Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in vederea cercetarii penale a deputatului PSD de Iasi Anghel Stanciu, acuzat de savarsirea infractiunii de conflict de interese, deoarece acesta si-ar fi angajat nelegal fiul si nora la biroul sau parlamentar.

Potrivit unui comunicat al ANI, in urma evaluarilor demarate la 28 iunie 2011, inspectorii de integritate au constatat ca Anghel Stanciu a propus angajarea si a avizat contractele individuale de munca privind angajarea fiului sau, Catalin Anghel Stanciu si a sotiei acestuia, Maria Eleonora Stanciu, in perioada 15 decembrie 2008 - in prezent, in functiile de referenti la Biroul Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi, incalcand prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003.

Inspectorii de integritate au calculat ca beneficiul patrimonial obtinut de Catalin Anghel si Maria Eleonora Stanciu a fost de 53.868 lei (12.527 euro).

ANI solicita anularea contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Conform dispozitiilor art. 253 din Codul penal al Romaniei, ''conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv'', iar potrivit prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, ''prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica, are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative''.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Pana in prezent, ANI a sesizat Parchetul General cu privire la angajarea de catre 14 deputati si senatori a rudelor in birourile parlamentare, beneficiul patrimonial total fiind de peste 500.000 lei (aproximativ 118.000 euro).