Spania are o comunitate insemnata de romani, dar guvernul de la Madrid a impus un moratoriu privind muncitorii din Romania, prin care limiteaza accesul acestora pe piata muncii. Oportunitatea acestuia va fi reevaluata in 2009, insa el e vazut de spanioli ca o "modalitate de a pastra pacea sociala". Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia Berdoy, a vorbit intr-un interviu acordat HotNews.ro despre problemele pe care le au romanii in Spania si ce posibila rezolvare ar fi la acestea.

Informatia pe scurt:

  • Nemultumirile romanilor privind termenul lung pentru obtinerea unui permis de munca are o solutie: sa nu plece in Spania fara un contract de munca.
  • Romanii care muncesc in Spania, mai ales in constructii, domeniu afectat de criza, au oportunitati mari in acelasi domeniu in Romania.
  • Urmatorul domeniu pentru investitiile spaniole ar putea fi sistemul bancar, intrucat Spania este a treia tara exportatoare de capital din lume. Prezenta in Romania depinde insa acum de criza financiara.

Reporter: Romanii din Spania se tem de recesiune, dar sunt si nemultumiti de perioada lunga de eliberare a unui permis de munca. Ce le puteti spune in acest sens, este posibila rezolvarea acestei probleme?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Aceasta situatie este consecinta unui lucru evident. Romanii care vin in mod legal in Spania de la inceput vin cu un contract de munca. El se obtine foarte repede, daca firmele spaniole au nevoie de muncitori romani, ei ii cauta si prin ambasada se incheie foarte repede acest contract. Sistemul este foarte eficient. Vin la ambasada, primesc permis de munca si sunt deja in legalitate.

Pentru cei care au plecat fara astfel de documente e o problema. Dar daca cineva vrea sa munceasca are posibilitatea de a lucra de la inceput legal, de a obtine un contract de munca. Romanii sunt acum cetateni UE si au libertatea de miscare, iar lucrurile vor deveni mai usoare.

Insa acum in Spania avem o problema, somajul a crescut, iar dificultatea de a obtine un contract este mai mare. Insist insa, cei care vor sa munceasca trebuie sa se pregateasca in acest sens dinainte de a ajunge in Spania.

Reporter: In situatia in care se afla economia spaniola, recesiune plus un somaj crescut, mai sunt interesate firmele de-acolo de muncitorii romani?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Bineinteles, depinde de nivelul de pregatire si de sectorul de activitate. In agricultura sunt si vor fi locuri disponibile. Un domeniu mai problematic sunt astazi constructiile, dar romanii care lucreaza in Spania se pot intoarce in Romania. Aici problemele vor fi mai putine si chiar este nevoie de forta de munca. Pe de alta parte, am vazut cum profesionisti au plecat in Spania si au avut oportunitati - doctori, ingineri, profesionisti in general.

Reporter: Referitor la aceste profesii, Spania a fost printre tarile mustrate de Comisia Europeana pentru ca nu recunosc diplomele din Romania si Bulgaria. Care mai este acum situatia?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Este o problema in curs de rezolvare si guvernul de la Madrid a facut tot ce trebuie pentru a facilita asta. Aceasta problema a aparut pentru ca, de exemplu, va vorbesc despre medicina, este un domeniu dezvoltat in Spania si noi vrem sa se mentina asa. De aceea doctorii care lucreaza in Spania trebuie sa fie foarte bine pregatiti.

Reporter: Aveti dreptate, insa nu cred ca se pune problema ca doctorii romani care pleaca in strainatate sa nu fie pregatiti pe masura exigentelor, in conditiile in care ei sunt foarte apreciati in alte tari europene, precum Germania sau Marea Britanie.

Juan Pablo Garcia Berdoy: Asa este, doctorii romani sunt bine pregatiti.

Criteriul de evaluare a ridicarii moratoriului este pastrarea unui echilibru pe piata muncii

Reporter: Spania a impus un moratoriu privind muncitorii din Romania si Bulgaria, a carui oportunitate urmeaza sa fie analizata in 2009. Care vor fi criteriile acestei analize?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Suntem intr-un dialog foarte intens in Spania intre guvern, sindicate si patronate. Ca si criteriu de evaluare, trebuie pastrat un echilibru pe piata muncii. Un dezechilibru ar afecta si comunitatea romaneasca aflata in Spania. Nu este de dorit o intrare masiva in somaj a membrilor ei. In ultimii 10 ani, Spania a primit cel mai mare numar de imigranti dupa SUA.

Romanii sunt foarte bine integrati si le-a fost mai usor sa se integreze pentru ca au gasit locuri de munca. Nu este binie sa facem ceva care ar avea efecte pe piata muncii, nu vrem sa existe prea multi imigranti, in conditiile in care acestia au si aici, in Romania, oportunitati si pot gasi locuri de munca.

Ambasadorul Spaniei considera ca limba spaniola invatata de romani reprezinta un avantaj competitiv pe piata muncii la reintoarcerea in tara. Insa el se teme ca aceasta mostenire culturala a perioadei traite in Spania se poate pierde. Solutia sa: autoritatile romane sa dea o mai mare importanta invatamantului in limba spaniola in sistemul public.

Reporter: Impresia generala este ca marele val de migratie dintre Romania spre Spania a trecut. Exista temeri sau previziuni ca ridicarea moratoriului ar duce la o imigratie masiva?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Moratoriul impus de Spania este un control administrativ, nu o limita pentru romani, este o modalitate de a pastra pacea sociala. Nu avem ideea ca ar veni un val foarte mare de romani, insa este bine ca mentinem o observatie - impreuna cu Guvernul roman - asupra fortei de munca romanesti.

Nu stiu ce va decide Guvernul spaniol, dar va reamintesc ca si Spania a avut 7 ani de restrictii pe piata muncii dupa aderarea la UE si asta ne-a ajutat. Din punct de vedere european si bilateral, moratoriul este logic si e clar ca nu este o limita cantitativa si un control nejustificat asupra fortei de munca. Este o masura de prudenta privind forta de munca.

Reporter: Credeti ca in contextul recesiunii din Spania si a unei rate ridicate a somajului, mai ales in constructii, romanii se vor intoarce in numar mare acasa? Mai ales ca exista si promisiuni electorale, e drept unele hazardate, privind prime de reinstalare.

Juan Pablo Garcia Berdoy: Avem un dialog intens cu Guvernul roman. In primul rand este important ca romanii din Spania sa aiba informatii, sa stie ce locuri de munca sunt disponibile in Romania. In al doilea rand, trebuie sa existe un proces de reflectie in urma caruia sa se gasesca raspunsul la intrebarea cum pot fi ajutati cei care revin in tara. Aceasta este responsabilitatea Guvernului roman si a partidelor politice, care deja au mentionat niste modalitati. Pe de alta parte, este o situatie ciudata pentru cei care sunt in somaj, pentru ca in Spania e mai usor de suportat somajul. Asa ca este important ca muncitorii romani din Spania care se gandesc sa se intoarca acasa sa aiba toate elementele pentru a lua o decizie.

Cei care au contracte de munca vor ramane in Spania, cei care nu au un loc de munca probabil ca are o logica sa se intoarca in tara, pentru ca Romania a devenit o tara cu oportunitati.

Reporter: Ar putea fi ei forta de munca de care au nevoie firmele de constructii spaniole care au proiecte in Romania? Se gandesc sa ii atraga sa munceasca aici, in Romania?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Da, asta se intampla, cauta muncitori romani. Aici in Romania firmele spaniole sunt foarte eficiente, performante. In Spania, piata constructiilor este saturata, dar aici au oportunitati de a dezvolta un business corect si profita de avantajul pe care il reprezinta romanii, care sunt buni muncitori, cunosc sistemul de dezvoltare din Spania si pot face treaba buna si in Romania.

Nu exista riscul ca firmele spaniole din domeniul imobiliar din Romania sa aiba probleme

Reporter: In Spania exista mari probleme pe piata imobiliara, Fadesa a avut probleme, iar ea este prezenta si pe piata romanesca. Exista riscul ca firmele de constructii, dezvoltatorii spanioli sa aiba probleme in Romania si sa renunte la proiecte avand in vedere criza din tara-mama?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Acest risc nu exista pana acum. Vom vedea cum va evolua situatia din Romania, depinde de evolutiile din economia romaneasca, sunt multe proiecte, dar sa vedem ce cerere vor avea. Noi avem oportunitatea de a face aici ce am facut in Spania: romanii au vointa de a-si imbunatati situatia, iar modelul spaniol este foarte bun.

Reporter: Vom avea noi investitii spaniole in Romania si in ce domenii?

Juan Pablo Garcia Berdoy: Investitorii spanioli sunt deja prezenti in constructia de drumuri, lucrari publice, mediu, imbunatatirea calitatii apei, automobile, industrie alimentara si ceea ce s-a intamplat in jurul firmei Ford de la Valencia - au venit investitori - se va dezvolta si in Romania. Toate firmele de acolo sunt deja interesate si unii sunt deja prezenti aici.

Spania este insa al treilea exportator de capital din lume dupa Statele Unite si Franta, Caixa este a doua casa de economii din lume, Banco Santander a cumparat Bradford&Bingley si este ciudata absenta bancilor spaniole de pe piata romaneasca.

Bancile spaniole au ales sa cumpere banci din SUA si Marea Britanie, insa aici este o piata ce trebuie sa fie dezvoltata pentru noi. Trebuie sa fim mai prezenti in mod direct, intrucat bancile spaniole lucreaza cu institutii financiare din alte tari prezente in Romania. Totul depinde insa de contextul international.