SMURD implineste 20 de ani de la infiintare. Proiectul unui astfel de serviciu a pornit in anul 1990 la Targu Mures, de la initiativa aproape utopica a unui singur om si a fost demarat cu ajutorul voluntarilor. In 2010, ne este aproape imposibil sa ne imaginam rezolvarea unei situatii de urgenta fara prezenta echipajelor SMURD.

Doua decenii de activitateFoto: Agerpres

Scurt istoric al SMURD

1990

  • Septembrie – Clinica de Anestezie Terapie intensiva a inceput experimentarea unui sistem de urgenta, dupa modelul altor state europene. Serviciul, denumit initial SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare) avea in dotare o masina pentru interventiile rapide, fara posibilitatea de transport al pacientului.

1991

  • SMUR primeste prima ambulanta de reanimare, ca donatie din Germania.
  • Octombrie – SMUR a inceput o perioada experimentala de 6 luni. Echipajul a intrat sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures, care, in aceasta faza, asigura conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical. Coordonarea medicala era asigurata in continuare de Clinica de Anestezie Terapie Intensiva.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.