Guvernul isi va asuma raspunderea joi, 15 decembrie, pentru legea comasarii alegerilor si pe legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a anuntat premierul Emil Boc. Data alegerilor urmeaza sa fie stabilita si facuta publica prin Hotarare de Guvern.

Premierul Emil Boc isi pune din nou functia in jocFoto: Agerpres

"Anul 2012 este un an economic dificil, un an in care trebuie sa asiguram consolidarea economica a Romaniei si sa evitam orice derapaje cu caracter electoral care pot periclita situatia financiara a tarii. Stim bine ca perioadele de campanie electorala sunt perioade in care lumea este mai putin atenta la ceea ce inseamna consolidarea economica si mai mult tentata la practici si promisiuni populiste si electorale. (...) In al doilea rand, participarea electoratului la vot este mai buna in cazul comasarii alegerilor si nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara de cel putin 20 milioane de euro," a spus premierul in conferinta de presa de la sediul Guvernului.

  • Boc a mai spus ca data alegerilor "trebuie odata stabilita si cunoscuta pentru ca Parlamentul isi incheie sesiunea la sfarsitul lunii decembrie si isi reia activitatea doar in luna februarie".

Premierul a declarat ca nu se teme de o eventuala motiune de cenzura depusa de opozitie impotriva Guvernului. El a precizat ca proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolva problema revizuirii Constitutiei, pentru o astfel de modificare si inclusiv pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de alesi fiind nevoie si de sprijinul opozitiei.

  • "Sper ca intreaga clasa politica sa voteze revizuirea Constitutiei. Cu atat mai bine este in contextul in care a aparut la nivelul Consiliului European si necesitatea ca proprunerea de includere in Constitutie a deficitului structural de 0,5% sa se faca pe parcursul anului 2012. Cu alte cuvinte, avem cel putin doua motivatii extrem de puternice pentru a revizui Constitutia in anul 2012: defict structural 0,5% si datorie publica maxima de 60% din produsul intern brut si Parlament unicameral cu 300 de parlamentari", a precizat Boc.

UPDATE Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat luni, dupa anuntul premierului, ca USL va depune motiune de cenzura la adresa celor doua proiecte.

Sulfina Barbu a mai spus ca va exista o noua Hotarire de Guvern pentru delimitarea colegiilor uninominale, propunerile urmind a fi facute de o comisie care va avea cite doi reprezentanti de la fiecare partid parlamentar. "Se vor modifica colegiile uninominale pe baza recensamintului si dorim si reducerea numarului parlamentarilor", a anunta Sulfina Barbu.

Despre legea privind promovarea judecatorilor la Inalte Curte, Boc a declarat: "Legea garanteaza promovarea la instanta suprema pe criterii de competenta si in mod transparent. "

Premierul a precizat ca promovarea in functia de judecator la Inalta Curte se va face in functie de cateva criterii, intre care: sa fi indeplinit cel putin 5 ani functia de judecator la curtea de apel; au avut calificativul 'foarte bine' la ultimele evaluari; nu au avut sanctiuni disciplinare.

"Acestea sunt conditii preliminare pentru a putea sa te inscrii la concurs in vederea participarii la procedura de selectie. Promovarea in functie de judecator urmeaza a se face numai prin concurs", a precizat Boc.

Premierul a explicat in ce consta concursul de promovare, care are 3 probe:

1. O proba de evaluare a hotararilor judecatoresti redactate in cazul judecatorilor sau a actelor in faza de urmarie penala in cazul procurorilor.

2. Un interviu sustinut in fata plenului CSM.

3. Patru probe scrise cu caracter teoretic si practic.

Comisiile de concurs sunt alcatuite din: a) un judecator de la Inalta Curte; b) un profesor universitar care are incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata cu Universitatea; si c) cate un formator al Institutului National al Magistraturii avand cel putin gradul de judecator de Curte de Apel. Mai fac parte si cate un avocat cu inalta reputatie profesionala si morala propus de Uniunea nationala a Baroului si un psiholog propus de Colegiul Psihologilor din Romania, pentru proba de evaluare a hotararilor judecatoresti sau a actelor de urmarire penala.

"Ce este important de retinut: pentru ca este vorba de promovarea la institutia supramea, toti cei care doresc sa candideze trebuie sa publice pe pagina de internet a CSM sentintele pe care le-au dat in ultimii 10 ani, astfel incat sa fie in dezbatere publica pe o perioada de 30 de zile, iar comisia de concurs le va evalua dupa finalul acestei perioade, timp in care oricine va putea trimite observatii," a mai explicat premierul.

Reamintim ca procedura de asumare a raspunderii e utilizata pentru trecerea unui proiect legislativ fara dezbatere prin Parlament. Proiectul de lege e considerat votat daca o eventuala motiune de cenzura la adresa Guvernului nu intruneste majoritatea voturilor. Daca motiunea de cenzura e votata de jumatate plus un vot din numarul total al parlamentarilor, Guvernul pica.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca Birourile Permanente ale celor doua Camere vor stabili in cursul acestei zile calendarul pentru angajarea raspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ.

Blaga a declarat ca in sedinta coalitiei s-a decis angajarea raspunderii pe aceste legi.

Presedintele Senatului a precizat ca Birourile Permanente vor stabili luni calendarul pentru asumarea raspunderii si ca, probabil, sedinta Parlamentului pentru prezentarea proiectelor va avea loc joi.

Sedinta Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului are loc luni la ora 13.30.

Liderii Coalitiei au stabilit, luni, un calendar privind angajarea raspunderii Guvernului pentru comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ, stabilind sa insiste in Parlament ca o eventuala motiune de cenzura sa fie citita luni, 19 decembrie, iar votul sa fie exercitat la 22 decembrie.

Decizia coalitiei este ca Guvernul sa inceapa in aceasta saptamana procedurile de angajare a raspunderii pentru legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ, propunerea catre Parlament fiind ca asumarea sa fie angajata joi, 15 decembrie.

Amendamentele pentru cele doua proiecte de legi vor fi astetptate de Executiv pana miercuri, 14 decembrie, inclusiv, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Sedinta liderilor coalitiei a precedat reuniunea Executivului.