In aceste zile a aparut la prestigioasa editura Rizzoli din Milano volumul de eseuri „Viciul lecturii” („Il vizio di leggere”) al cunoscutului scriitor, actor, profesor si regizor italian Vittorio Sermonti. Volumul cuprinde si eseul „Nina Cassian”, in care autorul se declara profund impresionat in urma lecturii unor poeme ale autoarei din Romania, publicate in numarul 246 (aprilie-mai 2009) al importantei reviste literare italiene „L’immaginazione”.

Traducerile in limba italiana ale acestor poeme de Nina Cassian au aparut ca urmare a prezentei poetei la manifestarea organizata pe 17 martie la „Bistrot de Venise”, traditional loc de intalnire a boemei artistice venetiene, de catre Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Cu ocazia acelei memorabile seri poetice, tanara Anita Natascia Bernacchia, beneficiara a doua burse pentru traducatori acordate de Institutul Cultural Roman si colaboratoare apropiata a Institutului de la Venetia, a tradus un grupaj de zece poezii, din care cinci sunt reproduse acum in volumul lui Vittorio Sermonti.

Volumul va fi lansat pe 11 septembrie la Palazzo San Sebastian, in seria de manifestari din cadrul actualei editii a celei mai importante manifestari literare cu caracter international din Italia, Festivalul de Literatura de la Mantova (9-13 septembrie), informeaza comunicatul de presa al IRCCU - Venetia.