A venit vara si multi parinti se pregatesc sa plece in concediu alaturi de copiii lor. Pentru un concediu linistit, este important ca in bagaj sa intre si o trusa medicala de urgenta. Dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru, ofera mai multe sfaturi privind medicamentele pe care parintii ar trebui sa le aiba cu ei in concediu in caz de urgente. Si foarte important, trusa de medicamente trebuie stabilita impreuna cu medicul pediatru, pentru ca administrarea medicamentelor dupa ureche, fara o prescriere a cantatitatii sau a dozelor de catre medic, poate fi periculoasa.

“Un concediu inseamna o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reactiona diferit la noul program, la schimbarile aparute in alimentatie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare si de aceea este bine ca parintele sa fie prevazator si impreuna cu medicul pediatru sa stabileasca o lista de medicamente la care ar putea apela in caz de urgenta,” a declarat dr. Evelina Moraru.

“Noi insistam asupra recomandarii de a nu da medicamente copiilor fara sfatul medicului pentru ca cele mai des intalnite afectiuni in concediu sunt racelile sau starile febrile, iar studiul facut de ARPIM la inceputul acestui an arata ca simptomele sau afectiunile cele mai des tratate fara recomandarea medicului sunt tusea – 57%, febra – 53%, nasul infundat -51%.” a adaugat Cristian Lutan, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).