Sub genericul lui 2009, “Sens schimbat-Anul 20”, ICR Budapesta continua la Film Klub seria filmelor care evoca trecutul recent. In 4 noiembrie 2009, de la ora 19:00, publicul budapestan va putea viziona la sediul institutului „Totul despre 15 noiembrie 1987”, un episod din ciclul „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin si dedicat evenimentelor de la Brasov care au anticipat Revolutia romana.

Realizatoarea Lucia Hossu Longin a produs dupa 1989 numeroase documentare, selectionate la festivaluri internationale, iar din 1991 realizeaza la TVR Memorialul durerii, serial consacrat spatiului concentrationar romanesc si rezistentei romanilor in fata comunismului. Interesul telespectatorilor a facut ca acest ciclu sa se bucure pana in prezent de 140 de episoade difuzate.

Proiectia pregateste expozitia de documente indedite organizata de ICR Budapesta in colaborare cu C.N.S.A.S. in data de 18 noiembrie 2009 care prezinta pentru prima oara publicului ungar revolta muncitorilor brasoveni, informeaza ICR Budapesta.