Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chisinău în colaborare cu Biblioteca Natională a Republicii Moldova, organizează conferinta Teologia socială sustinută de teologul ortodox Radu Preda. Evenimentul va fi organizat în data de 11 aprilie 2011, orele 17.00 în cadrul Ateneului de cultură şi spiritualitate română „Moldova” găzduit de Biblioteca Naţională din Chisinău.

Teologia socială ca nou domeniu de reflecţie teologică s-a născut din necesitatea de a răspunde unei acuzaţii recurente aduse Ortodoxiei, şi anume deficitul de implicare socială, cauzat de o tendinţă spre refugiu contemplativ şi izolare de societate. Opţiunea pentru Hristos-Dumnezeu pare să se formuleze în detrimentul celei pentru Hristos-Omul. Biserica Ortodoxă este văzută ca indiferentă faţă de nevoile imediate ale comunităţii, dar în acelaşi timp gata să slujească simbolic statului. Acest paradox al unei „Ortodoxii politice” neimplicate însă social a devenit şi pentru teologii răsăriteni o întrebare şi o provocare deopotrivă. Pe de o parte aceştia se pot referi la o istorie semnificativă în domeniul implicării sociale, de la „Vasiliada” până la filantropia contemporană, pe nedrept ignorată de massmedia, pe de altă parte au şi obligaţia de a aborda raportul Ortodoxiei cu politica în complexitatea lui istorico-eshatologică. Regimul comunist a supus prin violenţă şi corupţie corpul teandric al Bisericii unei confruntări cu politicul, ce a produs deopotrivă rezistenţe şi cedări, jertfă şi trădare, sfinţenie şi apostazie.

De la căderea comunismului, interlocutorii teologici şi politici ai Ortodoxiei în Apus se întreabă şi ne întreabă în ce relaţie stă aceasta, acolo unde este istoric majoritară în Europa de Est, cu instabilitatea politică, deficitul de democraţie, corupţia endemică şi întreg cortegiul de fenomene conexe care par să corespundă unei mentalităţi. Schizofrenia dintre idealul spiritual şi realitatea imediată, dintre orto-doxia declarată şi orto-praxia suspendată poate fi vindecată printr-o abordare sinceră şi curajoasă despre care va vorbi teologul ortodox Radu Preda în conferinţa de luni 11 aprilie ora 17.00, la Biblioteca Naţională din Chişinău, informeaza ICR.

Radu Preda (n. 1972, Galati) - teolog român, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universitătii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca. A făcut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucuresti (1991-1995), urmând apoi studii doctorale la Heidelberg, Paris si Roma. Titlul stiintific de doctor în teologie l-a obtinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitătii Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

În prezent, Radu Preda este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universitătii „Babes-Bolyai“ din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale si Interreligioase (INTER). Este membru al Comitetului redactional al revistei „Renasterea“, publicatie oficială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului si Clujului. De asemenea, este membru în staff-ul Forumului European al Facultătilor de Teologie Ortodoxă (Bruxelles).

Cărti publicate: Jurnal cu Petre Tutea (Ed. Humanitas, Bucuresti, 1992); Biserica în Stat - O invitatie la dezbatere (Ed. Scripta, 1999); Semnele vietii. Lecturi social-teologice (Ed. Eikon ERL, 2008); Comunismul. O modernitate esuată (Ed. Eikon ERL, 2009).