Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala, admitand sesizarea USL, informeaza Agerpres. Legea nu a fost declarata neconstitutionala in integralitate, ci doar cateva articole, urmand sa se intoarca in Parlament. CCR va publica saptamana viitoare motivarea acestei decizii.

UPDATE 2:Sorin Frunzaverde: Dupa decizia CC, localele - in prima duminica din iunie, parlamentarele - la timp. PDL va respecta hotararea Curtii Constitutionale.

"Vom respecta aceasta hotarare a Curtii Constitutionale. Aceasta hotarare determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica din luna iunie", a aratat prim-vicepresedintele PDL, potrivit Mediafax.

UPDATE 1: Ministrii au intrerupt sedinta de miercuri a Guvernului pentru a discuta despre decizia CCR, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pe motiv ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor.

Sesizarea a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011.

"Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale - respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii", declara in decembrie 2011 liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa.

"Uniunea Social Liberala avertizeaza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani. O analiza corecta ar trebui sa duca, in mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constitutionala, institutie careia ii cerem, macar acum, o atitudine de respect fata de lege si democratie", se arata intr-un comunicat, din 22 decembrie, al Biroului de presa al PSD.

In sesizare USL solicita Curtii Constitutionale sa se constate "neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali".

USL sustine ca actul normativ este "viciat de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizata cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern" si ca prevederile legii privind comasarea alegerilor "incalca in mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici in materie electorala" al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, organ al Consiliului Europei.

"In primul rand, evidentiem faptul ca prin legea supusa controlului instantei constitutionale se realizeaza o reforma radicala a legislatiei electorale, fiind violate standardele europene in materie, cu putine luni inainte de alegerile locale si, respectiv, parlamentare, programate sa aiba loc in anul 2012. Modificarea legislatiei electorale are loc cu cinci luni si jumatate inaintea alegerilor locale si cu 11 luni inaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine in mod flagrant dispozitiilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislatia europeana nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri", se mai arata in comunicatul PSD.

USL precizeaza ca legea, "dispunand cu privire la comasarea alegerilor, stabileste in realitate si o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor alesilor locali, aflati in prezent in functie, de vreme ce acestia si-au dobandit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc in iunie 2008".

"Nu este admisibil sa se modifice un act normativ in vederea acordarii unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de alesi locali - cu atat mai mult cu cat acest demers se realizeaza cu nerespectarea principiului actiunii legii in timp", se mai arata in sesizare.

Guvernul si-a angajat raspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in sedinta Parlamentului din 15 decembrie 2011. Ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor, USL a depus motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol". Motiunea a fost respinsa obtinand 213 din necesarul de 234 de voturi favorabile.

Parlamentarii au transmis 18 amendamente la primul proiect de lege privind comasarea alegerilor, iar Guvernul a acceptat patru.

De asemenea, printr-un amendament depus de deputatul PDL Mircea Toader se instituie obligativitatea ca presedintii birourilor electorale comunale, orasenesti si municipale, precum si loctiitorii lor sa fie juristi neafiliati politic si care sa nu fie rude, pana la gradul IV, cu vreunul dintre candidati.

O alta propunere, facuta de PNL, si acceptata de Guvern, prevede ca birourile electorale ale sectiilor de votare sunt formate dintr-un numar impar de membri, pentru a putea transa deciziile.

In proiectul propus initial de Guvern, birourile electorale aveau un presedinte, un loctiitor si cel mult sase reprezentanti propusi de partide, dar prin amendare se adauga inca un membru.

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, organizarea simultana ar reduce, de asemenea, cheltuielile la jumatate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro.

Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari. Data alegerilor comasate se va stabili prin hotarare de guvern.