Persoanele care vor agresa verbal sau fizic angajatii din sistemul medical risca sanctiuni penale. In functie de gravitatea faptelor, persoanele violente pot primi chiar si pedeapsa cu inchisoare intre 6 luni si 12 ani, se arata intr-un proiect de lege aprobat de Guvern in sedinta de miercuri. Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a afirmat ca a fost nevoie de aceasta lege deoarece in ultima vreme a crescut foarte mult numarul cazurilor de agresiune asupra personalului medical. "Estimez ca numarul cazurilor s-a dublat, chiar triplat. Nu pot sa explic de ce s-a intamplat acest lucru in ultimul an", a spus Ritli.

"Experienta din ultimele luni arata inmultirea actelor de agresivitate din spitale, dar mai ales la chemarile la domiciliu. Dorim sa descurajam actele de violenta", a spus Ritli.

Pedepsele

  • Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va putea fi pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
  • Orice act de violenta, ca de exemplu lovirea, savasite impotriva cadrelor medicale va fi sanctionat cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • Vatamarea corporala va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.
  • Vatamarea corporala grava se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 12 ani.