O echipa multidisciplinara a efectuat miercuri, in premiera, la Spitalul Bagdasar-Arseni o interventie complexa de implantare de electrozi intracerebrali avand ca scop identificarea exacta a locului in care se afla focarul epileptic si extragerea acestuia.

Metoda folosita se numeste "stereoelectroencefalografie" si a fost pusa la punct de catre o echipa de medici francezi condusa de Jean Talairach si Jean Bancaud, in Spitalul Saint Anne din Paris la mijlocul anilor '70, scrie Mediafax.

Pacientul povesteste ca a fost condamnat la epilepsie din nastere. S-a nascut cu o leziune pe creier si la 12 ani a suferit prima criza care l-a doborat. Au urmat ani de tratamente in zadar. Acum, la 36 de ani, barbatul inca se trezeste cu teama ca va fi infrant de crizele de epilepsie, cam zece la numar in fiecare luna, potrivit site-ului Stirileprotv.ro.

O asemenea operatie poate fi o sansa pentru cei aproape 500.000 de bolnavi din Romania. Cu atat mai mult cu cat rata de vindecare a pacientilor tratati cu aceasta metoda este de 90%.

Costul final depaseste 10.000 de euro. Pentru bolnavul operat la Bagdasar va plati Ministerul Cercetarii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosita in centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franta si Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedura sigura si cu mare randament in ce priveste delimitarea focarului epileptic, care apoi poate fi rezecat chirurgical fara afectarea zonelor functionale ale creierului.

Romania se afla printre primele tari care adopta aceasta metoda a carei dificultate consta in a reusi implantarea electrozilor fara a afecta vasele de sange ale creierului si a feri pacientul de complicatii hemoragice.