Accademia di Romania din Roma gazduieste expozitia artistului Constantin Udroiu. Vernisajul expozitiei de miercuri, 3 februarie, marcheaza un moment aniversar in viata artistului prilejuit de implinirea varstei de optzeci de ani.

Mare maestru al artei bizantine, Constantin Udroiu este unul dintre cei mai fertili artisti ai diasporei romane, un artist a carui cromatica solara da cifra unei artisticitati fara egal. Prin aceasta expozitie Accademia di Romania doreste sa il felicite pe artist pentru cariera sa artistica, pentru faptul ca a pastrat in opera sa un loc central icoanei bizantine si propriei românitati in conditiile in care biografia sa a fost greu marcata de regimul comunist. La fel ca si in cazul maestrului Roman Vlad, caruia Academia di Romania i-a dedicat cu succes un concert in februarie 2009, Accademia di Romania doreste sa aduca in lumina calda a admiratiei reprezentantii de inalta tinuta ai intelectualitatii si lumii artistice romanesti din diaspora.

Constantin Udroiu s-a nãscut la Bucureşti în 1930, trãieşte şi picteazã la Roma. Profund legat de tradiţia culturalã a ţãrii sale, Constantin Udroiu este un pictor de icoane foarte bine cunoscut in mediile artistice italiene. Profesor la Univ. din Bucuresti, a fost arestat si condamnat de regim la 22 de ani de inchisoare de unde a fost eliberat dupa 10 ani (1954-1964). Dintre expozitiile personale (peste 200) cele mai semnificative au avut loc la Paris, Lutry, Avignon, Amsterdam, Bordeaux, Carpentras, Atena, Barcelona, Lisabona, iar dupa caderea regimului comunist in Romania la Bucuresti, Targoviste, Cluj. Constantin Udroiu este membru in senatul Accademiei Internationale de Arta Moderna din Roma.

Expozitia va avea loc sub patronajul Ambasadei Romaniei in Italia, al Ambasadei Romaniei pe langa Sfantul Scaun si al Academiei Internationale de Arta Moderna din Roma. Vor lua cuvantul in deschidere Dante Maffia - critic de arta, prof. Bruno Mazzoni - Univ. din Pisa, Goffredo Palmerini - jurnalist, Pierdomenico Di Candia - vicar general al Arhidiecezei din Matera. Vor fi prezenti la inaugurare Excelenta sa Razvan Rusu - Ambasador al Romaniei in Italia si George Bologan - atasat cultural al Ambasadei Romaniei in Italia.

Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 3 februarie- 14 februarie 2010.