Consulul Onorific al Romaniei la Aberdeen este Liliana Hiris, lector in economie la Universitatea Robert Gordon. Nascuta in Banat, Hiris a emigrat in Marea Britanie in anul 1996, fiind o promotoare a legaturilor Scotia – Romania. Titlul de consul onorific i-a revenit atat in urma actiunilor ei, cat si a cererilor de a incuraja promovarea imaginii Romaniei in Scotia, pe care le-a adresat Ministerului roman de Externe.

Aberdeen este al treilea oras scotian ca si populatie. Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Ion Jinga, si Consulul General al Romaniei, Mihai Delcea, au fost prezenti miercuri, 10 decembrie, la Aberdeen pentru ceremonia organizata in prezenta primarului, Lordul Provost de Aberdeen, si a profesoarei Rita Marcella, decana Scolii de Afaceri din Aberdeen.

Ea este cea care a infiintat Societatea Romano-Scotiana, promovand Romania, ca nou stat membru UE, in Nord-Est-ul Regatului. Liliana Hiris intentioneaza sa intensifice legaturile dintre Romania si Scotia, in special in domenile energiilor regeneratoare, educatiei si agriculturii.

„Am fost constienta de cunostiintele limitate despre Romania in Aberdeen si am dorit sa sustin comunitatea romana prin crearea unor Iegaturi puternice in acest oras”, a declarat Liliana Hiris presei locale. Hiris a mentionat ca doreste sa genereze un mesaj de intelegere mutuala si cunoastere a culturilor europene. Consulatul va avea in vedere si relatiile academice pe care Universitatea Robert Gordon le are deja cu facultatile romanesti, prin proiecte comune de cercetare.

Consulatul Onorific de la Aberdeen este al saselea care se deschide in Marea Britanie, dupa cele din Londra, Morpeth-Newcastel, Southampton, Leeds si Cardiff. La eveniment au fost invitati membri ai comunitatii romanesti din Scotia, ai corpului diplomatic si consular local, consilieri locali, autoritati locale, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai comunitatii de afaceri, ai societatii civile si ai mediului academic. Data inaugurarii Consulatuilui Onorific Roman coincide cu Ziua Internationala a Drepturilor Omului.