Volumul Scrieri de istoria artei si de critica plastica, de Stefan I. Nenitescu, aparut la Editura Institutului Cultural Roman va fi lansat miercuri, 14 octombrie 2009, la sediul ICR. Cartea va fi prezentata de criticii de arta Adina Nanu, Ioana Vlasiu si Pavel Susara.

Unul dintre cei mai cunoscuti si temuti cronicari de arta din anii 1920-1930, colaborator la BBC in timpul razboiului, condamnat pe viata de regimul comunist, Stefan Nenitescu se numara printre marii esteticieni romani ai perioadei, alaturi de Tudor Vianu, Alexandru Busuioceanu, Petru Comarnescu.

Volumul aparut la Editura ICR, ingrijit si prefatat de Adina Nanu si cu o postfata semnata de Florica Cruceru, reuneste articole interbelice, dar si texte publicate dupa eliberarea sa din inchisoare in 1964. „Recitite in prezent, ele o ofera o mare surpriza: in comparatie cu comentariile conjuncturale sau aprecierile caldute, invaluite in exprimari absconse si sofisticate, la care se reduce in general critica de arta actuala, tabletele semnate de Stefan Nenitescu par mici eseuri (...), continand fiecare poanta sa proprie, datorita scapararii gandului viu si sensibilitatii acute.” scrie Adina Nanu in prefata cartii.