Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care fac cercetari in dosarul privind alegerile prezidentiale din 2009, au cerut mai multe documente de la Curtea Constitutionala, Autoritatea Electorala Permanenta si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, scrie News.ro, citand surse judiciare.

Potrivit surselor citate, documentele cerute vor fi analizate de procurori in aceasta ancheta, in care in prezent se fac cercetari in rem, pentru fapte de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale legate de alegerile prezidentiale din 2009.

Anchetatorii au audiat mai multe persoane in acest dosar, surse judiciare declarand ca printre acestea s-ar fi aflat si fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Pe 24 aprilie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala in rem, in dosarul privind alegerile prezidentiale din 2009, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu prevazut de articolul 297 alineatul 1, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (respectiv articolul 248 raportat la articolul 248 indice 1 din vechiul Cod penal) si falsificarea documentelor si evidentelor electorale, fapta prevazuta de articolul 391 alineatele 3 si 4 din Codul penal, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (fost articol 62 alineatele 3 si 4 din Legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, modificata si republicata).

Parchetul instantei supreme a precizat ca faptele de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale pentru care a fost inceputa urmarirea penala in rem in acest dosar se prescriu in opt ani, conform noului Cod penal si in 10 ani, potrivit vechiului Cod penal.

Potrivit Parchetului, dosarul a fost deschis in urma informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic, conform carora "exista suspiciuni ca in procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autoritati publice si persoane, altele decat cele prevazute de lege".

Dan Andronic a sustinut, recent, ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea ar fi ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009.

Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consultanta politica acordata de el in campania electorale, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.