In perioada 10-24 iulie 2011, la Ipotesti se va desfǎsura cea de-a III-a editie a Academiei Itinerante „Andrei Serban“. La atelierele-rezidenta ale editiei din acest an este invitat artistul vizual Mircea Cantor. Atelierele sustinute de regizorul Andrei Serban sunt deschise tinerilor actori (angajati sau independenti), dar si studentilor la actorie in an terminal si masteranzilor, in varsta de pana la 30 de ani, selectati pe baza de auditii.

In urma auditiilor desfasurate in perioada 17 iunie – 4 iulie 2011, la Teatrul National din Bucuresti, au fost selectati, pentru cele trei serii ale Atelierului, peste 60 de tineri actori, studenti la actorie in an terminal si masteranzi.

In 2007, programul a inclus dezvoltarea, montarea si itinerarea in tara si in strainatate a spectacolului Spovedanie la Tanacu, construit in jurul romanului jurnalistic omonim al Tatianei Niculescu Bran, in dramatizarea autoarei. La sfarsitul lui 2008, ICRNY a organizat la New York o editie speciala a Academiei itinerante, in cadrul careia Andrei Serban a lucrat cu studenti de la Universitatea Columbia pe textul Gianinei Carbunariu Poimaine alaltaieri. In 2009, programul s-a desfasurat la Horezu, printre actorii participanti numarandu-se Ioana Barbu, Andreea Bibiri, Maria Dinulescu, Radu Iacoban, Sorin Leoveanu si Marius Manole.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin ICR New York, in parteneriat cu Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala „Ion Sava“ al Teatrului National „I.L. Caragiale” Bucuresti si Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu“ (gazda Atelierelor). Initiat in 2007 de Corina Suteu, directorul ICR New York, proiectul este conceput ca un laborator interdisciplinar de creatie in jurul personalitatii artistice a regizorului Andrei Serban, reunind actori, regizori, scriitori si artisti vizuali.