Criticul literar Gabriel Dimisianu a primit, miercuri, Premiul National de Literatura, decernat de Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) in cadrul ceremoniei Premiilor USR pentru anul 2010, care s-au acordat in Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

La acest premiu a mai fost nominalizat regretatul scriitor, scenarist si publicist Fanus Neagu, Agerpres.

'Gandul meu se indreapta spre originalul scriitor Fanus Neagu, dragul nostru Fanus Neagu, care nu mai este printre noi', a spus cu emotie criticul literar, care a remarcat ca USR isi dovedeste din nou vitalitatea prin acordarea acestor premii, in aceasta aula, in care isi aminteste ca a audiat cursurile lui Tudor Vianu.

La randul sau, criticul literar Nicolae Manolescu, presedintele USR, a apreciat ca 'premiantii sunt de prima mana', iar juriul si-a facut datoria cu competenta si competitivitate, avand in vedere orgoliile scriitorilor.

'Premiile au fost acordate unor carti si nu unor oameni', a mai spus Nicolae Mnaolescu.

Criticul literar Gabriel Dimisianu s-a nascut la Braila, la 25 ianuarie 1936. A urmat Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, sectia limba si literatura romana (licenta in 1958).

A fost redactor la 'Gazeta literara' (1958-1964, 1965-1967, din 1968 redactor-sef adjunct), 'Scinteia' (1964-1965); redactor-sef adjunct la 'Amfiteatru' (1967-1968). Lucreaza la 'Romania literara' de la infiintarea acesteia, la 10 octombrie 1968, ca redactor-sef adjunct, in prezent fiind director adjunct.