Ambasada Romaniei pe langa Sfantul Scaun si Episcopia Ortodoxa Romana din Italia, cu sustinerea Institutului Cultural Roman, au organizat joi la Roma, in sala Baldini a Bisericii Santa Maria in Portico in Campitelli, evenimentul “In intampinarea celuilalt – Demnitate si solidaritate”, dedicat excelentei colaborari dintre parohiile romanesti din Italia si parohiile catolice italiene care le gazduiesc, informeaza un comunicat al misiunii diplomatice romane.

Manifestarea a cuprins un concert al Cvartetului de coarde Ad Libitum din Iasi, urmat de o receptie. Programul concertului a inclus opere de Mozart, Enescu si Haydn.

Evenimetul s-a bucurat de sustinerea si participarea PS Siluan, Episcop vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Au participat peste 130 de persoane: parohi romani de confesiune ortodoxa, catolica si greco-catolica, alaturi de reprezentanti ai parohiilor catolice italiene care gazduiesc comunitatile ecleziale romanesti, din regiunea Roma, reprezentanti ai Vicariatului Romei, autoritati ale Sfantului Scaun, episcopi catolici, reprezentanti ai Comunitatii Sant’Egidio, precum si alti membri marcanti ai diasporei romanesti.

In contextul ultimelor evolutii privind situatia comunitatii romanesti in Italia, evenimentul a urmarit sa reliefeze ospitalitatea fraterna oferita de Vicariatul Romei si de parohiile italiene, precum si contributia pe care Romania a adus-o la dezvoltarea dialogului interconfesional.

Ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Marius Gabriel Lazurca, a citit un mesaj din partea presedintelui Traian Basescu in care seful statului si-a exprimat "gratitudinea cu care Romania priveste solidaritatea nedezmintita pe care Biserica Romano-Catolica a aratat-o romanilor din diaspora".

Seful statului a afirmat: "Comunitatile ecleziale romanesti din afara tarii, mai ales ortodoxe, sunt astazi numeroase si puternice. Ele formeaza cele mai importante puncte de referinta religioasa, culturala si sociala ale romanilor din diaspora", adaugand ca "Biserica Romano-Catolica si Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, reprezinta pentru noi parteneri privilegiati".