Cel mai important eveniment al zilei de 19 august: in urma cu 128 de ani, se nastea in localitatea Liveni din Botosani George Enescu. Asa incep jurnalistii francezi de la Le Nouvel Observateur un articol dedicat cunoscutului compozitor roman George Enescu.

De la Dinu Lipatti la Sergiu Celibidache, trecand prin opera lui Constantin Silvestri si a multor altora, Romania a produs - si continua sa produca - numerosi interpreti de talent. Cu toate astea, in mod paradoxal, Romania nu se poate mandri decat cu un singur mare compozitor: George Enescu.

Cea mai importanta parte a carierei sale s-a desfasurat la Paris, insa George Enescu a ramas profund roman, prin sensibilitatea sa si prin sursele de inspiratie, scrie presa din Hexagon.

Nascut pe 19 august 1881 intr-un mic sat din Moldova, Enescu si-a aratat inca de mic darul muzical exceptional cu care fusese inzestrat, devenind rapid "un fenomen al viorii". La numai sase ani, parintii sai reusesc sa-l aduca la Conservatorul din Viena, unde se intalneste cu opera lui Brahms.

Isi continua studiile la Conservatorul din Paris, unde este elevul lui Gabriel Faure, pentru ca trei ani mai tarziu sa compuna prima sa opera - Poema Romana - interpretata cu succes in cadrul Concertelor Colonne din Paris. Enescu a reusit sa isi cladeasca, insa, si o cariera de violonist, precizeaza Le Nouvel Observateur - a fost unul dintre cei mai buni violonisti ai timpului sau - si in acelasi timp a fost dirijor. A preferat sa se dedice, totusi, in primul rand scrisului. A compus trei simfonii, de la elegantele "Rapsodii Romane", la muzica de camera si opera "Oedip".

De o mare puritate si atat de originala incat nu poate fi incadrata in niciunul dintre curentele contemporane, aceasta muzica entuziasmeaza multi critici tineri. Astazi venerata in Romania, opera sa a cazut in uitare in Franta si merita sa fie redescoperita, incheie publicatia franceza.