Muzeul Naţional Peleş organizează prima ediţie a Concursului naţional 'Carmen Sylva' pentru tinere talente, competiţie care se adresează tinerilor artişti amatori pasionaţi de pictură, fotografie, desen şi design.

Scopul acestui proiect este ca Muzeul National Peles sa acorde tinerilor sansa de a-si descoperi talentul pentru desen, pictura, design si fotografie, iar celor care doresc o confirmare si o promovare a preocuparilor lor artistice recunoscute doar in grupul de prieteni, li se ofera posibilitatea de a expune lucrarile lor unui public mai larg, care viziteaza Castelul Peles.

Prin acest tip de Concurs se incearca reluarea traditiei promovarii tinerelor talente artistice, inceputa de Regina Elisabeta, prin organizarea seratelor muzicale la Castelul Peles, la care erau invitati artisti aflati la inceputul carierei lor. Aceasta activitate de mecenat a fost continuata de Principesa Maria, care a strans in jurul ei artistii plastici ai vremii, patronand societatea Tinerimea Artistica. In Castelul Pelisor exista marturii ale acestei activitati admirabile, reprezentate prin lucrari de arta plastica expuse in salile deschise publicului.

Concursul se desfăşoară într-o perioadă de nouă luni, înscrierile fiind programate în intervalul august 2011- 31 ianuarie 2012.

În competiţie pot intra doar tinerii artişti amatori, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 29 de ani, care nu au studii de specialitate în domeniul pentru care concurează, în regulament fiind prevăzute două categorii de participanţi: 7-14 ani (categoria I) şi 15-29 de ani (categoria II).

Concurenţii vor trimite în perioada de înscriere cinci lucrări personale, scanate sau fotocopiate, pe adresa concurs@peles.ro, acesta fiind însoţite de datele de identificare ale autorului (nume şi prenume, vârstă, domiciliu); studii; titlul lucrării şi disciplina la care participă (desen, pictură, design, fotografie). Pentru disciplina fotografie se vor menţiona detalii legate de locul, model şi tehnica folosită.

Lucrarile vor fi jurizate de catre un juriu format din specialişti din cadrul Muzeului Naţional Peleş, precum şi de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Institutul de Istoria Artei 'George Oprescu', iar premiul, o expoziţie temporară la Castelul Peleş, se va acorda câştigătorilor la fiecare categorie, cu menţiuni speciale pentru locurile doi şi trei.

Mai multe informatii despre conditiile de inscriere si regulamentul Concursului se gasesc pe site-ul Muzeului Peles.