"Gabriel, ca orice copil de 14 ani, abia asteapta sa inceapa vacanta dar, vazand ca ceva nu este tocmai in regula, a facut o vizita la spital, unde a aflat ca sufera de o boala cumplita: cancer." Asa incepe compunerea unui copil care a supravietuit acestui flagel - cancerul infantil. Este o boala rara: reprezinta doar 2% din toate formele de cancer si tot 2% din patologia pediatrica – insa depistarea este dificila, mai ales pentru ca simptomele specifice sunt similare simptomelor altor boli mai putin grave. Desi exista diferite tipuri de cancere la copii, 85% din acestea au semne de avertizare similare.

Diagnostic: CancerFoto: Reuters

Mergeti de urgenta pentru investigatii suplimentare la medicul specialist daca copilul a fost consultat de mai multe ori pentru aceeasi problema, dar nu a putut fi stabilit un diagnostic clar.

Cauzele reale ale aparitiei cancerului la varste fragede nu se cunosc, insa specialistii sunt de parere ca responsabile, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, sunt anumite modificari genetice, mostenite sau dobandite, care determina o predispozitie. Cea mai eficienta arma in lupta impotriva cancerului este diagnosticarea intr-un stadiu curabil.