“Vara e o ocazie buna sa avem un regim de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa, pentru ca avem la indemana o multime de fructe, legume si alimente de sezon”, ne spune dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice. Ce facem insa la magazin? Cum ne asiguram ca am pus in sacosa alimente benefice pentru sanatate? “Trebuie sa ne ferim de alimente si compusi sofisticati, al caror continut in calorii nu il cunoastem. Recomand tututor sa cumpere fie alimente in stare naturala, fie alimente care sa aiba pe ambalaj foarte clar inscriptionat continutul caloric”, explica dr. Rodica Cibea. Cat despre hidratare, atentie: cu trecerea anilor, senzatia de sete se toceste.

Dr. Rodica CibeaFoto: MedLive.ro

Multi asteapta anotimpul cald pentru a incepe regimul de slabire. “Este un moment bun, pentru ca avem la indemana o multime de legume si fructe proaspete. De asemenea, sa nu uitam ca este momentul vacantelor de vara, cand, departe de stresul zilnic, ne putem construi niste obiceiuri noi si sanatoase”, spune dr. Cibea.

Sa nu uitam de hidratare. “O hidratare corecta, pentru persoanele sanatoase, inseamna consumul a cel putin un litru si jumatate de lichide pe zi. Mi se pare important de punctat faptul ca vara trebuie sa bem mai multa apa si mai putine sucuri, pentru a nu ne trezi cu foarte multe kilograme in plus”. In cazul in care nu aveti o afectiune care sa va impuna cantitatea de lichide consumata zilnic, nu aveti de ce sa va faceti probleme in privinta suprahidratarii.

Dr. Cibea avertizeaza ca “odata cu trecerea anilor senzatia de sete se toceste, de aceea multi varstnici uita sa bea apa”. Pentru acestia, recomandarea este sa isi impuna un program zilnic. Pot incerca, de exemplu, sa “aiba sticla lor de un litru si jumatate de apa pe care sa o consume pana seara".

Viitoare mamica? Vara este o binecuvantare. Fructele si legumele proaspete nu trebuie sa lipseasca de pe masa si nu uitati de lactate, deoarece in aceasta perioada si in cea de dupa nastere aveti nevoie de calciu mai mult ca oricand. In plus, dr. Cibea va recomanda sa evitati “branzeturile fermentate sau preparatele din carne, care nu au fost preparate termic (sau au fost preparate insuficient) pentru a nu risca eventuale imbolnaviri”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.