Ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu va fi marcata in Republica Moldova prin doua evenimente dedicate celei mai reprezentative voci poetice din literatura română. Mihai Eminescu se bucură in Republica Moldova de un cult foarte special. In cadrul celor doua evenimente omagiale organizate la Chisinau si Balti vor conferentia criticul şi istoricul literar Iulian Costache şi criticul literar si poeta Maria Şleahtiţchi.

Primul eveniment dedicat poetului, prozatorului si jurnalistului Mihai Eminescu este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chisinău în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălti avand ca tema "Eminescu - de la integrala editării la istoria receptării" in data de 17 ianuarie, 2011, la ora 09.40 în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Universitare din Bălţi.

Cel de-al doilea eveniment avand ca tema "Eminescu şi harta simbolică a canonului" organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chisinău în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova si Biblioteca Natională a Republicii Moldova va avea loc în data de 17 ianuarie 2010, orele 16.00 în cadrul Ateneului de cultură şi spiritualitate română „Moldova” găzduit de Biblioteca Naţională din Chisinău.

Iulian Costache (n. 25 iulie 1961, Piatra Neamt) este critic şi istoric literar român. Absolvent al Facultătii de Litere a Universitătii din Bucuresti (1988), doctor. Profesor în jud. Călăraşi (1988-1990), preparator, asistent, apoi lector la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A fost membru al cenaclului Universitas. În prezent este conferentiar universitar la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Catedra Istoria Literaturii Române, fiind specializat în epoca „marilor clasici" din literatura română. Autor al volumului Eminescu – negocierea unei imagini - Constructia unui canon, emergenta unui mit, Bucuresti 2008 distins cu Premiul revistei România literară pentru debut, 2008 si Premiul „Eminesciana” al Salonului Internaţional de Carte, Chişinău, 2008.

Maria Şleahtiţchi (n. 17 ianuarie 1960, la Ştefăneşti, Floreşti) a absolvit Facultatea de Filologie, Secţia de Limba şi Literatura Română a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (1981). Şi-a început activitatea ca profesor de limbă şi literatură română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi (1981). Din 1984 până în prezent este cadru didactic la Universitatea din Bălţi. În perioada 2000-2010 a fost decan al Facultăţii de Filologie. Din 2010 este prorector la aceeaşi universitate. Este doctor în filologie (1991). Este cofondator al revistei literare Semn (1995). A publicat volumele: O săptămână de poeme nescrise. Chişinău, 1998; Cvartet pentru o voce şi toate cuvintele. Chişinău, 2001; Jocurile alterităţii. Chişinău, 2002; Literatura din Basarabia în secolul XX. Literatură pentru copii. Chişinău, 2004; Cerc deschis. Literatura română din Basarabia în postcomunism. Iaşi, 2007; Oleandrii mă strigă roz. Chişinău, 2010 etc.