"Avem astazi o femeie care ia decizii privind cea mai puternica economie din UE, o femeie care controleaza diplomatia americana, o femeie care defineste politicile FMI, iar acest cumul de pozitii cheie detinute de femei nu are un precedent istoric", a declarat europarlamentarul Daciana Sarbu referindu-se la rolul tot mai activ al femeilor in politica. Sarbu, care este membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din partea Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, vorbeste pentru Parlamentor. ro despre cotele obligatorii pentru raportul femei-barbati in politica la nivel national, despre inegalitatile de gen si de ce in Romania ponderea femeilor in politica este de doar 15%.

Daciana SarbuFoto: Arhiva personala

Adrian Novac: Suntem obisnuiti sa auzim mereu ca politica este dominata de barbati. Cu toate acestea, sondaje de opinie realizate in ultimii ani indica faptul ca europenii doresc mai multe femei in politica.

De ce credeti ca se intampla acest lucru?

Daciana Sarbu: Probabil este un efect al vizibilitatii recente a mai multor femei in functii semnificative la nivel politic. Astazi avem, totusi, o femeie care ia decizii privind cea mai puternica economie din UE, o femeie care controleaza diplomatia americana, o femeie care defineste politicile FMI, iar acest cumul de pozitii cheie detinute de femei nu are un precedent istoric.

A.N.: Cum se poate determina cresterea numarului de femei in politica?

D.S.: Cred ca acest tip de precedent poate fi un factor. Vazand ca roluri decisive in politica internationala sunt incredintate fara a tine cont de factorul de gen, tot mai multe femei vor fi incurajate sa se implice.

A.N: In multe societati traditionale, inclusiv in Romania, emanciparea femeii este vazuta inca cu suspiciune, iar femeia pare sa ocupe aproape intotdeauna locul doi. De ce credeti ca exista inca diferenta intre femei si barbati in politica? Unde trebuie lucrat pentru a modifica aceasta atitudine?

D.S.: Diferentele din politica nu fac decat sa reflecte diferentele din societate. In Romania, genul inca este un factor care dezavantajeaza, femeii inca i se rezerva un rol traditionalist sau minimalizant. Din pacate, acest lucru este perpetuat inclusiv la nivelul elitelor informate, pentru ca stereotipurile de gen se transmit prin publicitate, prin videoclipuri sau texte de melodii, si uneori chiar prin educatia clasica, din scoala.

  • Intrati pe Parlamentor.ro pentru a citi interviul integral.