Castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2010 va fi anuntat joi, potrivit NobelPrize.org. In 2009, Nobelul pentru Literatura i-a fost decernat scriitoarei germane de origine romana Herta Muller.

Herta Muller a fost hartuita de Securitate in anii '80, politia secreta ceausista propunindu-i in mod constant sa colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a raspindit zvonul ca ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. In paralel, opera publicata i-a fost cenzurata. In 1987, Muller a emigrat in Germania, scapind de teroarea Securitatii.

Juriul Academiei din Stockholm si-a motivat decizia de anul trecut prin "densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care Herta Muller a descris plastic universul dezmostenitilor".

Ascultati aici un interviu in limba germana acordat de Herta Muller la cateva minute dupa ce a fost anuntata decizia Comitetului Nobel de acum un an.

Valoarea Premiului Nobel este de zece milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari).

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput luni, cu premiul pentru medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Marti, cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru fizica, pentru cercetarile legate de grafen.

Miercuri, cercetatorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki au primit Nobelul pentru Chimie, pentru studiile efectuate in domeniul sintezei organice.

Vineri va fi acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar luni, cel pentru Economie.