Esecul lui Marian Lupu s-a produs pe fondul numeroaselor estimari si analize, a caror concluzie generala a fost ca fortele comuniste din Moldova sunt in prag de scindare si ca o parte a lor este gata sa voteze in favoarea candidatului coalitiei liberal-democrate, scrie analistul transnistrean Dmitri Soin, comentand alegerile prezidentiale din Moldova.

Esecul lui Marian Lupu demonstreaza cu prisosinta faptul ca Moldova nu este pregatita pentru un presedinte democrat – dispus la compromisuri si adept al consensului, vorbitor de limbi straine. Acest produs al fanteziilor celor de la Londra si Washington a ramas, deocamdata, pe dinafara.

Nici intalnirea personala cu presedintele Rusiei nu l-a ajutat pe Marian Lupu. Asta ca raspuns la intrebarea de cine asculta, cu adevarat, comunistii din Moldova – de Occident sau de Est. Dupa toate probabilitatile, se asculta numai pe sine. Esecul lui Lupu s-a reflectat inclusiv asupra procesului de reglemetnare a crizei moldo-transnistrene. Chiar si o simpla discutie pe aceasta tema a fost amanata pentru cel putin un an. Moldova a aratat tuturor cat de imprevizibila este aceasta tara. In egala masura, ea a aratat gradul dependentei sale externe.

De remarcat ca Romania a fost singura care nu l-a sustinut pe Lupu, ceea ce insa s-a dovedit suficient pentru ca el sa nu devina presedinte. Poate e simpla coincidenta, poate nu. Inca un fapt demn de semnalat: in ziua esecului lui Lupu, atat de indragit de Occident si de Est, in Romania castiga alegerile Traian Basescu, atat de neiubit de Occident si de Est. Ca abordare si gandire, Traian este mai aproapiat de primarul Dorin Chirtoaca si de Marian Lupu. Si care, pentru ca veni vorba, l-au sustinut in Moldova. Iar el nu si-a ascuns poftele basarabene si care a fost votat de peste 90% dintre cetatenii romani care traiesc in Moldova. Prin urmare, cantecul “Trezeste-te, romane!”, a capatat acum un nou impuls.