Duminică, 9 ianuarie 2011, începând de la ora 11.00, publicul Operei Naţionale Bucureşti (ONB) va avea ocazia să asiste la unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate spectacole din repertoriul baletului clasic: „Spărgătorul de nuci”. Povestea de Crăciun care a făcut să viseze atâtea generaţii de copii şi partitura îndrăgită semnată de Piotr Ilici Ceaikovski va insemna debutul tinerei balerine de origine japoneză Kokoro Umemoto, solistă a Companiei de Balet a ONB, care va debuta în rolul principal Clara avand ca partener pe prim-balerinul Valentin Stoica.

“Spărgătorul de nuci”Foto: Opera Nationala Bucuresti

Kokoro Umemoto se bucură deja de o carieră strălucită în străinătate, ea colaborând de-a lungul timpului cu Baletul Operei de Stat din Praga, Atlantic Ballet Theatre of Canada şi Baletul din Tokyo. Este absolventă a prestigioasei şcoli The Royal Ballet din Londra, studiind de asemenea la Academia „Vaganova” din Sankt Petersburg, la Central School of Ballet din Londra şi la Şcoala Naţională de Balet din Shanghai.

Kokoro Umemoto este laureată a mai multor premii internaţionale precum AICD International Ballet Award (2003), Medalia de Argint la All Japan Ballet Competition Tokyo (2004) şi Medalia de Bronz la aceeaşi competiţie (2005), Premiul I la Concursul de Balet de la Nara şi Premiul I la All Japan Ballet Competition din Nagoya (2006).

Alături de Kokoro Umemoto şi de Valentin Stoica vor evolua balerinii ONB Antonel Oprescu, Bogdan Cănilă, Laura Blică-Toader, Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Liliana Nică, Oana Bădănoiu, Virgil Ciocoiu, Andrei Nicolae, Takashi Okita, Gabriel Luca, Bianca Stoicheciu, Alexandra Gavrilescu, Raul Oprea, Monica Petrică, Magdalena Rădulescu, Mihai Mezei, Maki Shirase, Meguri Koshi, Diana Tudor, Mădălina Stoica, Gabriela Mocanu, George Mocanu, Ileana Sora şi Florin Mihalache.

Conducerea muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Ciprian Teodoraşcu.