Teritoriile palestiniene au reusit o premiera in lumea culturala din Cisiordania, dupa ce un portret realizat de Pablo Picasso, estimat la 5 milioane de euro, a fost expus in Ramallah, relateaza The Telegraph.

Tablou de Picasso, expus la RamallahFoto: Agerpres/Xinhua

"Buste de Femme", pictat in 1943, in perioada expresionista a lui Picasso, este prima opera de arta occidentala de asemenea valoare care este expusa in Palestina.

Aducerea tabloului la Academia Internationala de Arta din Ramallah este un triumf al unei lupte care dureaza de trei ani. Directorul academiei a fost nevoit sa depaseasca obstacole legate de asigurare, granite, securitate pentru a indeplini planul ambitios de a-l aduce din muzeul Van Abbemuseum din Eindhoven, Olanda.

Opera de arta a fost escortata la un nivel ridicat de securitate prin puncte de frontiera israeliene, care sunt in mod frecvent tinta unor violente.

Curatorii din Eindhoven au fost insa entuziasmati de idee. "Tabloul nostru va fi schimbat de calatoria la Ramallah. Va capata o insemnatate si mai mare, iar povestea va face parte din istoria tabloului," a declarat directorul muzeului.

Pentru tabloul lui Picasso, Academia a construit o camera speciala de expozitie.