O expozitie ce reuneste bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colectii muzeale romanesti, dar si piese din colectii muzeale din Bulgaria si Republica Moldova a fost vernisata marti, 10 noiembrie, la sediul Institute for the Study of the Ancient World al New York University.

Expozitia „The Lost World of Old Europe” este rezultatul unui fructuoase colaborari intre Institute for the Study of the Ancient World al New York University si Muzeul National de Istorie a Romaniei, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, principalii organizatori ai acestui ambitios proiect cultural romano-american.

Expozitie prezinta —in premiera in SUA— 175 de piese arheologice de valoare exceptionala, datand din perioada neo-eneolitica, din colectiile a 19 muzee romanesti. Acestora li se adauga o serie de artefacte din aceeasi epoca, provenind din colectiile Muzeului National de Arheologie si Istorie al Modovei de la Chisinau (Republica Moldova) si ale Muzeului Regional de Istorie Varna (Bulgaria).

Organizarea acestei expozitii a creat premisele unui excelent parteneriat intre Institute for the Study of the Ancient World si Muzeul National de Istorie a Romaniei, rezultatele acestui demers putand fi direct apreciate de publicul si specialistii care vor vizita expozitia. Organizarea acestei expozitii se datoreaza, in egala masura, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, care a sustinut constant si a contribuit la buna desfasurare a acestui important proiect cultural international.

Muzeul National de Istorie a Romaniei este coordonatorul echipei care a contribuit la realizarea acestei expozitii, reunind specialisti din partea urmatoarelor muzee din tara: Complexul Muzeal Judetean Neamt (Piatra Neamt), Complexul Muzeal National „Moldova” (Iasi), Muzeul Judetean Botosani (Botosani); Muzeul „Vasile Parvan” (Barlad), Institutul de Arheologie (Iasi), Muzeul Banatului (Timisoara), Muzeul Brailei (Braila), Muzeul Dunarii de Jos (Calarasi), Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Muzeul de Istorie din Roman, Muzeul Judetean de Istorie „Teohari Antonescu” (Giurgiu), Muzeul Judetean de Istorie Teleorman (Alexandria), Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” (Vaslui), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Banatului Montan (Resita), Muzeul Judetean de Istorie si Arta (Zalau), Muzeul Judetean de Istorie Brasov (Brasov) si Muzeul de Istorie Galati (Galati).

Bunurile de patrimoniu selectate sa faca parte din expozitie ofera publicului american, dar nu numai lui, posibilitatea de a reflecta asupra uimitoarei „modernitati” avant la lettre a civilizatiilor preistorice ce au existat in zona danubiano-carpatica in urma cu mai bine de sapte milenii. Dintre toate acestea, civilizatia Cucuteni se distinge drept o expresie aparte a artei si spiritualitatii preistorice, acesteia adaugandu-i-se desigur si descoperirile apartinand culturilor Boian, Gumelnita, Hamangia, Vadastra sau Vinča, pentru a aminti numai cateva din numele de prima rezonanta ale perioadei neo-eneolitice din zona Dunarii de Jos.