Luni, 25 octombrie 2010 la Ateneul Roman, în prezenţa a 800 de spectatori, a avut loc un concert caritabil extraordinar oferit de soprana Nelly Miricioiu, prin care Fundaţia Principesa Margareta a României a marcat o dublă aniversare: ziua de naştere a MS Regelui Mihai şi 20 de ani de activitate în România a Fundaţiei înfiinţate în 1990 de Principesa Margareta şi de Regele Mihai.

Yuriy Tsiple, Nelly Miricioiu, maestrul Horia Andreescu si Orchestra Romana de Tineret Foto: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

Soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul Yuriy Tsiple şi dirijorul Horia Andreescu au oferit Fundaţiei acest concert extraordinar pro-bono. Maestrul Andreescu a dirijat Orchestra Română de Tineret – orchestra înfiinţată de violoncelistul Marin Cazacu şi formată din tineri profesionişti de excepţie, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Alături de Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu au fost prezenţi ambasadorii Statelor Unite, Spaniei, Marii Britanii, Sloveniei si Canadei, numeroase personalităţi ale mediului cultural şi artistic, reprezentanţi a numeroase companii.

Programul a cuprins arii din “Forţa destinului” de Giuseppe Verdi, “Lucia de Lamermoor” de Gaetano Donizetti, “Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, “Culegătorii de stele” de Florin Comisel, precum şi uverturile operelor “Egmont” de Ludwig van Beethoven, “Ruslan şi Ludmila” de Mikhail Glinka, “Italianca în Alger” de Gioachino Rossini.

“De trei ani încoace, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează, în ziua de 25 octombrie - Ziua Regelui şi Ziua Armatei României, o gală de binefacere. Este o bună ocazie ca bunătatea şi încrederea să triumfe. Vă rog să fiţi generoşi cu tinerele talente din arta contemporană, cărora le oferim fondurile adunate în această seară. Asemenea muzicienilor care compun orchestra acestei seri, tinerii sprijiniţi de fundaţie au şi ei energie şi talent şi speră la un viitor strălucit.” a spus în discursul său Principesa Moştenitoare Margareta a României, Preşedinta Fundaţiei.

“Nu este prima dată când răspund la invitaţia Principesei Margareta! Munca, pasiunea şi integritatea cu care membri Familiei Regale îşi conduc viaţa reprezintă o sursă de inspiraţie pentru mine, şi asta mă stimulează să dau ce am mai bun... cântul meu! Sunt fericită să fiu parte a acestui eveniment fiindcă Fundaţia Principesa Margareta are la bază dorinţa nobilă de a ajuta România şi poporul român.” a spus soprana Nelly Miricioiu.

Suma strânsă din sponsorizări, donaţii şi vânzarea de bilete, in valoare de aproximativ 70.000 euro, va alcătui fondul de burse de studiu al proiectului „Tinere Talente”, prin care Fundaţia sprijină în fiecare an tineri artişti care nu au posibilitatea financiară de a-şi dezvolta potenţialul. Selecţia bursierilor anului 2011 va avea loc la începutul anului viitor.

Evenimentul a fost transmis în direct de TVR Cultural şi va fi retransmis de TVR1 pe 8 octombrie 2010, de Sf. Mihail si Gavril.