NATO si Rusia au dezbatut din nou joi viitorul scut antiracheta al Aliantei, fara sa reuseasca sa ajunga la un acord, dar cele doua parti si-au anuntat vointa de a continua negocierile legate de acest dosar, a anuntat NATO.

"Nu am ajuns inca la un acord", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in marja unui consiliu NATO - Rusia care a reunit la Bruxelles ministrii de Externe ai celor 28 de tari membre ale NATO si seful diplomatiei rusesti, relateaza AFP.

"Dar am convenit ca este important sa continuam sa incercam. Sa continuam sa dialogam. Si sa ascultam preocuparile fiecaruia", a adaugat acesta, reafirmand ca NATO "nu considera Rusia drept un dusman".

Moscova a ridicat recent tonul pe marginea acestui dosar, activand la finele lunii noiembrie un sistem de alerta antiracheta la Kaliningrad, enclava ruseasca aflata la portile UE.

Lansat in 2010 si destinat sa devina operational la orizontul anilor 2018-20, scutul antiracheta, bazat pe tehnologie americana, urmeaza sa fie amplasat in mai multe tari apropiate de Rusia, printre care Polonia, Romania si Turcia.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a reafirmat joi ca Alianta trebuie sa ia in calcul preocuparile rusesti. "Cerem garantii ca sistemele de aparare antiracheta nu vizeaza capacitatile noastre strategice", a precizat acesta.

"Suntem dispusi la dialog, cu conditia ca interesele legitime ale tuturor partilor sa fie luate in considerare. Avem inca timp, dar acesta se reduce cu fiecare zi", a adaugat oficialul rus.