Motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol" initiata de Opozitie ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului asupra legii privind comasarea alegerilor in anul 2012, a fost respinsa joi in plenul Parlamentului. Secretarul Camerei Mihai Voicu (PNL) a precizat ca si-au exprimat votul 213 parlamentari, din care 209 au votat "pentru", iar patru au votat "impotriva". Pentru adoptarea motiunii de cenzura erau necesare 234 de voturi favorabile, iar opozitia are 215 parlamentari. In plus fata de acestia senatorul Mircea Geoana si deputatul Daniel Oajdea anuntasera ca voteaza in favoarea motiunii.

Proiecte controversate in ParlamentFoto: Hotnews

Victor Ponta si majoritatea parlamentarilor PSD au venit la sedinta de plen cu banderole tricolore pe bratul stang pentru a marca Revolutia de la 1989, iar pe banci si-au pus steaguri cu stema decupata, informeaza Agerpres. De asemenea, ei au venit imbracati in pulovere, camasi sau geci, evitand costumele si cravatele.

UPDATEVictor Ponta a lansat o serie de jigniri fara precedent la adresa liderilor PDL, dupa ce motiunea impotriva guvernului a fost respinsa joi de parlament, afirmand ca Emil Boc este "la fel de stupid, la fel de incapabil" ca Emil Bobu si ca Elena Udrea este "la fel de aroganta si chiar lispita de cultura ca Elana Ceausescu".

UPDATE 12.30 Motiunea de cenzura a fost respinsa, cu 209 voturi pentru si 4 impotriva.

UPDATE 12.00 A inceput votul.

Ora 11:55 In timp ce Emil Boc isi sustinea dreptul la replica, de la tribuna, membrii PRO Democratia au intrerupt sedinta scandand "Rusine, Rusine sa va fie!". La final, au intors spatele premierului si au aruncat cu hartii in sala de sedinta. Protestul a fost organizat de Alianta pentru o Romanie Curata, din care fac parte mai multe ONG-uri si asociatii precum: SAR, Pro Democratia, Militia Spirituala, ActiveWatch

Update 11.50 Emil Boc: USL vrea alegeri anticipate pentru ca a plecat de la 67% si acum este sub 46%

  • Eu stiu ca miza dvs sunt alegerile anticipate
  • Va doriti cu disperare de ani buni alegeri anticipate. Ati plecat de la 67%, azi sunteti la 46% si in primavara veti fi sub 40%, condusi de demagogia dl Victor Ponta si de somnul dl. Crin Antonescu
  • In 2207 ati amanat alegerile din mai pentru toamna. Nu e cazul sa dati lectii de morala si de democratie, mai bine va uitati in oglinda
  • Va invit sa va respingeti motiunea de cenzura pentru ca nici dvs nu credeti in ea
  • Romania, prin efortul romanilor, sta mai bine decat multe state din UE sub aspectul deficitului si al datoriei publice
  • Vreti sa compromiteri aceasta realitate? Eu sper ca nu
  • Distinsi colegi de opozitie, nu am inteles de fapt ce doriti
  • Spuneti ca a realiza comasarea alegerilor, in noiembrie anul viitor sau cand vom decide, e un atac la democratie, dar daca le-am organiza mai devreme nu ar fi niciun atac la democratie, ar fi o mare democratie
  • Decideti-va, dragi colegi. Nu va dati seama cat de ilogic e argumentul dvs?

UPDATE 10:35Crin Antonescu:

  • Avem de-a face cu incercarea de a lovi direct in inima sistemului democratic deoarece alegerile sunt conditia si proba de verificare
  • Primul ministru ne spune clar ca e bine sa alegem cat mai rar
  • Campaniile electorale, afirma domnia sa, sunt niste dezbateri sterile si de evitat.
  • Cineva , afirma domnia sa, adica cei care guverneaza acum, au stabilit ce e bine pentru natiune si ca atare toti, fara sa mai dezbatem, fara sa mai facem alegeri, trebuie sa ne aliniem. Nu exista o explicatie mai fascista.
  • Proteste la Parlament impotriva Guvernului
    Foto: Hotnews
    Dumneavoastra, dl. Emil Boc, aveti un Fuhrer, aveti la dispozitie un popor, stiti ce trebuie si ce nu trebuie sa faca natiunea, stiti cine e responsabil si cine nu, ca cine nu e de acord e dusmanul poporului.
  • Resping ideeea ca o simplificare si o diminuare a procesului electoral ar fi solutii pentru ceva, cu atat mai putin pentru criza economica.
  • In care tara din Europa s-a renuntat la parti din procesul electoral, s-a renuntat la vreo alegere sau s-au comasat alegeri?
  • S-a intamplat altceva, au demisionat guverne care nu avea suficienta credibilitate, s-au facut alegeri anticipate, in Spania.
  • Prima conditie pentru ca un guvern sa fie puternic si performant tine de credibilitate si legitimitate.
  • Credibilitatea dumneavoastra e la cote minime record, in intreaga istorie a Romaniei, legitimitatea e de la nastere pusa sub semnul intrebarii, pentru ca e data de o majoritate care incalca grav si evident majoritatea pe care romanii au dat-o la alegerile parlamentare din 2008.
  • Nu acceptam ideea ca Parlamentul ca institutie e astazi atacat definit si cu votul sau cu ramanerea dvs in banci, colegi din majoritate, dati azi inca o lovitura, poate fatala, acestei institutii.
  • Ganditi-va ce forta, legimitate, greutate va avea un parlament alcatuit in mare masura dintr-un fel de trimisi sau adjuncti ai primarilor.
  • Prin aceasta comasare, in mod clar si explicit, parlamentul Romaniei e transformat intr-o institutie de mana a doua.
  • Actualei puteri ii convine un Parlament alcatuit din 300 - 400 de pigmei care sa vina aici sa citeasca, cu greu, urarile de la multi ani pentru primul ministru si pentru familia sa si pentru care un biet dezacord nu conteaza.

VIDEO: Imagini cu protestul Militiei Spirituale impotriva Guvernului:

Pe bannerele afisate de reprezentantii Pro Democratia si Militia Spirituala scria: "Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei", "Comasati-va pe voi, dar la groapa de gunoi", "Dupa 22 de ani, iluzia democratiei s-a comasat", "Plutonul de executie al democratiei s-a reunit", "Democratia nu este un lux" sau "Opozitia a adoptat o pozitie: Capra".

UPDATE 10:25Victor Ponta:

  • Mult mai ieftin ar fi sa scapam de guvernul Boc si nu ar trebui sa ne uitam la economia in urma alegerilor.
  • Vom incerca sa-i aducem aminte tovarasului Emil Boc de soarta tovarasului Emil Bobu, tovarasei Elena Udrea de soarta tovarasei Elenei Ceausescu, tovarasului Traian Igas de soarta tovarasului Tudor Postelnicu.
  • Vom incerca sa-i aducem aminte tovarasului Traian Basescu, cel mai iubit fiu al poporului, tututor tovarasilor si prietenilor sai romani, maghiari, de alte nationalitati, asa cum istoria in mod rau se rescrie dupa 22 de ani, se va rescrie si pentru acesti tovarasi.
  • Anul viitor, in decembrie, sa-i pedepsim pe acesti tovarasi, asa cum au fost si altii inaintea lui.

UPDATE 10:00 Emil Boc:

  • Anul 2012 are doua mari provocari: continuarea politicii de investiitii pentru pastrarea locurilor de munca si crearea unora noi si sansa absorbtiei fondurilor europene.
  • Sa le spunem lucrurilor pe nume: stiti cu totii ce inseamna 2 campanii electorale pe parcursul unui singur an: incetiniera motoarelor dezvoltarii, dispute politice.
  • O campanie electorala inseamna cel putin 2 luni inainte si 2 luni dupa de incetinire a motoarelor pentru absorbita fondurilor europene.
  • Propunerea pe care am facut-o este aceea ca in 2012 sa ne concentram, putere si opozitie, pe binele economiei
  • Comasarea este o sansa pentru ca alegatorii sa aiba un interes sporit pentru alegeri
  • O campanie electorala mai putin nu inseamna un deficit pentru democratie, dimpotriva, o sa vina si mai multi la vot, deoarece alegerile locale genereaza o mai mare participare a cetatenilor la vot

UPDATE 09:30 Sedinta a inceput. La dezbateri participa premierul Emil Boc, membri ai Cabinetului si 262 de parlamentari.

Victor Ponta si majoritatea parlamentarilor PSD au venit la sedinta de plen cu banderole tricolore pe bratul stang pentru a marca Revolutia de la 1989, iar pe banci si-au pus steaguri cu stema decupata, informeaza Agerpres. De asemenea, ei au venit imbracati in pulovere, camasi sau geci, evitand costumele si cravatele.

Deputatii si senatorii PSD au adoptat si o tinuta vestimentara deosebita, purtand pulovere, camasi sau geci si evitand costumele si cravatele cu care veneau in mod normal la serviciu.

"Sunt astazi 22 de ani de la Revolutie. In 22 decembrie comemoram eroii care si-au varsat sangele pentru ca Romania sa traiasca intr-un stat democratic si ca o ironie a sortii tocmai astazi dezbatem motiunea de cenzura pe acel proiect de lege prin care PDL vrea sa desfiinteze democratia in Romania si sa revina la dictatura. Astazi vad ca cei din Guvern, primul-ministru si ceilalti membri ai Guvernului sunt in sala, dar alaltaieri cand a fost organizata adunarea festiva dedicata Revolutiei romane au lipsit. Ce sa mai intelegem? Ca PDL, cu Emil Boc in frunte, vrea astazi sa ne readuca perceptele de dinainte de 1989", a sustinut liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

Textul a fost prezentat parlamentarilor luni, in sedinta reunita a Camerei Deputatilor si Senatului.

Motiunea de cenzura a fost depusa de parlamentarii PNL si PSD pe 15 decembrie, dupa ce in aceeasi zi Executivul si-a asumat raspunderea in cazul proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in anul 2012.

In cazul in care motiunea de cenzura introdusa de Opozitie va fi respinsa la vot in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, atunci legea pentru care Executivul si-a angajat raspunderea se considera adoptata. In caz contrar, daca motiunea de cenzura este aprobata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, aceasta trage dupa sine caderea Guvernului.

Parlamentarii opozitiei sustin in textul motiunii ca prin legea comasarii alegerilor vor exista alesi locali nelegitimi si un parlament nereprezentativ.

"Vom avea alesi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", afirma semnatarii motiunii.

Partidele din Opozitie considera ca proiectul de lege privind comasarea alegerilor este un "demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica".

Semnatarii motiunii de cenzura opineaza ca 'interesul politic meschin' de a se mentine la putere cu orice pret ii impinge pe democrat-liberali sa incalce cu buna stiinta practici europene in materie electorala, si anume recomandari ale Consiliului Europei adoptate de catre Comisia de la Venetia.

"Comasarea alegerilor va economiseste niste bani, insa nu de la buget, asa cum ati argumentat, ci din fondul Partidului Democrat destinat mitei electorale, astfel veti cumpara voturi cu sacosa doar o data", adauga initiatorii.

Pe de alta parte, semnatarii motiunii de cenzura afirma ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte. De asemenea, ei arata ca prelungirea mandatelor alesilor locali in functii reprezinta schimbarea regulilor in timpul jocului.

Mai mult, Opozitia sustine ca fraudarea alegerilor reprezinta adevarata miza a comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012.

In cazul in care motiunea de cenzura introdusa de Opozitie va fi respinsa la vot in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, atunci legea pentru care Executivul si-a angajat raspunderea se considera adoptata. In caz contrar, daca motiunea de cenzura este aprobata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, aceasta trage dupa sine caderea Guvernului.

Aceasta este a treia motiune de cenzura cu care se confrunta Cabinetul condus de premierul Emil Boc pe parcursul anului 2011.