Toti copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani vor fi evaluati pentru a se stabili daca sunt bolnavi de autism, pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de catre medicul de familie sau de cel pediatru la care este inregistrat copilul in cadrul evaluarilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. Potrivit unui nou proiect intrat in dezbatere publica, in urma acestor evaluari, cazurile suspectate vor fi trimise medicului psihiatru, care va stabili diagnosticul medical. Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului si evolutiei vor fi realizate de medicul specialist.

Costurile evaluarilor si ale tratamentului vor fi finantate de CNASFoto: Reuters

Citeste intregul articol si comenteaza pe MedLive.ro. Cat de pregatiti crezi ca sunt medicii pentru astfel de evaluari?

Planul de psihoterapie va fi elaborat si supervizat de psihoterapeutul atestat in tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA, se arata in comunicat. Psihoterapeutul, impreuna cu ceilalti profesionisti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea parintilor. De asemenea, tratamentul medicamentos va fi recomandat si monitorizat de medicul specialist.

Tratamente scumpe

Unul dintre copiii barbatului care s-a aruncat, luna trecuta, de la balconul Parlamentului, este autist, asa cum au declarat colegii tatalui acestuia. Se pare ca familia se confrunta cu serioase probleme financiare, intrucat majoritatea veniturilor erau cheltuite pentru tratamentul si psihologul copilului. Acesta are 13 ani, iar familia a incercat sa il transfere la o scoala normala, dar nu a fost acceptat. El facea patru sedinte de terapie pe saptamana, iar o sedinta costa 2,5 milioane de lei.

Vezi aici chestionarul de evaluare a copilului intre 1 si 3 ani (descarca in format pdf). Sursa: ms.ro

Vezi aici Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate (descarca in format pdf). Sursa: ms.ro

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si: