Cu 5 ani in urma, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria au trait iluzia unui taram al pacii, bunastarii, securitatii si stabilitatii. Astazi, cele doua tari - cei mai noi membri ai UE - sunt macinate de dezamagire, in conditiile in care statutul de membru al Uniunii Europene nu a adus si garantia unei vieti mai bune, comenteaza Deutsche Welle. Romania si Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Desi le-a fost permisa aderarea in 2007, cele doua tari au continuat sa fie supuse unor controale speciale de catre Bruxelles. Rapoartele UE care critica periodic politicile locale si duc la blocarea unor fonduri europene nu au condus la schimbari vizibile. Romania este in acest moment pe punctul de a pierde aproape 19 miliarde de euro, fonduri europene puse la dispozitie de Bruxelles cu termenul-limita 2013, din care tara noastra a atras doar o mica parte.

Bulgaria, cea mai saraca tara din blocul comunitar, ramane in coada listei la capitolul salarii, pensii, productivitatea muncii si eficienta energetica. Sofia continua sa primeasca note mici pentru gestionarea fondurilor europene, reformele din domeniul justitiei, lupta impotriva coruptiei, a crimei organizate si a traficului de persoane. Bulgaria este de asemenea criticata la Bruxelles pentru protectia slaba a copiilor saraci.

In plus, multi dintre bulgarii de rand sunt astazi convinsi ca tara lor este doar un membru de rang inferior al Uniunii Europene.

  • Cristian Preda: Momentul in care Romania va atinge pe deplin standardele UE, greu de anticipat

Adrian Nastase, premierul roman care a supervizat inceputul discutiilor privind aderarea Romaniei, in 2004, spune ca a fost nevoie de eforturi politice extraordinare pentru a scoate tara din "zona-tampon" dintre UE si Rusia, dar nu condamna Bruxelles-ul: "Din motive strategice, campania pentru aderarea Romaniei la UE a fost mai dificila decat, probabil, ar fi dorit Bruxelles-ul".

La randul lor, alti politicieni romani sunt de parere ca Uniunea Europeana ar fi incompleta fara Europa de sud-est. Europarlamentarul Cristian Preda nu isi poate imagina UE fara Romania si Bulgaria, dar nu poate spune cu precizie cand vor disparea discrepantele dintre conditiile de viata din tara noastra si restul Uniunii Europene. Cristian Preda nu poate spune nici daca aceste diferente sunt rezultatul unui anumit tip de mentalitate nationala sau al lipsei de vointa politica. "De aceea este atat de greu de anticipat cand va reusi Romania sa atinga pe deplin standardele UE la toate capitolele", incheie Cristian Preda.

Comentariul Deutsche Welle se incheie amintind ca Uniunea Europeana se pregateste, in acest timp, pentru primirea celui de-al 28-lea stat membru: Croatia a primit, in luna noiembrie, avizul Parlamentului European pentru a adera la blocul comunitar, cel mai probabil in 2013.