Zece milioane de euro, pierderi estimate pentru sindicatele din invatamant dupa ce un ordin al Ministerului Educatiei stopeaza retinerea automata a cotizatiilor din salariul profesorilor

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 2 februarie 2012, 0:16 Actualitate | EsenţialColaj / Sursa foto: Agerpres
Sindicatele din invatamantul preuniversitar vor pierde anul acesta peste 10 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem. Acesta este unul dintre principalele efecte ale unui ordin ministerial prin care se opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata. In noiembrie 2011, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si al ministrului Internelor care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare. In replica, sindicalistii sustin ca ordinul incalca codul fiscal, precum si contractul individual de munca.

Surse din sistem au declarat pentru HotNews.ro ca ordinul de ministru se traduce prin pierderi de peste 10 milioane de euro, anual, pentru sindicate. In octombrie, sindicatele au primit cotizatii de la aproximativ 250.000 de cotizanti, dintr-un total de aproximativ 280.000 de profesori cati sunt in preuniversitar. In prezent, au ajuns la 23.000 de persoane care au cotizat, potrivit surselor citate. Cotizatia la sindicat este de 1% din salariul brut. In cazul unui profesor cu un salariu de 1.500 de lei, cotizatia lunara este de 15 lei.

"In nicio tara europeana, cotizatiile pentru sindicate nu sunt adunate cu ajutorul Ministerului Educatiei. Sindicatele sunt cele care trebuie sa se organizeze sa stranga acesti bani si sa isi convinga membrii ca merita sa le acorde acesti bani", au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul sistemului.

Pe 1 noiembrie 2011, in Monitorul Oficial a fost publicat ordinul "privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal in invatamantul preuniversitar de stat", ordin comun al ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si ministrului Internelor, Traian Igas. Prin acest ordin, "pentru facilitarea operatiunilor de avizare a statelor de personal si a statelor de plata a salariilor/statelor de plata avansuri concedii de odihna, asa cum sunt descrise in ordin, Ministerul Educatiei (...) pune la dispozitia inspectoratelor scolare si a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat sistemul informatic EDUSAL de calcul al drepturilor salariale".
 
Sistemul informatic nu prevede, insa, nicio modalitate prin care pe statele de plata sa mai poata fi retinute automat cotizatiile sindicale. In plus, ordinul prezinta si noi formate ale statelor de plata a salariilor pe care nu mai sunt prevazute rubrici pentru cotizatia pentru sindicat sau pentru ratele la Casa de Ajutor Reciproc (C.A.R.).

Citeste aici ordinul care pune capat practicii de retinere automata a cotizatiilor sindicale direct din salariile cadrelor didactice pe statele de plata

Reactia sindicatelor. Simion Hancescu, presedintele FSLI: Vom actiona Ministerul Educatiei in instanta ca sa ne recuperam banii pe care sindicatele le-au pierdut

Dupa publicarea acestui ordin, cele trei federatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" (FSI "Spiru Haret") si Federatia Educatiei Nationale (FEN) - au cerut in instanta suspendarea executarii ordinului.

Contactat de HotNews.ro, presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat ca sindicatele s-au trezit la 1 octombrie ca pe statele de plata "nu mai apare rubrica cotizatie pentru sindicat, rate CAR si alte plati". Este vorba despre "popriri care erau facute cu acordul salariatului si, mai mult, prevederile referitoare la cotizatia sindicala erau trecute si in contractul individual de munca, pe care angajatul l-a semnat cu angajatorul", a precizat Hancescu. Potrivit acestuia, ordinul a incalcat "un acord intre parti".

"Ministerul vrea sa trecem ca in 1990 la chitante individuale. Oamenii sa mearga la sindicat sa plateasca cotizatia, sa ii dea chitanta de mana care nici nu are valoare legala, pana la urma. Cotizatia respectiva este si deductibila, conform legii, din impozit", sustine presedintele FSLI.

Acesta a precizat ca, in urma unei actiuni in instanta depusa de federatie, Curtea de Apel Timisoara a solicitat suspendarea executarii ordinului. "Se incalca codul fiscal, care spune ca aceasta cotizatie catre sindicate este deductibila din salariu. Se incalca acordul partilor, pentru ca in contractul individual de munca oamenii au stipulat faptul ca li se opreste cotizatia pe statul de plata", a declarat Simion Hancescu.

Presedintele FSLI a explicat ca, pana in luna noiembrie, aceste cotizatii au fost platite automat de catre toti cei 186.000 de membri ai FSLI, care reprezinta 65% din totalitatea cadrelor didactice din preuniversitar. Intrebat cati au mai platit in luna noiembrie, Hancescu a declarat ca "situatia este confuza". "Unii au spus ca vor da cotizatia pe doua luni si ca dau din urma, ca sa nu bata drumul. Avem pe toate coclaurile scoli cu membri de sindicat si e si asta un efort, sa vina liderul de acolo sau sa vina oamenii ca sa plateasca la sindicat cotizatia respectiva pentru 10 lei, 8 lei sau 11 lei cat platesc. Va dati seama ca nu avem o situatie foarte clara", sustine Simion Hancescu.

Acesta a spus ca a demarat discutii cu mai multe banci astfel incat aceste cotizatii sa se opreasca direct de pe cardurile pe care profesorii isi primesc salariile. "Dar mai ramane problema cu cei care nu au card", a continuat liderul sindical.

Referitor la pierderea financiara exacta pe care a suferit-o federatia, din noiembrie pana in prezent, Hancescu sustine ca inca nu exista un inventar realizat la nivel de federatie. "Dar un sindicat care avea 4.000 de membri si incasa intr-o luna 600 de milioane de lei vechi, acum incaseaza undeva la jumatate, deci 300 de milioane de lei vechi. Deci si noi primim acum in jur de jumatate", a precizat liderul FSLI.

Pasul urmator al FSLI este o noua actiune in judecata impotriva Ministerului Educatiei, pentru ca "trebuie sa ne recuperam banii pe care sindicatele le-au pierdut, ca lucrurile nu raman asa", sustine Hancescu. Acesta a precizat: "vom deschide proces pentru recuperarea sumelor. Fiecare sindicat va depune bilantul lunar, extras de cont, sa vada cat a incasat intr-o luna normala, cat a incasat in noiembrie si decembrie si diferenta o vom solicita ministrului Educatiei si celorlalti care se fac vinovati de masura luata. Cineva va plati. Saptamana viitoare vom introduce in instanta aceasta actiune".  

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei: Ordinul de ministru respecta toata legislatia in vigoare
 
Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca "obiectivul ordinului comun de ministru (Educatie, Finante, Interne) este strict stabilirea modului practic de punere in aplicare a legii 63/2011 a salarizarii unitare in educatie". "Evident ca acest ordin de ministru respecta toata legislatia in vigoare. De exemplu, salariatii din educatie au tot dreptul de a plati cotizatiile la organismele la care sunt membri, ca de exemplu sindicate, asociatii profesionale, s.a. Nimeni nu poate ingradi acest drept", a precizat ministrul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11447 vizualizari

 • +38 (38 voturi)    
  He he (Joi, 2 februarie 2012, 0:25)

  Vlad-I [utilizator]

  Deci, sindicatele se vor reprezentante ale muncitorilor cu forta sau cum ? nu mai iubesc democratia si libertatea ?
  • +24 (24 voturi)    
   Liderii de sindicat au strans ceva avere (Joi, 2 februarie 2012, 10:36)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

   Dar intr-un mod asa de marsav. Cum poti sa le retii direct din salariul oamenilor banii si tu sa defilezi cu Ponta si Antonescu pe strada?!!
  • -17 (21 voturi)    
   Sotia mea lucreaza in invatamant (Joi, 2 februarie 2012, 10:41)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

   si nu a vrut sa se inscrie in sindicat deci nu plateste nicio cotizatie. Numai cei care au semnat adeziunea la sindicat platesc cotizatia!

   Astia de la PDL adopta masuri si legi pentru a bloca sursele de venit celor din USL prin distrugerea structurilor sociale create de fostii comunisti. Puterea o folosesti pentru a construi si a indrepta lucrurile nu pentru a distruge!
   • +23 (23 voturi)    
    Adica banii sindicatelor... (Joi, 2 februarie 2012, 11:02)

    CCC [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    sunt surse de venit pentru USL? Interesant.
   • +18 (18 voturi)    
    Mda (Joi, 2 februarie 2012, 11:23)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Pai din ceea ce ai scris inseamna ca PDL nu distruge ci indreapta lucrurile. Te contrazici singur.
    • -11 (13 voturi)    
     Funeriu a aruncat in aer (Joi, 2 februarie 2012, 12:04)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui cristi

     inca o data relatia dintre minister si sindicate cu acest ordin, relatia care era asa de stransa incat devenise putreda pe vremea PSD-ului. Ce pune in locul acestei relatii Funeriu?
     • +13 (13 voturi)    
      Nimic (Joi, 2 februarie 2012, 12:10)

      cristi [anonim] i-a raspuns lui Constantin

      Nimic. Nu trebuie sa puna nimic, faci confuzie. Daca banii sunt relatia dintre minister si sindicate, atunci a facut foarte bine. Relatia dintre cei doi parteneri ar trebui sa fie alta decat banii, dar vad ca deja ai explicat relatia singur: surse de venit pentru USL.
      • -8 (8 voturi)    
       Chiar si relatiile de familie (Joi, 2 februarie 2012, 12:40)

       Constantin [anonim] i-a raspuns lui cristi

       mor daca sunt lasate fara bani, majoritatea certurilor pleca de la lipsa banilor, nu?
       Banii amplifica relatiile.. iar relatiile inmultesc banii.
       • +9 (9 voturi)    
        Da..relatiile inmultesc banii.. (Joi, 2 februarie 2012, 16:44)

        bgd [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

        ...baii pe sub mana, evident. Constantin draga, eu am observat ca esti mai pro-hotii...si nu de-acum,ci de mai multa vreme...insa pe-aici lumea e de obicei cinstita. Cel putin aparent.
        Funeriu a identificat o problema...si a rezolvat-o. Acum sindicatele in actuala lor forma se vor prabusi, iar in locul lor vor aparea sindicate intr-adevar orientate catre nevoile salariatului...sindicate doar cu membri activi, sindicate aflate in slujba angajatului...nu a PSD-ului.
   • +13 (13 voturi)    
    eu am lucrat personal (Joi, 2 februarie 2012, 13:09)

    Liviu [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Maestre, sotia matale o fi facut cerere sa iasa, dar eu, de exemplu, nu am facut cerere sa intru si am fost repartizat by default. A trebuit sa fac cerere sa ies din sindicat pentru ca m-am simtit jignit de atitudinea pe care o aveau fata de profesori.
    Sa-ti dea la final de an, ca la mucea, 5 lei chipurile din partea sindicatului...
    Preferam ca de banii aia sa editeze reviste de educatie, sa promoveze educatia sa faca lucruri serioase. Oare nu se intreaba nimeni ce au facut cu atatia bani?
   • +3 (3 voturi)    
    mi se pare (Joi, 2 februarie 2012, 20:26)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

    ca nu stii ! Sindicatele erau subordonate partidului,
    ( PCR )si nu au avut pe vremea respectiva cuvant ,
    dar nici bani ! In prezent liderii se lafae in banii cotizantilor !
 • +32 (32 voturi)    
  Cotizatiile se platesc din salariul NET (Joi, 2 februarie 2012, 0:31)

  Daniel [anonim]

  In nici o tara europeana nu se trage cotizatia din salariu!

  In nicio tara europeana nu se platesc cotizatiile sindicale din salariul brut se platesc numai din salariul NET!!!!

  In nicio tara europeana statul nu sponsorizeaza sindicatele prin impozitarea unei sumei brute reduse prin scaderea cotizatiei de sindicat!

  In toate tarile europene singurele lucruri care se scot de la impozitul pe salariu sunt contizatiile la aisgurari sociale, sanatate si pensie. Atat! Dar nicaieri COTIZATIILE!

  In nici o tara europeana nu se trage cotizatia din salariu!

  Asa ca tovarasii de la sindicate sa o lase mai incet!
  Tocmai din acest moment sunt oamenii cu adevarat libheri sa se inscrie in sindicat daca vor sau daca nu!
  • -12 (12 voturi)    
   In nici o tara europeana? (Joi, 2 februarie 2012, 12:00)

   Iulian [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Chiar ai studiat cum se intampla in fiecare tara europeana? S-au ti-ai dat numai cu parerea?
   • +12 (12 voturi)    
    Doamne, apara-ma de neamuri si de prieteni.... (Joi, 2 februarie 2012, 13:29)

    Daniel [anonim] i-a raspuns lui Iulian

    ... ca de restul ma apar singur.

    1) traiesc de peste 10 ani intr-o tara europeana, alta decat romania, si am experienta de lucru in alte 2 tari europene. Ce imi poti spune despre experienta ta de viata?

    2) Am calatorit in alte 9 tari europene, cunosc oameni de acolo, atat pe plan bussiness cat si pe plan personal. (Da recunosc, sunt numai 12 tari in total din 27, nu le cunosc pe toate)

    3) Citesc, ma documentez si compar solutii si idei. Iti recomand site-ul uniunii europene, sunt foarte multe informatii acolo (mai ales cel in engleza, e mai complet)

    4) Nu lucrez pentru guvernul romaniei si nici pentru vre-un partid politic. Nu am relatii la nivel guvernamental cu uniunea europeana si nici nu iau salariu de la guvern.

    .............
    PS:
    Comunisti, dar multi.... ar zice astazi Alexandru Lapusneanu.
    Comunisti, dar turbati si ahtiati dupa bani si dupa puterea pierduta, as zice eu.
    • -6 (6 voturi)    
     Te intreb (Joi, 2 februarie 2012, 20:33)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

     ai in apropiere o caramida ? daca da da mai tare in piept sa si simti ! Mai lasa-ne cu atatea laude si prea plin de sine !
  • -6 (8 voturi)    
   las-o moale maestre (Joi, 2 februarie 2012, 13:42)

   io [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   lucrez in Romanica (tara europeana, au ba?) la firma privata, sunt in sindicat si cotizatia pentru sindicat se trage automat din salariu, pe baza adeziunii.
   o cunostinta si-a luat recent un imprumut de la CAR si rata i se retine din salariu.
   mai apoi, pe langa contributiile obligatorii, exista o serie de deduceri din impozitul pe venit (adica ti se dau inapoi din impozit, desi ele nu sunt parte a salariului), cum ar fi de exemplu deducerea pentru copilul minor in intretinere, de care beneficiez chiar eu.
   ca tu habar n-ai ce vorbesti, nu ma deranjeaza, ma mir insa ca ti-au dat calificativ maxim pentru debitarea unor prostii.
   • +7 (7 voturi)    
    Romania, tara europeana doar pe hartie (Joi, 2 februarie 2012, 14:07)

    Daniel [anonim] i-a raspuns lui io

    Romania este tara europeana doar pe hartie. Din punct de vedere economic, este tara europeana doar in visul tau. Romania nu se ridica la performantele economice ale tarilor europene (poate cu exceptia Greciei)

    In loc sa continui sa visezi la super-puterea europeana numita Romania, mai bine deschide ochii, uita-te la tarile din EU si nu te opri din reforme si din munca pana cand Romania nu ajunge la nivelul mediu al celorlate tari din EU.

    Te rog sa nu mai faci CONFUZIA (intentionata sau nu) intre RETINEREA DIN salariul BRUT si RETINEREA DIN salariul NET.

    Retinerea CAR si cotizatie de sindicat din salariul BRUT este o inventie comunista.

    Din salariul NET poti sa dai la orice banca, sindicat, etc dreptul sa iti traga bani. Dar din BRUT nu se trage decat ceea ce are legatura cu asigurarile sociale si atat.

    Prostiile care le debitez eu vin din experienta de peste 10 ani in strainatate si sunt prostiile pe care se fundamenteaza economia statelor europene.
    Prostiile pe care le debitez sunt baza economiei moderne a europei de azi si Romaniei de maine.
    • 0 (2 voturi)    
     de dragul dialogului (Joi, 2 februarie 2012, 14:45)

     io [anonim] i-a raspuns lui Daniel

     daca tii cumva sa ai un dialog, si nu doar sa-ti etalezi superioritatea de roman care traieste intr-o tara europeana adevarata si nu de mana a doua precum ciumeti ca mine, te-as ruga sa nu-mi pui in gura lucruri pe care nu le-am spus.
     astfel, da-mi voie sa te citez, din primul comentariu: "In nici o tara europeana nu se trage cotizatia din salariu!", scris literalmente asa cu manuta ta; mie-mi apartin doar ghilimelele :)
     la asta ti-am raspuns in comentariul meu si nu am facut nicaieri referire la salariul net sau brut vis-a-vis de retinerile care fac obiectul prezentului articul: cotizatia sindicala, CAR etc...
     ce-mi tot dai in sus si in jos cu cotizatia din brut? inteleg pozitia ta si sunt de acord ca nu ar trebui retinuta din brut, insa inteleg din articol ca pentru sindicatele din invatamant acest aspect a fost reglementat prin lege, deci oricum ministrul nu poate printr-un act executiv (ordin de ministru) sa anuleze un act legislativ.
     In al doilea rand, tu spui: "In toate tarile europene singurele lucruri care se scot de la impozitul pe salariu sunt contizatiile la aisgurari sociale, sanatate si pensie. Atat!"
     Si aici ti-am dat exemple sa intelegi ca, pe langa "cotizatii" cum le spui tu, la noi li se zice "contributii", exista si ceea ce sa cheama deduceri, si care tot din impozit se scot, da?
     Si ca sa vezi ca nu e numai la noi asa, am un prieten in Germania care isi deduce din impozit cheltuielile cu scolarizarea nevestei (ea face facultatea in Romania).
     Germania dealtfel are un sistem fiscal foarte complex, cu foarte multe cheltuieli care pot fi deduse din impozit.
     In al treilea rand, in articol e vorba pur si simplu despre felul cum se efectueaza plata cotizatiei sindicale, si anume ca exista posibilitatea ca, pe baza acceptului dat de angajat prin actul de adeziune, angajatorul (recte MECTS, insa la fel se intampla si la firme private) sa vireze in contul sindicatului respectiva suma.
     (va urma)
     • 0 (2 voturi)    
      de dragul tau :) (Joi, 2 februarie 2012, 17:02)

      Daniel [anonim] i-a raspuns lui io

      Desi lucrez la o firma dintr-o tara unde lumea munceste si nu sta in timpul serviciului pe net, de dragul dialogului incerc sa iti raspund cat mai scurt:

      1) Nu se pune deloc problema de superioritate, se pune problema multi nu pot sa inteleaga ca trebuie sa se schimbe fundamentul economic pe care sta tara noastrea ca sa mearga lucrurile bine. Sunt putini dispusi sa deschida ochii si sa invete/schimbe ceva.

      2) Omul destept invata si din experienta altuia. Eu personal am trait 20 de ani in comunism, din 1989 pana in 2000 in tranzitie iar din 2000 in "capitalismul salbatic". Multi romani, indoctrinati de comunisti, imi spun asa: "aici e Romania, nu ne intereseaza cum este in alte parti". Esti de acord cu punctul lor de vedere?

      3) Legea aceea care reglementa retinerea din brut face un mare deserviciu economiei romanesti. Si oricum dispare cu legea noua.

      4) Deducerile se scot numai la sfarsitul anului fiscal, odata cu foaia de impozit global. NU se scot/trag lunar din salariu.
      Se pot deduce cheltuieli cum ar fi: chelt. profesionale (carti, laptop, scolarizare, salopeta, samd), chelt. cu copii, chelt. cu deplasarea la servici, asigurarile (private de sanatate, alpraxis, obligatorie a persoanei sau locuintelor, samd)

      5) Incepand de ieri, angajatul nu mai are voie sa isi dea acceptul sa i se retraga cotizatia sindicala din BRUT, el are voie doar sa isi dea acceptul sa i se retraga suma din NET, fiind o hotarare pe care o ia unilateral si in mod privat.

      6) Eu sunt casatorit a doua oara, inca platesc pensie la primul copil. Plata pensiei se face de obicei prin ordin de plata din banca. Daca insa exista dispozitie de propriere, pensia se retine din salariul NET, nu din BRUT. Numai daca nu platesc 6 luni de zile pensia, poate sa ceara proprirea sumei din salariu SAU din conturile pe care le detin la banci.

      7) Te rog sa nu iei doar cateva informatii disparate pe care sa le folosesti ca argumente.
      • 0 (2 voturi)    
       o sa-ti raspund punctual (Joi, 2 februarie 2012, 18:24)

       io [anonim] i-a raspuns lui Daniel

       1) considerente generale, nu stiu ce sa zic
       2)nu, nu sunt de acord cu ei, nici nu am sustinut asta, insa militez pentru ca fiecare sa respecte angajamentele si legile in tara lui, fie el si ministrul educatiei.
       3) tocmai asta e buba, ca nu exista nici o lege noua.
       exista doar un ordin de ministru, act juridic strict executiv si care nu poate deroga, revoca sau modifica prevederi legislative in vigoare.
       am mai explicat si altcuiva intr-un comentariu, problema nici macar nu e cu acel ordin, care nu face decat sa impuna utilizarea unui sistem informatic integrat pentru gestiunea drepturilor salariale.
       asta e un lucru bun, insa softul respectiv e prost facut, pentru ca-i lipsesc rubricile aferente retinerilor din salariu (CAR, sindicat etc...)
       4) asa este, se stabilesc de pe fisa fiscala, la calculul impozitului pe venitul global, insa se poate plati esalonat.
       eu am deducerea pentru copil pe fluturasul de salariu!
       5) repet, nu am spus nicaieri ca sunt de acord ca plata sindicatului sa se traga din brut.
       6) nu prea am ce spune, cazul tau e fericit, probabil ai convins judecatorul ca esti de buna credinta.
       eu cunosc un caz in care, bataia pe copil si pe bunuri fiind foarte apriga, judecatorul n-a vrut sa expuna copilul si a decis ca plata pensiei sa se faca prin retinere de catre angajator.
       7) numai bine!
    • -1 (3 voturi)    
     de dragul dialogului II (Joi, 2 februarie 2012, 15:16)

     io [anonim] i-a raspuns lui Daniel

     Inca ceva, ce se pare ca i-a scapat lui musiu Funeriu, : exista inca o categorie de retineri care nu vor putea efectua prin softul acela minune, si anume cele prevazute prin hotarari judecatoresti, cum ar fi pensia alimentara de exemplu.
     Sau o sa-mi spui acum ca retinerea pensiei alimentare din salariu nu e o practica europeana, nu-i asa?
     • +4 (4 voturi)    
      In apararea adevarului (Joi, 2 februarie 2012, 16:39)

      stelian [anonim] i-a raspuns lui io

      Trebuie sa inteleaga toti, ca in calitate de cetatean ai drepturi si obligatii si responsabilitati fata de stat, iar statul are si el la rindul lui obligatii si responsabilitati fata de cetatean. La fel au drepturi, dar si obligatii si responsabilitati si angajatorii.
      Nu e treaba angajatorului faptul ca eu trebuie sa platesc pensie alimentara. Nu e treaba angajatorului daca eu am imprumut la banca pentru casa, masina sau altceva.
      Nu e treaba angajatorului daca eu sunt sau nu membru de sindicat.
      La fel, nu e treaba angajatorului la ce banca am eu contul.
      Obligatia lui este sa imi vireze in contul indicat (sau sa plateasca cash, daca mai e cazul) salariul la termenul stabilit, din care a retinut impozit, CAS si alte chestii de astea in baza unui formular completat si semnat de mine (citi mai am in intretinere, ce alte deduceri mai am).
      Obligatia mea este sa imi platesc cotizatia la sindicat (daca e cazul), pensie alimentara (daca e cazul), imprumut la banca, etc.
      Revenind, e un abuz ca angajatorul imi impune unde sa am contul, e un abuz cind salariul intra cu intirziere....
      Daca vreau sa nu ma agit prea tare, trimit sindicatului un cec anulat si dreptul de a scoate din cont X lei pe luna la data de, fiind obligatia mea sa-l verific daca e corect, bancii unde am imprumut un alt cec pentru Y lei pe luna la data de... etc.
      Atunci sa vad sindicatul la treaba, cind salariul meu e intirziat si sindicatul nu-si mai ia banii, ca daca eu intru in rosu, platesc penalizare si luna urmatoare ii blochez accesul la cont.
      Iar ajustarea de impozit e iar o chestie de responsabilitate personala.
      Despre ce spune o cunostinta a unui prieten de-al unui prieten....
      Nu vrea nimeni sa jigneasca pe cei ramasi in Romania. Este decizia fiecaruia azi, nu ca inainte de 89 cind nu puteai circula.
      Trebuie sa traiesti undeva si sa platesti impozite acolo si sa ai de-a face cu sistemul ca sa te pronunti.
      Iar Romania e plina de absurditati.
      • 0 (2 voturi)    
       cu armele in mana chiar! (Joi, 2 februarie 2012, 17:32)

       io [anonim] i-a raspuns lui stelian

       vai dar ce frumos vorbiti, mai ca-mi vine sa va dau dreptate.
       insa de realitate sunteti complet pe langa.

       unu la mana: ati vazut vreodata o hotarare de divort cu partaj de copii minori?
       sau ati vazut vreo hotarare judecatoreasca in care se dispun obligatii financiare?
       asa ziceti, ca nu se trag din salariu?
       instanta de judecata dispune angajatorului retinerea automata a obligatiilor financiare,
       care se trec si pe cartea de munca.
       nu se lasa la alegerea angajatului "placerea" de a plati aceste obligatii.

       doi la mana: pentru a obtine credit de la CAR, solicitantul primeste un formular pe care il duce la semnat si angajatorului, cum ca e de acord sa retina si sa vireze catre CAR ratele etc... da? deci contractul de credit cu CAR implica si un angajament formal cu angajatorul. asta-i diferenta intre CAR si banci, in ceea ce priveste gestiunarea riscurilor.
       deci, daca conducerea scolii a semnat un angajament, cum si-l va respecta odata generalizat noul software, daca acesta nu-i va permite introducerea retinerilor pe statul de plata? aud?
       vezi ca a raspuns "chris" mai jos.

       trei la mana: nu cunosc exact situatia cu sindicatele din invatamant, insa in alte cazuri modalitatea de plata/retinere a cotizatiei sindicale este stabilita prin contractul individual sau colectiv de munca. din ce am citit in articol, liderul unuia dintre sindicate zice ca la ei e in contractul individual. caz in care, intreb: cum vor respecta scolile acel contract ?
       raspunsul e simplu, acelasi pe care l-a dat comentatorul "chris" mai jos, pentru cazul CAR:
       "Stiti cum se face acum? Banii se retin in continuare, doar ca se aduna banutii in punga si apoi contabila se urca in masina si se duce la CAR sa plateasca pt toti, si tuturor le convine ca nu trebuie sa se duca fiecare in parte la ghiseu."

       Concluzie: da, fiecare actor intr-un sistem are drepturile si obligatiile lui, insa deciziile judecatoresti si contractele intre parti trebuiesc respectate.
       • +1 (1 vot)    
        Pai incepem sa ne intelegem (Joi, 2 februarie 2012, 18:16)

        stelian [anonim] i-a raspuns lui io

        Ajungem la concluzia ca CAR face un abuz.
        La fel si justitia. Dar nu are cine sa ne apere. Avocatul poporului este o sinecura primita de unii pentru diferite alte servicii facute, ca si CCR.
        Lucrurile trebuie sa se schimbe.
        Daca va schimbati angajatorul trebuie o alta hotarire judecatoreasca care sa va retina pensia alimentara, nu?
        (N-am avut asa experienta).

        Este vorba si despre responsabilitati personale. Declaratia de impozit este una din ele.
        In mod normal angajatorul va trimite/inmineaza un formular cu cistigurile si retinerile pe anul trecut. Banca/bancile unde aveti cont/-uri trimit formulare privind economiile ce le aveti si dobinzile aferente obtinute, daca esti actionar nu stiu unde primesti un formular privind dividendele primite si impozitul retinut. Te duci la un contabil sau singur, completezi formularul de impozit cu venitul avut, apoi deducerile la care ai dreptul (copii in intretinere, parinti cu venit mic in intretinere, scoala, fond de pensii privat....) La sfirsit se face socoteala si se vede ce rezulta, adica mai ai de dat sau mai ai de primit.
        Semnezi formularul si il trimiti prin posta la finante (exista locuri unde se face si pe net).
        Dar in Ro nu se intimpla acest lucru.
        Cind se va intimpla lucrurile vor incepe sa se schimbe.
        Un exemplu: pina prin 95-96, nu exista decit Petrom care avea butelii. Ce se intimpla? Cozi, liste, spaga la sofer, numar fix de butelii aduse la un centru...
        A aparut Butan Gas si Crimbo. Brusc butelia nu a mai fost o problema. La tot pasul centre de butelii. Aparitia concurentei a rezolvat o problema.
        Pina in 1989 vinzatorii erau niste mici semizei. Existenta marfurilor i-a facut muritori. Dar n-au uitat insa zilele cind erau puternici, drept ca te trateaza si azi cu sictir.
        Cred ca in loc sa ne plingem si sa ne contram, mai bine am actiona fiecare cite putin. Si mai ales, am face sa ajunga informatia peste tot in Ro.
        • +1 (1 vot)    
         asta ati inteles dvs (Joi, 2 februarie 2012, 18:46)

         io [anonim] i-a raspuns lui stelian

         din comentariul anterior?
         ca CAR face un abuz?
         nu, nu face. imi da o hartie sa o semnez si eu si angajatorul.
         n-o semnam, nu primesc credit.
         asta-i tot. unde-i abuzul? sunt banii lor, e dreptul lor sa stabileasca in ce conditii mi-i imprumuta.

         "Dar in Ro nu se intimpla acest lucru."
         ba da, se intampla, insa nu sunt asa de multe deduceri pe formular (decat copii si persoane in varsta in intretinere).
         eu personal am deducere pentru copil.

         de la butelii in jos, ce sa mai zic?
         • 0 (0 voturi)    
          Da, asta e... (Joi, 2 februarie 2012, 19:41)

          stelian [anonim] i-a raspuns lui io

          Si angajatorul la fel. Problemele mele financiare nu-s treaba angajatorului.
          CAR? O alta relicva comunista, uitasem de ea.(Ca inainte nu existau imprumuturi). Trebuie sa ai un fond, sa-ti astepti rindul la imprumut, iar daca n-ai pile rindul iti trece.... Bune ca au dobinzi mici sau relativ mici. Mai erau si faimoasele "roti", cind un grup contribuia cu o suma si fiecare primea o data suma colectata.
          Eu am dat niste exemple de "probleme" rezolvate.
          Sunt altele, mult mai mari si care nu se vrea sa fie rezolvate. Pentru ca in felul asta multi si-ar pirde privilegiile, infuenta, puterea.
          Un alt exemplu clasic este "agentul electoral-caldura". Exista unele orase (e drept, putine) care au renuntat la sistemul centralizat. Acolo caldura este o problema "individuala". In cele mai multe nu. Fie ca nu se vrea, fie ca nu se poate, fie ca nimeni n-a vrut sa se gindeasca. Si atunci primaria si guvernul au o marfa cu caracter electoral, devenind subiect pentru dezbateri parlamentare, locale sau reportaje tv. Nu e interesant ca in satul X sunt nu stiu citi pensionari si nu au bani de lemne, dar e interesant cit e subventia la caldura in Bucuresti, care subventie e platita si de locuitorii din satele dimprejur.
          Revenind, nu e vorba de numarul de deduceri, ci daca dumneata ti-ai facut singur decalaratia de impozit sau ti-a facut-o serviciul de contabilitate unde lucrezi si ai fost chemat, ai semnat si ei au trimis-o. Asta e diferenta si asta spun ce nu se face in Ro.
          Contabilitatea companiei se ocupa si de treburile contabile ale angajatilor, fara sa fie platita. Ba si de treburi ale bancilor (retinerea platilor), tot fara a fi platita de banca. In Romania nu se judeca in termeni de profit. Asa cum e o stire cum ca un numar de cetateni pentru ca nu au platit impozit nu beneficiaza de nu stiu ce. Ei nu si-au indeplinit obligatia, statul ii penalizeaza.
     • +1 (1 vot)    
      In apararea adevarului (II) (Joi, 2 februarie 2012, 17:07)

      stelian [anonim] i-a raspuns lui io

      Romania si oamenii de acolo sunt inca prizonierii sistemului si mentalitatii comuniste de tip: SE DA, SA NE DEA, cind nu s-a dat niciodata nimic. Prizonieri ai unui stat paternalist care le stie el pe toate.
      Este cazul sa se inceapa o trezire si o iesire din asta, in care sa se inteleaga ca toate partile implicate au drepturi, obligatii si responsabilitati.
      Nu e normal sa primesti salariul in lei si sa platesti telefonul mobil sau fix, cablul si nu mai stiu ce in Euro. (Factura nu e niciodata aceeasi in fiecare luna).
      Nu e normal sa primesc salariul cu intirziere, nici macar 24 de ore.
      Cit despre sindicate, din punctul meu de vedere, nici unul din liderii nationali nu m-a reprezentat, pentru ca n-au participat la nici un scrutin.
      Nu e normal ca pentru un imprumut bancar sa am nevoie de giranti. Imprumutul este o afacere intre mine si banca.
      • 0 (0 voturi)    
       of, of (Joi, 2 februarie 2012, 17:55)

       io [anonim] i-a raspuns lui stelian

       iarasi filozofeli, generalizari si idealisme ...
       nu-i corect aia, nu-i normal aialalta ...
       pai ce conteaza ca dumitale sau mie nu ni se par normale ...
       "Nu e normal ca pentru un imprumut bancar sa am nevoie de giranti. Imprumutul este o afacere intre mine si banca."
       desigur, cum sa nu ... dar poate ca nici pentru banca nu-i normal sa-mi dea mie bani fara o minima garantie ca si-i va recupera.
       sau, ca sa pastrez aceeasi nota idealista ca si dvs, nici sa ia cineva bani de la banca si sa nu-i dea inapoi nu-i normal, nu?
       si totusi, asta se intampla, ba chiar are si un nume, la auzul carora curg siroaie reci pe unele spinari: credite neperformante.
       bun, vad ca ne-am indepartat serios de la subiectul articolului.
       • 0 (0 voturi)    
        Nu-s filozofeli... (Joi, 2 februarie 2012, 18:57)

        stelian [anonim] i-a raspuns lui io

        Este realitatea din alte tari.
        Si ca sa fiu bine inteles. Exista si aici in aceste tari lucruri ce nu merg bine, exista coruptie... Nota generala insa este buna si sentimentul ca se fac ajustari si se cauta solutii de remediere.
        Exista un imobilism si o stagnare incredibila. Pentru ca lucrurile si sitemele merg, de ce sa le mai schimbam? Romania are "acest avantaj" ca totul este "nou" si deci e mai permisiva la schimbari.
        Credeti-ma ca vorbesc in oarece cunostinta de cauza.
        Cind am spus ca nu-i normal una sau cealalta in contextul comparatiei cu ce e in alte parti am spus.
        Multumesc pentru schimbul de idei si batalia de argumente.
        Chiar daca departe de subiect, am sa va spun ca da, nu e normal sa iei credit si sa nu-l rambursezi. Pe aici se spune: daca imprumut 100000 $ e promlema mea. Daca imprumut 1000000 de dolari e problema bancii.
        Revin la aceeasi chestie cu responsabilitatea. Ce daca nu platesc eu, banca se duce la girant, "uitind" se pare ca inainte de toate eu am garantat cu ceva ce banca ar trebui sa valorifice.
        Peste tot in lume exista credite neperformante si este trecut in planul de afaceri al bancii acest lucru, dar nu vor depasi 1-2-5% din credite.
        Cred ca masura luata de ministru Funeriu trebuie generalizata, cu amendamentul ca trebuie avizati in timp util "beneficiarii' colectarii de tipul asta; sindicate, banci, chiar justitie.
        Si responzabilizat si angajatorul. Plata salariului la timp...
        • 0 (0 voturi)    
         Morile de vant... (Joi, 2 februarie 2012, 21:51)

         Daniel [anonim] i-a raspuns lui stelian

         Steliane maica, iti apreciez consecventa cu care ii raspunzi lui IO, dar nu iti dai seama ca te lupti cu morile de vant???
         Singura solutie este sa il iei 1-2 ani de zile in Vest, sa il pui sa lucreze si sa invete legile, indatorirle si drepturile statului si a cetateanului, si pe urma sa il trimiti inapoi in Romania...

         De multe ori m-am gandit ca oare nu ar fi mai bine sa fac ceva mai util si care da roade si rezultate, in loc sa pierd vremea vorbind la pereti si sa mai fiu si scuipat pentru asta?
         Stiu ca nu e foarte buna atitudinea mea de a ma implica numai pana la un punct. Daca vrei cu adevarat sa schimbi ceva in tara trebuie sa te impici pana la capat si sa te scufunzi in mocirla generala in care ne-au aruncat acum 20 de ani, din esalonul 1 al puterii comuniste in mana celor din esalonul II....

         Stii care este cel mai mare rau facut de comunisti in ultimii 65 de ani? Au distrus munca, valoarea muncii si respectul pentru munca din gandirea poporului, transformandu-i intr-o masa de manevra total dependenta de stat sau de conducatori.
         Neo-comunistii de dupa 1989 au extins raul, rasturnand scara de valori si ridicand furtul, capatuiala, prostitutia si non-valoarea la nivel de modele morale ale societatii.

         Asa cum i-am multumit lui Dumnezeu ca pe vremea mea se facea scoala (chiar daca era un comunism turbat) si nu erau droguri si arme, asa multumesc acum lui Dumnezeu ca pot oferi copilului meu posibilitatea de a creste intr-o tara civilizata, unde nu apar seara la ora 19.00 toate prostituatele de genul Monica Gabor, Meme si "smekeri de smekeri, care te fac pe tine". Si nici nu injura nimeni la TV.

         Stii cum ma simt uneori, cand ma uit la ce mai e prin tara? Ca si refugiatii aia din fosta Iugoslavie: au o tara frumoasa, iti e dor de tara ta de iti vine sa te urci pe pereti, dar iti e frica de anihilarea psihica si fizica la care te expui din partea de propriilor tai conationali daca te intorci inapoi ...
         • 0 (0 voturi)    
          Nu e o lupta inutila (Vineri, 3 februarie 2012, 0:54)

          stelian [anonim] i-a raspuns lui Daniel

          Multumesc de aprecieri.
          Sa stii ca nu am considerat inutil dialogul, fiindca a fost civilizat, cu argumente si cu respect reciproc. N-am fost catalogat portocaliu, pdl-isc, pdl-ac. Deci e un punct forte.
          Apoi consider ca exista o mare lipsa de informatie si avem datoria sa o transmitem. In forma asta, in alta forma. Si pentru mine multe lucruri au fost neclare si ciudate si nu le intelegeam. SI nu pentru ca as fi timpit, ci pentru ca nu le traiam.
          In plus, mai am un argument, e drept, personal, dar valoros. Stiu ca sunt altii care nu dau numai sfaturi ci si fac ceva. Urmareste bloggul lui Marius Mistretu (marius delaepicentru) si ai sa imi intelegi punctul de vedere. (este sibgurul blog ce-l stiu, care are solutii, iar posesorul lui mai si actioneaza si indeamna la actiune)
          Spuneam mai sus ca trebuie sa ducem informatia in Ro, pentru ca onor comentatorii politici n-o fac. Dau cu vorba, dar nu prezinta nici una din solutiile de prin vest, sau cum e viata acolo. De ce? Poate ca nu stiu. Netraind acolo, neplatind taxe si impozite, nefiind nevoiti sa-si caute job, gradinita pentru copil, asigurare de masina etc, nu pot spune nimic. Si deci e datoria noastra sa o facem.
          Si mai bine ar fi daca aceste informatii ar ajunge peste tot in tara, pentru ca Romania este un ARHIPELEAG de insule. SI na deveni curind o Micronezie. Fiecare localitate o insula, cu citiva privilegiati ce pleaca din cind in cind de pe ea.
          Am incercat implicarea, dar cum am intrat am si iesit. O poveste (scurta) ce ar trebui sa o scriu.
          Stii cu ce trebuie sa inceapa schimbarea? Cu asumarea a ceea ce scriu pe net : nume, prenume, adresa de mail. Cind vor face asta, vor cistiga demnitate. SI se vor simti mai bine.
          INca o data multumesc de aprecieri si multumesc ca ti-ai spus punctul de vedere.
          Stii ce spunea Ion Ratiu? "Ma lupt ca tu sai dreptul sa nu fii de acord cu mine!"
          • 0 (0 voturi)    
           luati d-acilea (Vineri, 3 februarie 2012, 11:43)

           io [anonim] i-a raspuns lui stelian

           deja a inceput festivalul ...
           iaca mareata realizare a lui Funeriu, pe care o tot laudati voi astia plecati pe-afara.
           da, acolo sunt societati cu mecanisme care merg mai bine,
           dar ce legatura are asta cu necazurile noastre de acasa?
           si nu, nu asa se repara lucrurile, in stilul Funeriu ...
           lectura placuta baieti :
           http://www.juridice.ro/185539/curtea-de-apel-timisoara-suspendare-act-administrativ-crearea-unei-pagube-iminente-sindicatului-si-membrilor-sai-prin-imposibilitatea-retinerii-cotizatiilor-de-catre-unitatile-de-invatamant.html
           • 0 (0 voturi)    
            Nici o problema! (Vineri, 3 februarie 2012, 14:24)

            stelian [anonim] i-a raspuns lui io

            Am incercat sa spun ca e normal! Nu se vrea, e alta problema.
            Ideea dialogului era de a da informatii, de a spune cum se face in alte parti.
            Hotarirea justitiei nu e normala, ci e bazata pe frica de a se instala normalul.
            Poate apare nebunia acum de a se merge cu contestatii pina nu stiu unde. In loc ca sindicatul sa isi creeze mecanismul de a colecta banii.
            Dar le e frica, pentru ca stiu ca omul e comod si nu va reactiona.
            In plus, asa cum am mai scris, nimeni nu are nici o responsabilitate. Ministerul sa dea salariul la timp, sindicatul sa apere oamenii si sa oblige ministerul sa plateasca salariile la timp, omul sa semneze o adeziune si sa trimita un cec anulat....
            Face parte din mecanismul de a fi respectat ca om.
            De aceea exista in mesajul politicienilor apelative de : "pulime", golan, viermi, ciumpalac... Pentru ca vi se pare normal asta si drept urmare vor fi realesi.
 • +22 (22 voturi)    
  10 milioane !?! (Joi, 2 februarie 2012, 0:33)

  yephet [anonim]

  Pai si ne miram de unde avea sindicalistu ala arestat recent viloaie si masini si o gramada de bani de investit... Oricum, retinerea banilor direct din statul de plata e neconstitutionala!
 • +18 (20 voturi)    
  Si inca ceva! (Joi, 2 februarie 2012, 0:35)

  Nelson [anonim]

  Total de acord cu ordinul respectiv. Nu e treaba ministerului sa stranga bani pentru sindicate. In acelasi spirit, n-ar fi cazul ca televiziunea romana sa-si colecteze singura taxele? Eu unul nu vad de ce in cazul asta trebuie procedat altfel, dincolo de faptul ca taxa in sine e o mare ingerinta in buzunarul cetateanului!
  • -6 (8 voturi)    
   hai sa ne gandim mai bine (Joi, 2 februarie 2012, 10:45)

   chris [anonim] i-a raspuns lui Nelson

   Stai putin, nu te pripi. E drept ca probabil majoritatea sindicatelor din Romania sunt politizate si corupte, de acord, dar ei cu ordinul asta aproape au desfiintat sindicatele din invatamant. Nici macar nu au anuntat din timp ca vor face asa, oamenii s-au trezit in fata faptului implinit. Daca nu exista rea-intentie se proceda altfel. Nu cred ca iti doresti ca invatamantul sa nu mai aibe practic sindicate.

   Nu mai putin important este ca au stopat si retinerile de la CAR. CAR este non-profit, este proprietatea membrilor sai (in cazul acesta a celor din invatamant) si ii sprijina financiar cu credite cu dobanzi f. mici, fara comisioane si fara sa ceara garantii (1-2 giranti de obicei). Isi permit asta pt ca sunt non-profit, sunt in sistem inchis, se lucreaza si pe baza de incredere. Oamenii isi luau creditul si retinerea se facea automat pe statul de plata. Stiti bine cum isi storc bancile clientii, CAR e o alternativa de ajutor pentru multe zeci de mii de oameni care chiar se folosesc de el. Nu uita ca si cei din invatamant sunt cu salariile reduse cu 25%. Acum, si pe profesori ii pun in fata faptului implinit: daca mai vrei sa te folosesti de CAR trebuie sa te duci la ghiseu in fiecare luna, sa stai la coada si sa platesti. Stiu, o sa-mi spui ca si tu la banca faci la fel, dar sediul CAR e unul singur, nu are sucursale peste tot, nu are resursele unei banci. Unii mai stau prin sate .. in final se incearca distrugerea unui sistem care functiona si care era strict in folosul oamenilor. Cine profita din asta?? Niste bancheri cu influenta politica cumva?? Nu pare, dar miza e mai mare: cateva mii de oameni iau lunar credit de la CAR si nu de la banca.

   Deci bravo Funeriu cu reforma invatamantului, dar cel putin cu distrugerea CAR-urilor ai dat gres. N-ai reformat nimic, iar oamenii platesc din nou.
   • +6 (8 voturi)    
    La CAR se poate cotiza si singur (Joi, 2 februarie 2012, 12:02)

    Iulian [anonim] i-a raspuns lui chris

    Maica-mea cotizeaza singura la CAR. A iesit la pensie dar a ramas in sistemul de CAR si nu are nici o problema.
    • +1 (1 vot)    
     ?? (Joi, 2 februarie 2012, 16:14)

     chris [anonim] i-a raspuns lui Iulian

     N-ai inteles, e foarte usor sa vorbesti, mai greu sa faci. E foarte usor sa strici ceva, greu e sa construiesti.
     Daca bunicu cumpara din targ in fiecare luna cele pt casa tu totusi iti cumperi si online acum, nu?

     Nu comentez nimic de sindicate, e drept ca ce are invatamantul acum nu-s sindicate, dar cu CAR-ul e alta poveste.

     In primul rand daca omului i se retine de pe statul de plata e si o metoda de control ca isi va plati inapoi creditul pe care l-a luat. Daca din cand in cand nu poate exista derogari, nu-i taie nimeni gatul, iar retinerea e facuta cu consimtamantul sau.
     Ok, ce se pierde cu modificarea asta? CAR-urile devin nevoite sa nu mai acorde oricui credit si oricum, vor incepe sa ceara alte feluri de garantii. Oricum vor slabi ca putere pt ca in felul asta multi se retrag din CAR. Oricum se vor anula din avantajele pe care le au fata de banci. Cine pierde? Tot oamenii. Sunt aruncati in bratele bancilor.

     E f. usor sa spui "daca vor banii inapoi sa si-i ia singuri" dar acei "ei" sunt chiar profesorii, membri CAR. Daca ii intrebi pe cei din invatamant o sa vezi ca sunt suparati pt masura luata. Ministerul reprezinta si cadrele didactice. CAR este al cadrelor didactice. Cei care retin banii sunt secretare/contabile din scoli. Nu exista "unii" si "altii", "noi" si "voi". Exista doar o masura luata impotriva vointei oamenilor si care nu ajuta pe nimeni cu nimic.

     Stiti cum se face acum? Banii se retin in continuare, doar ca se aduna banutii in punga si apoi contabila se urca in masina si se duce la CAR sa plateasca pt toti, si tuturor le convine ca nu trebuie sa se duca fiecare in parte la ghiseu.

     Vi se pare normal?? Daca da, dati-mi "minus"-uri multe si traiti fericiti! Si naivitatea ajuta uneori.
     • +1 (1 vot)    
      corect (Joi, 2 februarie 2012, 17:43)

      io [anonim] i-a raspuns lui chris

      si felicitari pentru comentariu.
      (ultima propozitie e delicioasa!)
      nu-ti fa griji, o sa ne luam amandoi minusurile de rigoare, pentru ca ne-am permis sa criticam o decizie de-a lui Funeriu.
      problema nici macar nu e in ordinul de ministru, acela e ok, spune doar ca de acum inainte drepturile salariale se gestioneaza printr-un soft.
      iar asta e un lucru bun, pentru ca se pot urmari sporurile si salariile acordate.
      insa softul respectiv e problematic pentru ca nu prevede acele rubrici specifice pentru retineri.
  • -5 (5 voturi)    
   ! (Joi, 2 februarie 2012, 12:37)

   fdan [utilizator] i-a raspuns lui Nelson

   Dupa cum onorabilul Boc si toți șefii mai mici sau mai mari din PDL declama pe la televiziuni, a venit vremea unui dialog cu toate forțele sau organizațiile pe care le-au nemulțumit pana acum cu politica pumnului in gura sau printr-o atitudine disprețuitoare. Avem aici un exemplu de dialog asa cum il vede guvernul. Una zice pe la conferințele de presa sau in comunicate, dar de procedat procedează in același fel. Adică de ce simplu când se poate complicat. Era o teorie in comunism: fa omul sa alerge dupa hartii si adeverinte pe la cat mai multe birouri sa nu aiba timp sa faca altceva, sa "crâcnească"spre exemplu. De o treaba de care se putea ocupa un singur om, încasarea unor sume, pentru sindicate, dar nu numai, trebuie acum sa se ocupe sute de mii de oameni, zeci in fiecare scoala. Timp pierdut, nervi, dar bucurie pentru ilustrul ministru al educației care poate spune din nou precum președintele tuturor romanilor: "Le-am făcut-o, i-am ciuruit, ha, ha, ha...."
   • +1 (1 vot)    
    man... (Joi, 2 februarie 2012, 15:15)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui fdan

    nu stiu ce invarti tu dar iti spun cu mana pe inima ca hartii ca acum nu s-au facut nicicand in romania...
    cat priveste cotizatai de sindicat, este normal sa fie stransa de catre acesta, asa este peste tot in lume si asa ai gandi si tu ca este normal, sau poate tu iti antrenezi dusmanul sa te poata lovi mai bine... metaforic vorbind...
    si ca op curiozitate, sindicatele au fost si sunt rampe de lansare pentru multi politicieni, oare cati membri mai cotizeaza benevol?poate doar cei care chiar beneficiaza de ceva drepturi de pe urma sindictului, ca in general cei cu salarii mici tot greu o duc...cresterea facandu-se in procente...
  • 0 (0 voturi)    
   Vezi Legea 41. (Joi, 2 februarie 2012, 14:33)

   Dumitru Iuga [anonim] i-a raspuns lui Nelson

   Exista lege pentru plata unei taxe pe audiovizual. Asa este in toata lumea. Taxa este pentru sustinerea serviciilor publice de radio si televiziune care sunt altceva decat posturile comerciale. Fiti drept, comparati si observati. tiiu2001@yahoo.com
 • +24 (24 voturi)    
  BRAVO ! (Joi, 2 februarie 2012, 0:36)

  carat [utilizator]

  Bravo Funeriu !
 • +20 (22 voturi)    
  Bravo, Funeriu! (Joi, 2 februarie 2012, 0:46)

  TK9 [utilizator]

  Jos comunismul! Jos sindicatele!
  Cine vrea sa sa dea bani pentru asa ceva, sa o faca din proprie initiativa, nu fortat de legi comuniste.
  • +4 (4 voturi)    
   Sindicate adevarate (Joi, 2 februarie 2012, 12:21)

   Nicolleta [utilizator] i-a raspuns lui TK9

   Jos sindicatele corupte, jos sindicatele care nu apara interesele angajatilor si doar pe ale lor. Am vrea sa existe sindicate ADEVARATE. Deocamdata, cele rare le avem clar tebuie reformate, ca si partidele politice.
 • +19 (19 voturi)    
  Nu, zero pierderi (Joi, 2 februarie 2012, 0:50)

  kinn [anonim]

  pentru sindicate daca profesorii vor plati singuri cotizatiile la sindicat. Iar daca nu, inseamna ca banii nu trebuiau luati de la bun inceput. Oricum ar fi, masura nu poate fi rea.
 • +17 (17 voturi)    
  Iata deci .... (Joi, 2 februarie 2012, 0:53)

  Demnitate ... ioc [anonim]

  ... cam cata incredere au Sindicatele in membri lor, si cat credit le acorda in legatura cu faptul ca ar avea demnitate. LooooL

  Mafia, e-n tot si-n toate /
  Mafia, te-ajuta poate /
  Mafia iti da cu-o mana,/
  'ti ia cu alta tot ce aaaaa.....
  [Holograf]

  Pam-pam!
 • +22 (22 voturi)    
  de ce sa fie retinute? (Joi, 2 februarie 2012, 1:03)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  daca eu nu vreau sa platesc la sindicat de ce trebuie sa mi se RETINA din salariu? eu stiam ca apartenenta la un sindicat este o voluntara, nu obligatorie.
  de asta urla sindicatlistii impotriv guvernului, ca-si pierd banii si beneficiile PERSONALE.
  • -8 (8 voturi)    
   S-a facut lumina (Joi, 2 februarie 2012, 11:40)

   Crv [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   Pina acum stiai doar tu si cei 12 care ti-au dat plus ca esti retardat. Acum stim si noi ceilalti! Arata pe unul, unul singur, care nu a vrut sa fie in sindicat si i s-a retinut cotizatia fortat. Poate pui fluturasul tau ca dovada, ca zici "sa MI se retina". Sau logica te omoara, tu doar postacesti ...
 • +18 (20 voturi)    
  Bravo, bine le-ati facut la bogatasii de sefi! (Joi, 2 februarie 2012, 1:04)

  Emil Stoica [anonim]

  In Timisoara e dezastru la sindicate. Popescu Virgil de la Spiru Haret, putred de bogat, salariu urias de sindicalist!!!

  Bine ca ati oprit imbogatirea acestor ticalosi care fortau profesorii sa plateasca cotizatii la sindicate. Idem Lobaza si sefii din scoli, primeau tot felul de avantaje, petreceri case de vacanta, unde invitau si pe Blajovan Zeno sau pe Marinica fara frica, inspectorii de mate si cel general. habar nu aveti ce porcarii fac in Timisoara acesti borfasi, sub conducerea consiliului Judetean al lui Ostaficiuc. Numai masini scumpe, amante, vizite de "lucru" pe banii fraierilor din sindicate.
 • +19 (21 voturi)    
  Bravo Funeriu, complet normal (Joi, 2 februarie 2012, 1:12)

  Anonymous [anonim]

  Este stupid sa plateasca automat cand sindicatul este o chestie voluntara si nicidecum obligatorie. La fel este peste tot in lume unde persoanele delegate de sindicate te asteapta la usa sa te convinga sa cotizezi ... daca te conving bine daca nu nu :) dar este o ineptie sa fie luate automat si de catre stat ca intermediar ... incredibil.
  • +18 (18 voturi)    
   io am lucrat... (Joi, 2 februarie 2012, 10:14)

   bibi [anonim] i-a raspuns lui Anonymous

   ceva ani la oltchim. si-au incercat si sindicalistii lu' peste - gasca lu' diculescu - sa puna odata cotizatia pe "fluturasul de salariu".
   dar ce vaiet, ce scandal a urmat! au fost nevoiti imediat sa returneze sumele luate cu forta.
   prin urmare, stimati ne-doritori de sindicat din invatamint, o vorba am sa va mai spun: nu platiti si chiar dati in judecata sindicatul. hai, ca puteti!
 • +20 (20 voturi)    
  Liderii de sindicat, hoti ca intotdeauna (Joi, 2 februarie 2012, 7:04)

  geo [anonim]

  Liderii de sindicat retineau automat cotizatiile din salariile profesorilor?? Nesimtire mai mare chiar ca nu se putea.. Nu e de mirare cum de liderii de sindicat au averi uriase, ca doar le au pe spinarea fraierilor!
 • +16 (16 voturi)    
  :) (Joi, 2 februarie 2012, 7:55)

  bgd [utilizator]

  O sa dea faliment astia....hai USL-ule odata, bugetarii si asistatii nu mai au rabdare. In curand vor ajunge la nivelul celorlalti...si multi se vor arunca de pe blocuri.
 • +18 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 februarie 2012, 8:06)

  [anonim]

 • +17 (17 voturi)    
  Echipamente sindicale (Joi, 2 februarie 2012, 8:08)

  George [anonim]

  Uite asa se face ... no sa mai fie bannere magnifice, sapcute personalizate, foi printate....saracii dascali nu stiau unde se duc 3-4 paini pe luna. Faceti calculul 180000x10lei=1.800.000 pe luna pentru niste ciumpalaci. Ia inmultiti cu un an sa vedeti unde ajungeti. Nici o comapnie medie nu are asa cifra de afaceri. Sunt curios ce se face cu banii.
 • +20 (20 voturi)    
  10.000.000 euro... (Joi, 2 februarie 2012, 8:09)

  Nel [anonim]

  O gramada de bani.... asta poate explica insistenta liderilor de a scoate oamenii in piata.

  Daca sunt Lideri adevarati si membrii îi percep ca atare, atunci nu vor avea probleme cu adunatul cotizatiilor.

  Stau si ma întreb de ce trezoreria statului e obligata sa faca o munca de colectare pentru un comision infim?
 • +19 (19 voturi)    
  hehe.. (Joi, 2 februarie 2012, 8:19)

  un oltean [anonim]

  Asa tati!!

  Asta vrem sa vedem. Taie-le mainile varate pana la cot in buzunarele salariatilor.

  Bravo Funeriu!!
 • +17 (17 voturi)    
  Grea munca sindicala, frate ! (Joi, 2 februarie 2012, 8:27)

  Cristian44 [utilizator]

  Nu-mi place Funeriu desi unele dintre masurile pe care le-a luat sunt bune. Cum este si aceasta. Ce treaba are salariul acordat de stat unui dascal cu afilierea acestuia la o organizatie sau alta ? Urla sefii sindicatelor de "foame" ? Nu mai au bani de chiolhanuri, "team building"-uri la munte sau alte "cheltuieli de reprezentare" ? A vazut vreun membru de sindicat, la sfarsitul vreunui an financiar, o informare asupra sumelor intrate in organizatia sindicala si modul in care acestea au fost cheltuite ? Merita rezultatele muncii de sindicat a fi sustinute financiar in continuare ? Intrebarile sunt retorice. Nu exista nici macar o singura batalie castigata in razboiul purtat cu ministerul. Pierderi rusinoase pe toata linia. Care mai este atunci rolul sindicatelor ? In ce consta puterea si reprezentativitatea lor daca nici macar sa-si stranga cotizatiile nu sunt in stare si vor sa le fie aduse plocon la usa de catre minister ?
 • +17 (17 voturi)    
  Felicitarii (Joi, 2 februarie 2012, 8:32)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  In nici o tara din UE nu se retine cotizatia sindicat pe foia de salariu.

  Cu atat mai putin ratele sau creditele bancare din ipoteci.

  De asemenea pentru responsabilizarea CAS nu se retine ci este transformat in prima de asigurare a sanatati.

  Masura este foarte buna si trebuie extinsa la tot ce este administratie publica si centrala.

  Privatul trebuie sa aplice de asemenea aceasta masura.

  FELICITARII Domnule Ministru.

  Cordialement
 • +15 (15 voturi)    
  ce inseamna "pierderi estimate"? (Joi, 2 februarie 2012, 8:38)

  minus [anonim]

  Venituri visate si naincasate?

  Trebuie sa se opereze pe statul de plata "popriri care erau facute cu acordul salariatului"?
  Pai daca este "cu acordul salariatului", acesta poate sa-si duca banii si singur la Sindicat!
  Daca Sindicatul reprezinta intr-adevar ceva pentru salariat, acesta din urma va cotiza oricum. Sau nu?
 • +16 (16 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 2 februarie 2012, 8:46)

  Lanista [utilizator]

  Vroiai, nu vroiai, iti retineau bani din salar... ca sa se lafaie cate unii, dar noi eram altii... FUNERIU e jmeker rau de tot... daca aveam un de asta la putere cu inca vreo 2-3 rupeam tot.
 • +15 (15 voturi)    
  Ministerul are dreptate (Joi, 2 februarie 2012, 8:56)

  Mircea Popescu [anonim]

  Nu este treaba ministerului sa organizeze activitatea sindicala. Sindicatele pot obtine acest serviciu la o banca comerciala, probabil si cu un mic cost. De ce sa le faca ministerul treaba pe gratis !! ?
 • +15 (15 voturi)    
  oho (Joi, 2 februarie 2012, 8:59)

  george [anonim]

  10 milioane de euro !??

  Da ce fac frate astia cu 10 mil de euro... cate-o greva din cand in cand ? Cat costa sa organizezi o greva ?

  Ei apara interesele sindicalistilor dar ii jecmaneau la greu.

  Bai nu le e rusina sa pretinda 10 mil de eur de la oameni astia amarati !??
 • +17 (17 voturi)    
  excelent! (Joi, 2 februarie 2012, 9:00)

  Lucian* [utilizator]

  sindicatele chiar vor trebui sa munceasca acum!
  Degeaba se agita, pentru ca nu este normal ca cineva sa plateasca automat pentru ceva cu care ei nu sunt de acord si nu face parte din taxe si impozite.
  Sindicatul trebuie sa obtina adeziunea profesorului inainte de a-i baga mana in buzunar!
 • +14 (14 voturi)    
  :))))))))) (Joi, 2 februarie 2012, 9:02)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  GG Funeriu!!!
 • +15 (15 voturi)    
  Cu alte cuvinte (Joi, 2 februarie 2012, 9:11)

  sile231 [utilizator]

  Angajatii din invatamint nu mai sunt obligati sa devina membri de sindicat. Si asa e normal.Si nu numai ei. O zi buna !
 • -11 (11 voturi)    
  Masura e buna (Joi, 2 februarie 2012, 9:12)

  Constantin [anonim]

  insa modul de aplicare a ei este incalificabil. Ar fi trebuit sa discute cu sindicatele sa gaseasca impreuna o alta solutie pentru incasarea cotizatiei. De ce-o fi preferat arunce sindicatele intr-o gaura neagra prin adoptarea acestui ordin?
 • +7 (7 voturi)    
  Plată anuală (Joi, 2 februarie 2012, 9:22)

  cobra [anonim]

  Liderii aceştia nu au auzit de plata anuală? Care-i problema? De ce trebuie neapărat plată lunară?
  Pe de altă parte, dacă acest aspect aspect a fost prevăzut în contractul individual de muncă, aplicarea acestei prevederi trebuia să se facă de la data când expira acest contract. Deşi, recunosc, era destul de greu pentru că cel mai probabil erau date diferite de valabilitate.
 • +15 (15 voturi)    
  cam mult! (Joi, 2 februarie 2012, 9:22)

  Walker [anonim]

  Foarte grav! Cu ce isi mai cumpara sindicalistii portavoce? Cu ce mai isi cumpara autocare si combustibili pentru proteste? Cu ce isi mai cumpara vacante in Antalya? Cu ce?
 • +14 (14 voturi)    
  buni băieţi! (Joi, 2 februarie 2012, 9:27)

  brod [anonim]

  păi, din 10 milioane de euro, domnii ăştia ar putea premia performanţele colegilor lor!
  ce fac cu ei? unde se regăsesc aceşti bani? nu cumva...?!
 • +12 (12 voturi)    
  Aiurea, sindicalisti pe 10 mil euro (Joi, 2 februarie 2012, 9:30)

  ogi [anonim]

  Mai baieti ca maturi nu sinteti .Legea va interzice retinerea obligatorie din salariu in lipsa unei hotariri judecatoresti . Deci nu puteti obliga pe nimeni sa plateasca .
  In alta ordine de idei la 10 mil euro/an cit ati incasat pina acum nu prea v-ati facut treaba .
  Asa ca la munca nu la intins mina .Papagali avem destui .
 • -4 (8 voturi)    
  Edusal (Joi, 2 februarie 2012, 9:31)

  Vasile [anonim]

  Nimeni nu vorbeste cate firme la nivel national sunt afectate direct de lansarea acestui program Edusal, un program extraordinar de slab fata de alte program de salarizare prezente pe piata. Se da cu gura mare ca trebuie sa sustinem micile afaceri, si cu acest program au cam omorat cateva afaceri din Romania.

  De ce nu era posibil ceva de genul Declaratiei 112, un fel de XML/XSD care se poate genera din programele proprii si se valideaza la ISJ cu un program special, si daca statul de plata nu corespunde cu definitiile validatorului de XML nu se da drumul la salarizare. Era mai normal, pentru ca asa si firmele mici ar fii supravetuit si MEC-ul avea control asupra salariilor.

  Fiind direct afectat de aceasta mutare MEC si de existenta EDUSAL exista posibilitatea reala ca in curand trebuie sa inchidem afacerea, pierdand 90% dintre clientii nostrii din cauza EDUSAL-ului ...
  • +5 (5 voturi)    
   0 (Joi, 2 februarie 2012, 10:56)

   Demostene [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

   Economia de piata trebuie sa triumfe economiei clientelare. Tu n-ai ce cauta intr-o economie de piata decat ca salariat. Astea-s riscurile cand 90% dintre venituri ti le genereaza acelasi client (statul in cazul tau)
   • 0 (0 voturi)    
    Nu ai dreptate (Joi, 2 februarie 2012, 15:07)

    Vasile [anonim] i-a raspuns lui Demostene

    Desii tind sa fiu de acord cu tine, trebuie sa fii atent si la faptul ca suntem o firma mica, axata exclusiv pe salarizare/consultanta cu salarizare pentru bugetari, mai ales invatamant. Asa a fost infintat firma, am crescut cu timpul, initial aveam numai 10 clienti si am facut numai pentru acei 10 clienti firma. Cu timpul am crescut, am depasit situatia initiala, insa tot pe sectorul bugetar am ramas axati ... Deci este absolut logic in cazul nostru de ce lucram cu bugetari si invatamant ... Si din pacate aici terminam, pentru ca reprofilarea va omora acest business. Si am cunostinte cu profil similar in alte judete, si iti zic eu ca cel putin 10-15 firme se vor inchide din aceasta cauza.
 • +13 (13 voturi)    
  e ceva de bine (Joi, 2 februarie 2012, 9:32)

  mg [anonim]

  Va spun din experienta de profesor:
  Cand am intrat in sistem(1997) sindicatul se platea din mana, ca sa zic asa, si reprezenta 1% din net. Odata cu venirea guv Nastase, acesta le-a inchis gura sindicalistilor, luand cadrelor didactice tot 1%, dar de data aceasta din brut si pe statul de salariu, direct. Nu tin minte sa fi fost vointa sindicalistilor aceasta. Eu unu, la acea vreme, nu am semnat ca as fi fost de acord cu aceasta masura.
 • +15 (15 voturi)    
  pomanagii, sefi din sindicate (Joi, 2 februarie 2012, 9:37)

  fl [anonim]

  s-a zis cu pomana pentru sefii de sindicate.
  acum vor trebui sa mearga la catedra daca sunt capabili si nu sunt maistri facuti profesori de practica.
  apropos stie cineva sindicatul cfr si metrou mai ia bani din spatiile comerciale inchiriate in garile cfr, respectiv metrou?
 • +12 (12 voturi)    
  Mai bine... (Joi, 2 februarie 2012, 9:39)

  George [anonim]

  Mai bine asa. De cand e obligatorie cotizatia cu "japca" la sindicate? Si ce anume se intampla cu banii aceia? Unde se duc? Cine e adevaratul beneficiar al banilor? Cumva pt vilele si proprietatile liderilor de sindicat?
 • +13 (13 voturi)    
  foarte bine (Joi, 2 februarie 2012, 9:40)

  dana [anonim]

  Bravo dl ministru,sa se aplice legea si la alte categorii de bugetari care sant obligati sa plateasca la sindicate.Ce fac sindicatele pentru oameni?Nimic.Cine vrea sa cotizeze sa mearga si sa plateasca personal,sa i se dea chitanta.Sa vedem cati mai cotizeaza.
 • +13 (13 voturi)    
  OK (Joi, 2 februarie 2012, 9:46)

  Petcu [anonim]

  Renuntarea la a mai aduna cotizatiile de sindicat pe statele de plata este bine venita . Daca sindicalistul se topeste de dragul organizatiei sindicale din care face parte atunci sa mearga lunar sa achite cotizatia ,astfel se mentine si o legatura indisolubila intre salariat si organizatia sindicala . Dar banii care se aduna pe cotizatii unde merg ? Dati un raspuns .
 • +11 (11 voturi)    
  Ce face conducerea sindicatelor cu atatia bani??? (Joi, 2 februarie 2012, 9:58)

  Florin40 [anonim]

  ...Cunosc si eu un lider de sindicat. Are functie pe la Bucuresti, dar nu de presedinte. Este un vecin. Ma tot intrebam de unde are atatia bani, masina el, masina sotia, masini copiii, apartamente la Bucuresti pentru copii, viata indestulatoare, etc!!! Cred ca era dictatura cu oprirea automata a banilor pe stat. Sa cotizeze cine vrea si cine este convins ca merita. Vedem prin mass-media ce averi de nababi au acumulat acesti lideri de sindicat!!!
 • +12 (12 voturi)    
  :):):):):):):) (Joi, 2 februarie 2012, 9:59)

  DL [anonim]

  Foarte foarte foarte tareeee!
  Bravo Dl.Funeriu sa fim creativi.
  Cita nesimtire din partea sindicatelor sa colecteze ei automat direct din salariu, acordul intre parti, ce acord intre parti dom'le, ce profesorii au semnat ceva cu sindicatul sau au avut vreodata un cuvint de spus referitor la aceasta deducere?

  Bravo!
 • +13 (13 voturi)    
  Hai ma Nea Funeriule (Joi, 2 februarie 2012, 10:08)

  miki [anonim]

  Hai ma Nea Funeriule, ce facusi bre ? acum nu mi se mai trag banii automat din salariu, pai asta e masura. pai ciumpalacu ala de la Poplaca, vrea sa i se retina in continuare si acum tre sa bata drumul singur s aplateasca pt a le face curu mare sefilor de sindicate :))- BRAVO Funeriu, tot asa sa mai iasa si romanica din intunericul creat in cei 45 ani plus inca vreo 15.
 • +11 (11 voturi)    
  Limba romana (Joi, 2 februarie 2012, 10:11)

  viscolitul [anonim]

  Saraca limba romana de lemn.
  Drepturi salariale.
  Sa ne cerem drepturile!
  Salariul este rezultatul unui contract de munca. Nu este vesnic si poate fi anulat sau modificat de ambele parti.
 • -8 (8 voturi)    
  Despre plata diferentelor (Joi, 2 februarie 2012, 10:18)

  Adrian [anonim]

  Nu se vorbeste nimic despre plata diferentelor salariale castigate in instanta cu hotarare definitiva( majorarea de 50% a salariilor in perioada oct 2008 - ian 2009).
  S-a spus ca se vor da banii. Intradevar se dau, dar sa va spun cum : din toata suma s-a alocat in buget sa se plateasca 5%, din astia 5% se dau 60% in 4 trimestre.

  Mai bine spuneau ca nu sunt fonduri decat sa-si bata joc de noi in halul acesta
 • +10 (10 voturi)    
  Sindicatele = cureaua de transmisie USL (Joi, 2 februarie 2012, 10:43)

  daniel [anonim]

  Domnule Funeriu, sper sa ramaneti in functie si dupa alegeri. Eu sincer cred (si sper) sa urcati ierarhic de la ministru al invatamantului la prim-ministru.

  In alta ordine de idei, ar fi bine sa ridicati ponderea examenelor in evaluarea finala. Ati si facut-o pentru intrarea in liceu de la 25% la 50%.
  Poate o pondere de 2/3 examen + 1/3 medie generala ar fi optim.
  Ceea ce ati realizat cu testele initiale este genial. Profesorii au inceput sa simta ca trebuie sa se implice.
  Poate reusiti sa schimbati scoala romaneasca:
  din scoala pentru multi profesori care lincezesc in scoala adevarata pentru copii.

  Felicitari si nervi de otel va doresc,
  semnat: Un tata suparat pe scoala!
 • +8 (10 voturi)    
  cotizatiile. o mare excrocherie (Joi, 2 februarie 2012, 10:45)

  mircea s. bozan [anonim]

  am si eu o intrebare:
  Cu ce drept sindicatele incaseaza direct, ca pe timpul bolsevicilor o cotizatie pe care fiecare este liber sa o plateasca sau nu. Este similar cu a fi obligat sa platesti cotizatie la un partid in care tu nu te regasesti, sau pentru o biserica din care tu nu faci parte.... Au ramas cu reflexul comunist prin care esti obligat sa le platesti dijma sindicala sau de partid, direct de pe statul de plata...
 • +7 (7 voturi)    
  Asa e corect ! (Joi, 2 februarie 2012, 11:07)

  Leo [anonim]

  Membrii de sindicat sa-si plateasca separat cotizatia.
  Nu vad de ce ar trebui cotizatia scutita de impozit.

  Ar trebui sa se intample asta cu toate sindicatele din Romania.
 • +7 (7 voturi)    
  Partea buna (Joi, 2 februarie 2012, 11:13)

  AndreiaM [anonim]

  Daca cotizatia nu se mai plateste automat, sindicatele vor trebui sa stranga ei cotizatiile. Prin urmare, vor avea un contact mai strans cu cotizantii, vor trebui sa-i asculte si pe ei si doleantele lor, deci se va ajunge macar la un mix intre nevoile mebrilor de sindicat si agenda liderilor lor. Mai mult, daca nevoile membrilor vor ajunge pe agenda organizatiei si implicarea membrilor va creste si cuvantul lor in alegerea liderilor va in mai mare masura luat in consideratie. Astfel se va ajunge ca si calitatea liderilor sa fie alta. Ma tot minunam ce specimene apar ca lideri de sindicat la invatamant. Daca banii erau asigurati, nu neaparat cel mai bun si cel mai capabil sa reprezinte membri ajungea lider, ci cel mai abil in a se strecura pe culoarul puterii (putea fi omul unui parid, sau secretara sau soferul fostului lider, etc. etc.).
 • +7 (7 voturi)    
  Exista cai democratice de atac (Joi, 2 februarie 2012, 11:39)

  Kafka [anonim]

  Nu cred ca am schimabt un regim comunist cu unul sindicalist in care cotizatiile sunt obligatorii!!! Sindicatele pot reclama la CEDO sau in justitie ca tot vorbesc in cor despre un deficit democratic!!! Asta intelege USL si sindicatele prin deficit de democratie? Daca sunt obligatorii si retinute de stat atunci sa existe UN SINGUR sindicat si nu mai multe sa fie obligatorie si plata cotizatiei de partid pe stat iar partidul sa fie UNIC. Doar asa lumea va intelege ca de fapt structural nu s-a schimbat nimic ci doar s-au creat cai legale de furt si imbogatire personala. Bravo Funeriu ca ai demascat acest sistem corupt care iti reduce veniturile nete pentru luxul unor analfabeti! Pe cand generalizarea in tot sistemul?
 • +1 (5 voturi)    
  Dar BOR (Joi, 2 februarie 2012, 11:59)

  FaraCoruptie [utilizator]

  Pe cand niste masuri similare si impotriva BOR?
  • +1 (3 voturi)    
   Intr-adevar. Pe cand? (Joi, 2 februarie 2012, 12:17)

   Pink Panther [anonim] i-a raspuns lui FaraCoruptie

   La liceul Loga din TM, in curtea scolii este o biserica care a fost ridicata (presupun) fara autorizatii.

   Ma gandesc ca deocamdata statul este separat de biserica iar scoala apartine statului nu-i asa?

   La ce serveste biserica? Ca ascunzatoare pentru elevii fumatori!

   Cate s-ar fi putut realiza cu acei bani in acel spatiu: biblioteca, sala de sport, spatiu verde,....

   Dar NU, trebuia sa se bage BOR acolo.
   Mai este ceva: pierderea de vreme cu orele de religie = locuri de munca pentru popi si lenesi!
 • -3 (3 voturi)    
  comentarii pe langa (Joi, 2 februarie 2012, 13:02)

  tinca [anonim]

  ca sa lamurim lucrurile. daca intereseaza pe cineva in isteria asta. sindicatele nu luau "automat " cotizatia.
  membrul de sindicat depunea un acord privind virarea cotizatiei in contul sindicatului, ca sa nu mai mearga el sa plateasca 14,3 lei in fiecare luna. la fel cum o face si daca da unei banci acordul sa vireze suma din card.

  daca in ura pe care o purtati unei organizatii normale in orice societate democratica, sindicatul, credeti ca liderii de sindicat sunt toti ca aceia pe care-i vedeti legati la televizor, va inselati!
  dar asta-i o alta poveste !

  la picioarele unei democratii fragile, sapatul poate avea efecte pe care e greu sa le banuiti acum.

  sapati prieteni, sapati....
  • -3 (3 voturi)    
   felicitari (Joi, 2 februarie 2012, 14:01)

   io [anonim] i-a raspuns lui tinca

   pentru comentariul sorect si echilibrat.
   au sarit pe-aici toti insetatii de sange, s-au trezit vorbind fara sa aibe habar de cotizatii retinute fara acordul angajatului si alte aiureli de-astea.
   felicitari inca o data.
  • +2 (2 voturi)    
   Sindicatele pe langa subiect (Joi, 2 februarie 2012, 14:48)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui tinca

   Corecta afirmatia d-voastra in principiu.

   Dar, mi se pare ca in Romania sindicatele nu stiu altceva decat sa joace ca si politicienii: populist!

   In afara de a cere bani, nu stiu sa vina cu o solutie conforma cu situatia actuala.

   Au venit sindicatele cu solutii privind imbunatatirea invatamantului? In afara de bani pasamite pentru scolarizarea profesorilor, dotarea scolii, si, evident salarii?
   Desigur, toate acestea sunt cereri indreptatite.

   Dar, 80% dintre probleme s-ar putea rezolva cu initiative coerente si cu bani putini.
   Aici este liniste. Mormant!
   Scoala romaneasca cere mult si ofera putin. Profesorii intarzie la ore, asteapta sa fie solicitati pentru meditatii acasa de catre proprii elevi in schimb maresc nejustificat notele acestora.

   Pe scurt, oricat de ciudat ar parea scoala romaneasca apara mai mult interesele profesorilor decat cele ale copiilor.
   Sindicatele nu fac nimic pentru a rezolva situatia.
   Decat asa, mai bine fara!
   • 0 (2 voturi)    
    cine-i pe langa subiect? (Joi, 2 februarie 2012, 16:00)

    io [anonim] i-a raspuns lui Daniel

    1. vad ca ati dat-o in politica: cat de bune/rele sunt sindicatele, cat fac ele pentru angajati etc ...
    parca nu despre asta era vorba in articol, nu-i asa?
    asta-i o alta discutie pe care nu vreau sa o sustin acum, aici.
    deci, cine-i pe langa subiect?

    2. faceti generalizari neintemeiate: "Profesorii intarzie la ore, asteapta sa fie solicitati pentru meditatii acasa de catre proprii elevi in schimb maresc nejustificat notele acestora."
    eu am fost profesor 2 ani, sotia e si acuma profesoara, si nu s-a pus vreodata problema astfel.
    daca aveti informatii concrete despre asemenea practici, v-as ruga sa va adresati institutiilor care au datoria sa le combata.
    ca sa nu mai spun iarasi, ca nu vad legatura cu articolul.

    3. pe final, va contraziceti, si o faceti magistral: "Pe scurt, oricat de ciudat ar parea scoala romaneasca apara mai mult interesele profesorilor decat cele ale copiilor.
    Sindicatele nu fac nimic pentru a rezolva situatia."
    in primul rand, este exact pe dos, in multe scoli e debandada si profesorii sunt neputinciosi in fata conduitei elevilor.
    in al doilea rand, daca scoala apara interesele profesorilor si nu ale elevilor, iar sindicatele ar trebui sa rezolve situatia, asta insemna logic ca sindicatele ar trebui sa apere interesele elevilor.
    mai sa fie! va recomand calduros sa recititi ceea ce scrieti in comentariu inainte de a-l trimite.

    P.S.
    minusacilor de serviciu: bagati minusuri baieti, ca nu ma supar, pe voi oricum nu va intereseaza argumentele intr-o discutie, ci doar daca sunt pro sau contra guvern, putere, opozitie, tigani, unguri, caini vagabonzi etc ...
 • +6 (6 voturi)    
  foarte corect, in sfarsit (Joi, 2 februarie 2012, 13:27)

  corina [anonim]

  In sfarsit se termina cu abuzul sindicatelor din sistemul public. Ca nu intreba nimeni daca vrei sa intri sau sa mai stai in sindicatul X sau Y, se luau pur si simplu "taxa" in fiecare luna! Apartenenta la un sindicat sau altfel de asociatie, imprumuturile de la banci, camatari sau CAR-uri sunt niste chestii foarte private ale fiecarui angajat, la fel ca si consumul de electricitate sau abonamentul la sala de sport. Nu e treaba angajatorului sa faca pe colectorul de bani pentru entitati private, fie ele sindicate, banci sau companii de utilitati. E treaba fiecarui angajat cum isi achita cheltuielile sau cotizatiile pe care si le-a asumat.
 • +4 (4 voturi)    
  Bravo domnule Ministru! (Joi, 2 februarie 2012, 14:23)

  Dumitru Iuga [anonim]

  Cine isi mai aminteste de Sindicatul Liber din RTVR? Inscrierile in sindicat erau voluntare. Oricine se putea si retrage cand dorea. Ambele pe baza de cereri asumate prin semnatura. Cel care se inscria in sindicat intelegea sa plateasca si o cotizatie (0,5% din salariul de baza) stransa de un coleg al sau pe baza de tabel si depusa la sediu contra chitanta. De beneficiile CCM se bucurau toti salariatii. Nu putini erau cei care fara sa fie inscrisi in sindicat (varii motive) veneau si plateau si ei cotizatii contra chitanta. Nu erau bani multi dar ajungeau pentru activitate curenta si investitii in birotica. Eheee! Ce vremuri! Acum sindicatele s-au ciocoit! Japca pe banii oamenilor si afaceri cat cuprinde pentru "lideri".
  Bravo domnule Ministru! tiiu2001@yahoo.com
 • +1 (1 vot)    
  comunisti cu bani multi,foarte multi (Joi, 2 februarie 2012, 15:56)

  oinutza [anonim]

  felicitari celor 3 ministri!

  ha, pai fratioare ce facem aici, prosti din privat muncesc, ca sa ce.....

  sa se rupa ei in figuri pe munca noastra
  psd=pcr=pnl
 • -2 (2 voturi)    
  informatia va lipseste tuturor (Joi, 2 februarie 2012, 16:46)

  info [anonim]

  Intr/un sindicat organizat democratic, cum e cel din care fac parte / afiliat la FEN, cand am completat cererea de inscriere am fost de acord si cu retinerea cotizatiei de 1 % din salariul de incadrare pe statul de plata. Asa prevedea statutul pe care l/am citit inainte de a completa cererea. In lege scrie ca aceasta cotizatie sindicala este de pana la 1 % din salariul brut. Unii iau 1 % din brut, altii din net, altii din incadrare. In momentul in care te inscrii intr/o organizatie / de orice fel, trebuie sa citeste statutul, regulamentul de organizare si functionare si apoi semnezi cererea.
  Daca in alte sindicate se procedeaza altfel e problema membrilor de sindicat ca au acceptat asa ceva... Ceea ce evita sa spuna Funeriu este ca aceasta cotizatie este deductibila. Asa a stabilit PDL printr/o legea a sindicatelor trecuta prin asumare si nediscutata cu sindicatele.Or, daca nu se retine pe statul de plata nu mai este deductibila. Prin eliberarea de chitante pt fiecare persoana s/a incarcat activitatea secretarelor si a contabililor din scoli. Programul cu retinerea direct pe statul de plata era mai simplu si mai eficient din toate punctele de vedere. Cine nu doreste sa fie membru de sindicat face o cerere simpla si nu/i mai retine nimeni cotizatia. Cat despre exemple cu alte tari europene, exemple date de Funeriu si ne unii sustinatori furiosi va sugerez sa verificati o singura tara / Franta si o sa descoperiti ca si acolo in invatamant, cel putin, cotizatia se retne pe stat de plata.
  • +1 (1 vot)    
   Ei nu zau (Joi, 2 februarie 2012, 17:33)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui info

   adica sindicatul si cu tine, ati hotarat ca angajatorul tre sa-ti mulga capra dar sa ramana sindicatul cu ulcica de lapte...

   bai frumosule, nimeni n-are voie sa retina din salarul tau! trebuie ordin judecatoresc sau procura notariala!
   ai dus procura ?!? ce e aia "cererea" ?!?
   iti tiparesc si eu cateva cereri, dai si la baiatu ?!?

   daca vrei tu sa dai, treaba ta, te priveste.
   da poate ai intr-o luna nevoie de banii aia; poate chef sa-i dai pe bauta, sau sa iei un cadou ... femeii de serviciu ? nu te-ai gandit la asta ?!?
   i-a plodului o eugenie...
   //... cu cerere
   • -1 (1 vot)    
    Nu stiu cat esti de frumos sau de urat, (Joi, 2 februarie 2012, 18:29)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Nu stiu cat de frumos sau de urat esti, dar pe la scoala nu ai prea trecut; corect se scrie ia plodului si nu i-a; dar la ce cunostinte juridice ai nu m-ai surprins cu nimic. Ceea ce spui tu se refera la recuperarea unor sume de catre un angajator de la un angajat - asa scrie in Codul Muncii.Pe cererea de inscriere in sindicat se trece ca esti de acord cu retinerea sumei respective pe statul de plata, in CCM la nivel de unitate se negociaza retinerea cotizatiei pe statul de plata, in CIM se negociaza acelasi lucru, in statutul sindicatului este trecut - semnezi de luare la cunostinta - n/am inteles cine te-a obligat sau cine ti-a luat cotizatia fortat? Inca nu ai avut nevoie de sindicat, de aceea si unii comentatori sunt asa inversunati, inraiti, dezbinati - ca asta vor de fapt cei ,,de sus", dar nici nu-ti doresc sa ai nevoie ca asta ar insemna sa ai o problema cu angajatorul. Doar daca esti vreun patron de ala fara carte...asa te-as intelege....fara pretentii de la multi....
  • 0 (0 voturi)    
   @info (Vineri, 3 februarie 2012, 9:13)

   cineva din Franta [anonim] i-a raspuns lui info

   Buna ziua,

   Pentru ca vorbiti de Franta, tara in care locuiesc de zece ani, si de invatamant (predau la universitate de 5 ani), vreau sa fac urmatoarele precizari: cotizatia pentru sindicat NU se retine pe stat de plata (nici ratele la credit de altfel).
   Puteti sa verificati de exemplu pe site la CGT (unul dintre sindicatele de aici), unde se precizeaza clar "Pour une gestion pratique et régulière, la CGT, ses organisations pratiquent et encouragent le prélèvement automatique des cotisations syndicales ".
   http://www.cgt.fr/Adherer-en-ligne-a-la-CGT.html "Prélèvement automatique" inseamna ca eu semnez o autorizatie prin care ii dau dreptul CGT-ului sa ia automat din contul meu bancar, in fiecare luna, o anumita suma. Asa se procedeaza si pentru plata gazului, telefonului, energiei electrice samd.
   Deci cine doreste sa cotizeze la sindicat semneaza aceasta autorizatie si o trimite bancii si la CGT. Nu are universitatea nici o legatura cu faptul ca eu sunt membru de sindcat, si in nici un caz nu imi retine din salar vre-o cotizatie pe care sa o verse pe urma sindicatului.
  • 0 (0 voturi)    
   precizare referitor la Franta si cotizatii (Vineri, 3 februarie 2012, 9:31)

   din Franta [anonim] i-a raspuns lui info

   Inca o precizare legat de Franta. Nu se da chitanta in fiecare luna, ci o singura data pe an, unde se precizeaza ca in anul 2011 de exemplu, o persoana a cotizat cu suma de xxx euro. Aceasta suma da dreptul la o reducere de impozit: 66% din suma varsata sindicatului se deduce din impozitul pe venit pe care persoana respectiva ar trebui sa-l plateasca, (in limita a 1% din venitul anual). De exemplu daca am cotizat cu 100 de euro intr-un an si am de platit un impozit pe venit de 1066 de euro, atunci din cei 1066 mi se deduc 66 de euro si platesc un impozit pe venit de 1000 de euro.
   http://www.linternaute.com/argent/pratique/economiser-au-quotidien/reduction-d-impots/790/reduction-d-impot-les-cotisations-syndicales.html
 • +2 (2 voturi)    
  Rușine!! (Joi, 2 februarie 2012, 17:33)

  iulian [anonim]

  Din păcate șefii sindicatelor au uitat pentru ce se află acolo, aliindu-se cu oricine vine la putere numai ca să-și umfle conturile uitând de membrii cei mulți șio servind clienteala politică care plătește mai mult sau oferă posturi bune pentru a închide gura. Probabil că voi renunța să mai plătesc această contribuție pentru că sindicatul a utat pe cine trebuie să apere. De câțiva ani nu ne-a ajutat cu nimic, ba chiar au dispărut și primele de ziua învățătorului, 8 Martie sau de Crăciun iar banii pe care i-am plătit deja mai bine ii jucam la loto.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine a visat 1500 ? (Sâmbătă, 4 februarie 2012, 4:04)

  hehe [anonim]

  Ma intreb Funeriu ce prafuri trage pe nas , de viseaza ca salariul profesorilor din pre este in medie 1500 ?
  Dezinformarea este foarte bine calculata .
 • 0 (0 voturi)    
  cotizatia de sindicat e problema,nu furturile? (Sâmbătă, 4 februarie 2012, 17:40)

  Matei Marin [anonim]

  Atacurile la sindicate sunt de tip fascist. Mai ramane sa se ceara ca liderii de sindicat sa fie stransi intr-o piata unde sa fie incendiati sau impuscati. Evident, comentariile au fost scrise din cabinetele parlamentarilor PDL, din cabinetele ministrilor (si din cabinetul lui Funeriu; este f. evident), din cabinetele prefectilor si a diverselor descentralizate. Cred ca ati avut ordin de la sefii de partid pentru ca prea s-au repezit in haita. Desigur ca sunteti extrem de furiosi ca sindicatele i-au reprezentat efectiv pe salariatii din invatamant facand statul dator la fiecare salariat cu echivalentul salariului pe un an de zile.
  Este posibil ca aceste comentarii sa fie scrise si din cabinetele multor avocati care ar fi castigat sume imense daca salariatii s-ar fi adresat lor. In plus, cred ca majoritatea avocatilor sunt membri PDL sau simpatizanti. Lor le convine de minune cand se fura "in draci", cand se incalca legile pentru ca au clientela. Sindicatele le-au cam stricat socotelile. In concluzie: marea problema este cotizatia de 1% din salariu pentru actiuni care l-ar fi costat pe salariat cca. 10.000 de lei la un avocat (cotizatia pe cca. 80 de ani); nu e nici o problema ca salariatii din invatamant au fost furati sistematic, lunar cu 1/3 din salariu plus alte drepturi (prima de vacanta, al 13-lea salariu, indemnizatii de instalare, de nastere, de iesire la pensie, premii pentru merite deosebite etc.)
 • 0 (0 voturi)    
  sindicate invatamint (Duminică, 5 februarie 2012, 9:53)

  tache [anonim]

  in scoala noastra liderul sindical este sotul directoarei
 • 0 (0 voturi)    
  Curtea de Apel Timisoara (Joi, 9 februarie 2012, 8:36)

  marinela [anonim]

  Nu m-a obligat nimeri sa dau cotizatia pana acum. Sunt un lider de sindicat dintr-un sat din judetul Timis.
  Am grupa sindicala si le strang cotizatia de sindicat "din mana". Oare "funeriu" si-a inchipuit ca va reusi sa distruga miscarea sindicala in acest mod. Eu m-am convins ca nu. Personal cand ma duc cu banii la sindicat stau la coada sa primesc chitantele.
  Apropo , am inteles ca de luna viitoare nu mai platim asa pt. ca sindicatul nostru a castigat in instanta oprirea ordinului sau ceva de genul asta, pentru ca nu ma pricep la asa ceva. Acum ce mai spune funebru?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by