cu gaze de esapament. Am fost foarte pasnici, educati, fluenti. eu cunosc foarte bine legea", a declarat, la Romania TV, Claudiu Craciun, mentionand ca nu incurcau circulatia.

Este timpul ca oamenii sa inteleaga ca respectarea legii nu este o optiune, ci o obligatie. Li s-a spus sa paraseasca zona de protest. Piata Universitatii este altceva, o situatie particulara, care va fi reglementata de Primaria Capitalei.... Ar fi avut voie sa manifesteze si la Ministerul Economiei, daca ar fi anuntat in prealabil. Nu putem transforma toata Capitala in loc de proteste, sunt 2 milioane de oameni care au nevoie sa ajunga la serviciu", a declarat, la Romania TV, purtatorul de cuvant al jadarmeriei Bucuresti, Georgian Enache.

Protestatarii s-au mutat, in cursul serii de marti, in Piata Universitatii.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a avut marti, la Palatul Victoria, o intalnire cu delegatia companiei americane Chevron, la care a participat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a informat Guvernul printr-un comunicat de presa remis miercuri Agerpres.

Vicepresedintele pentru Europa, Ian MacDonald, i-a prezentat premierului obiectivele companiei pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energiei in Romania, a precizat sursa citata.

De asemenea, Tom Host, country manager Chevron Romania, a reafirmat angajamentul companiei de a respecta cele mai inalte standardele de securitate si de protectie a mediului.

'Intalnirea face parte din demersurile premierului de consultare a mediului de afaceri si a principalelor companii prezente in Romania', se mai arata in comunicat.

La intalnire au mai participat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode.

Presa centrala romana a relatat ca firma americana Chevron a primit autorizare pentru a efectua prospectiuni pentru gaze de sist in Dobrogea, in zona localitatii Vama Veche, la doar 6-7 kilometri de granita.

Ministrul economiei, Lucian Bode, s-a intalnit miercuri, 6 martie, cu reprezentantii companiei americane Chevron pentru a discuta pe tema gazelor de sist din Romania, au declarat pentru HotNews.rosurse guvernamentale.

In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Contactat recent de HotNews, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica".

Parlamentul bulgar a interzis exploatarea gazelor de sist prin tehnica fracturarii hidraulice

Parlamentul bulgar a interzis la mijlocul lunii ianuarie exploatarea gazelor de sist prin tehnica fracturarii hidraulice din cauza preocuparilor legate de mediu si a protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei, potrivit Reuters. Un numar de 166 din cei 240 de deputati au votat pentru impunerea unei interdictii permanente cu privire la utilizarea acestei tehnologii pe teritoriul Bulgariei.