Sub genericul “Poeme incrucisate” are loc la Rotonda Muzeului Literaturii din Bucuresti intalnirea intre poeti romani si spanioli, personalitati marcante ale culturii celor doua tari. Intalnirea organizata de Institutul Cervantes din Bucuresti si Muzeul Literaturii Române va avea loc luni, 23 martie si va oferi prilejul poetilor invitati de a discuta despre statutul poeziei si al literaturii in lumea de azi.

La “Poeme incrucisate" poetii invitati Alfonso Alegre, César Augusto Ayuso, Justo Bolekia, Ana Blandiana, Denisa Comanescu, Nicolae Prelipceanu vor citi poezii in romana si in spaniola. Manifestarea beneficiaza de traducere simultana, informeaza comunicatul Institutului Cervantes.

Alegre Heitzmann s-a nascut la Barcelona in 1955. In 1987 a fondat impreuna cu Victoria Pradilla revista semestriala de poezie si arta Rosa Cúbica, pe care o coordoneaza si azi si careia i s-a adaugat in 1994 editura cu acelasi nume. A publicat volumele de poezie La luz con el tiempo dentro, (Tenerife, 1993), Sombra y Materia, (Barcelona, 1995), care aduna poezia scrisa de Alfonso Heitzman intre anii 1984 si 1991. Volumul La luz en la ventana (Barcelona/México, 2001) are incorporate patru desene de Vicente Rojo, iar La flor en lo oscuro (Valladolid, 2003), este marcat de colaborarea cu artista Maria Girona. În 2006, i-a fost publicat in Franta, in traducerea lui Jean Gabriel Cosculluela, volumul Le chemin d’aube (El camino del alba) la Ed. Voix D’Encre. Cea mai recenta carte a sa, de asemenea un volum de poezie, este Agón. Contemplación de Antoni Tàpies (Barcelona, 2008).

Justo Bolekia Boleká s-a nascut în 1954 în Guineea ecuatoriala. Radacinile au fost puternice în cazul lui, pentru ca Boleka a predat si preda in diverse ocazii un dialect african, limba bubi, pentru care a elaborat manuale si dicţionare, iar în anul 2007 a sustinut un doctorat la Universitatea din Salamanca cu o tema legata de aceasta limba. Este si autor de numeroase articole pe teme politice, despre conflictele interne africane, despre realitatea lingvistica si literara în Guineea Ecuatoriala, despre literatura de limba spaniola in acest spaţiu, despre provocarile lumii globalizate asa cum arata ele în continentul inca problematic si misterios care este Africa.

Ca scriitor de literatura, Boleká a publicat pina acum doua volume de poezie, Löbëla in 1999 si Ombligos y Raíces in 2007. Este prezent in numeroase antologii si are inca doua carti in curs de publicare.

César Augusto Ayuso s-a nascut in 1954 în Palencia, Spania. Pentru volumul de poeme Afirmación del hombre, din 1980 a obtinut premiul Ateneo din Santander, iar in 1984, Premiul International de Poezie religioasă al Primariei din Burgos pentru volumul La noche ama su sombra. Un alt volum de poezie, Las verdades del trigo a obtinut Premiul “Antonio González de Lama” al Primariei din León, în 1992. În 1993 a publicat placheta de versuri Compostela. În Palencia editeaza si coordoneaza revista de poezie Milenrama, unde se publica poezie contemporana de cea mai buna calitate in castiliana, basca, catalana si galiciana.