Scriitor, ziarist, eseist, profesor şi teoretician al literaturii, Alonso Cueto, unul dintre cei mai importanti scriitori contemporani din Peru, îşi va lansa la Bucureşti şi Sibiu romanul Ora albastră apărut la Humanitas Fiction, colecţia „Raftul Denisei“, în traducerea Tudorei Şandru-Mehedinţi. Evenimentul de lansare va fi urmat de o sesiune de autografe, informeaza editura Humanitas.

Ora albastră, de Alonso CuetoFoto: Humanitas

Ancorat în istoria recentă a războiului civil din Peru, Ora albastră este în acelaşi timp o tulburătoare poveste a unei iubiri imposibile şi o investigaţie lucidă a subterfugiilor şi recuperării unei conştiinţe culpabile. Dureroasa încercare a protagonistului de a face lumină asupra unor fapte cumplite, trecute sub tăcere sau uitate de memoria familială şi socială, este în acelaşi timp şi o emoţionantă incursiune în universul său lăuntric, pentru a-şi afla adevărata identitate, a-şi exorciza obsesiile şi a se împăca definitiv cu sine.

Cartea, considerată de Mario Vargas Llosa „Un roman magnific, care descrie cu luciditate şi fantezie sechelele celor zece ani de război civil şi terorism" şi de catre Alfredo Bryce Echenique „Un regal literar, ca toate romanele şi povestirile lui Alonso Cueto", a fost recompensată cu Premiul Herralde în 2005, fiind tradusă în peste cincisprezece ţări.

Prima lansare a romanului Ora albastră, urmată de o sesiune de autografe, va avea loc la Bucuresti, miercuri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu. La eveniment vor participa alături de autor Excelenţa Sa Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, Tudora Şandru-Mehedinţi, Radu Paraschivescu şi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

Cel de-al doilea eveniment de lansare va avea loc la Sibiu, joi, 28 octombrie, de la ora 12.00, în Aula Magna a Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul Universităţii „Lucian Blaga". Sub egida dezbaterii Literatura peruană modernă, va fi lansat romanul Ora albastră în prezenţa autorului, a ambasadorului Republicii Peru şi a invitaţilor conf. univ. dr. Rodica Grigore şi lect. dr. Dragoş Varga.