Proiectul dezvoltat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" a pus bazele unei platforme de resurse unica in Romania la acest moment pentru acest sector medical, avand drept scop formarea la standarde europene a 900 de medici si asistenti medicali din serviciile de urgenta si din specialitatile implicate in rezolvarea unor urgente medicale, inclusiv cele cardiovasculare, traumatice si pediatrice, la nivel national.

Proiectul a debutat la inceputul anului 2011 si se va incheia la sfarsitul anului 2013.

"Proiectul nostru a pornit de la nevoia reala de instruire continua a profesionistilor din acest domeniu medical foarte important, sinonim cu lupta pentru viata, necesitate identificata prin studii cantitative si calitative avand ca tematica formarea profesionala continua a acestei categorii de specialisti. Urgentele medicale constituie cea mai importanta ramura medicala din perspectiva faptului ca primul contact al unui pacient cu sistemul medical este foarte probabil sa fie prin intermediul medicinei de urgenta, specialistii acestor departamente fiind cel mai adesea pusi in fata unor cazuri dramatice,de lupta intre viata si moarte. Asadar, viata fiecaruia dintre noi poate depinde la un moment dat de pregatirea medicilor, a asistentilor medicali. De aceea, intreaga echipa a proiectului si-a concentrat atentia pe indeplinirea acestui obiectiv specific si anume cresterea competentelor acestor categorii profesionale la standarde europene care vor putea avea acelasi nivel de pregatire cu orice coleg din marile spitale ale Europei", a subliniat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.

"O echipa de experti recunoscuti pentru exigentele si experienta lor in domeniu a reusit sa capaciteze 900 de medici si asistenti medicali carora le-au fost puse la dispozitie cele mai moderne metode de studiu si evaluare, tehnologii de ultima generatie si numeroase ore de practica in corelatie cu cele mai dificile situatii clinice. Am pus accentul pe pregatirea practica si am utilizat informatie stiintifica de ultima ora si ne-am concentrat pe zonele tarii in care specialistii nu au avut anterior acces la formare profesionala continua de nivel european", a precizat conf. univ. dr. Diana Cimpoesu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.