Finalul lunii noiembrie e deja o perioadã orientatã spre sãrbãtoarea Crãciunului, una dintre cele mai importante sãrbãtori ale lumii crestine. Realizarea “ieslei lui Iisus” este o traditie italianã anticã, o traditie care dateazã incã din secolul XIII si care pregãteste calea cãtre ziua nasterii Fiului lui Dumnezeu in trup omenesc. Reconstruirea ieslei lui Iisus, a adorãrii magilor, evocarea stelei ce i-a cãlãuzit devine astfel un mod de a trãi si aprofunda misterul Crãciunului, iar realizarea acesteia nu se pierde, asadar, in functii pur decorative ci afirmã valori importante cum ar fi familia si pacea.

Fiind una dintre cele mai populare si mai indrãgite traditii italiene, ca in fiecare an din 1976 incoace, se desfãsoarã la Roma faimoasa “Mostra dei 100 presepi”, expozitia celor o sutã de iesle ale lui Iisus, acesta fiind numãrul lor la prima editie a expozitiei. In acest an vor fi expuse in spatiile primitoare ale Sãlii Bramante, adiacente bazilicii Santa Maria del Popolo (situatã in chiar inima Romei, in faimoasa Piazza del Popolo) 165 de iesle. Acestea provin din muzee si colectii private italiene, sunt realizate de artisti, artizani, scoli, asociatii culturale din Italia si din diferite tãri ale Europei, Americii Latine si Asiei.

Expozitia este una dintre cele mai importante de acest gen din Italia pentru cã nu are limite geografice si pentru cã pe langã ieslele realizate in stil traditional si cu materiale traditionale, sunt expuse o multitudine de modele dintre cele mai surprinzãtoare: de la iesle realizate intr-o coajã de alunã la cele in mãrime naturalã (cum ar fi faimoasa iesle vie pregãtitã in fiecare an in piata Bazilicii Sf. Petru din Roma), de la iesle din ceramicã, portelan, hartie la cele din paine sau din lemn.

In acest context atat de intens si de frumos afirmat de crestinismul catolic, Accademia di Romania propune publicului spre vizionare unsprezece icoane romanesti inspirate din tema Nativitãtii. Icoanele provin din colectii private din Roma (prof. Gheorghe Carageani, ing. Stefano Ionescu, Accademia di Romania) sau sunt semnate de artistul Constantin Udroiu, unul dintre cei mai renumiti ambasadori ai icoanei ortodoxe in spatiu italian. Gratie colaborãrii dintre “Rivista delle Nazioni”, organizatorul expozitiei si Accademia di Romania aceasta este prima ocazie in istoria renumitei expozitii cand spiritualitatea orientalã devine in mod concret cel de-al doilea plãman” cu care papa Ioan Paul al II-lea spunea cã respirã crestinãtatea.

La ceremonia de deschidere vor participa Eminenta Sa Cardinal Angelo Comastri, Vicar General al Sanctitãtii Sale papa Benedict al XVI-lea, Gianni Alemanno, primarul Romei precum si autoritãti religioase si laice, autoritãti diplomatice. Alãturi de acestia vor fi prezenti la inaugurare Excelenta Sa, Marius Gabriel Lazurcã, ambasador al Romaniei pe langã Sfantul Scaun, directorii Accademia di Romania, profesor Mihai Bãrbulescu si Cornel Baicu, precum si alti membri ai acesteia, precizeaza comunicatul Accademia di Romania.

Anual expozitia numãrã aproximativ 65.000 de vizitatori din lumea intreagã si va fi deschisã zilnic din 27 noiembrie 2009 panã pe data de 6 ianuarie 2010.