Editura Polirom lanseaza astazi, 21 mai, la Libraria Carturesti cea mai noua aparitie din colectia „Istorii subterane”: Dosarul Brucan. Documente ale Directiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securitatii Statului. Cartea, intr-o editie ingrijita de Radu Ioanid si cu o prefata semnata de Gheorghe Campeanu, a aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Potrivit lui Radu Ioanid in „Nota asupra editiei”, dosarul de urmarire informativa al lui Silviu Brucan creat de Directia a III-a Contraspionaj a DSS poate avea o dubla utilitate: „el ajuta la intelegerea «scrisorii celor sase», moment important al istoriei tirzii a opozitiei fata de regimul Ceausescu, dar poate constitui si un «ghid» pentru cei care vor sa inteleaga modul de operare al Securitatii”.

Volumul contine numeroase detalii noi legate de evenimente istorice importante si totodata revelatoare pentru aprecierea fazelor din istoria evolutiei lui Silviu Brucan. „Avem prilejul sa urmarim progresia de la politrucul zelos si fara scrupule politice la vechiul militant apasat de dileme si dezamagiri si, in final, la oponentul plin de indoieli, dar din ce in ce mai inclinat catre o confruntare deschisa cu conducerea regimului comunist din Romania. Evident ca toti cei interesati sa consulte numeroasele pagini ale dosarului Brucan vor avea posibilitatea sa-si formeze propriile impresii, sa-si confirme ori sa-si modifice partial sau substantial opiniile, ba chiar sa traga noi concluzii”, a adaugat Gheorghe Campeanu. Potrivit editurii, cititorul va regasi la inceputul fiecarui document din dosarele recuperate de Silviu Brucan o mentiune privind modul in care acestea au fost redactate: „document olograf, document dactilografiat de uz curent, document dactilografiat cu litere mari (masina IBM) si cu interspatii pentru nume proprii scrise de mina, respectiv document olograf ultraconfidential caligrafiat in tus. Aceste mentiuni sint foarte utile in intelegerea importantei pe care ofiterii de Securitate au acordat-o dosarului Brucan, dar si in ceea ce priveste gradul sau de confidentialitate. In acest sens, un document dactilografiat cu litere mari si cu interspatii pentru nume proprii scrise de mina era destinat exclusiv conducerii DSS si Cabinetului 1 (Nicolae Ceausescu), in timp ce un document olograf caligrafiat in tus era prezentat numai sefului statului. A fost, de asemenea, mentionat la inceputul fiecarui document modul in care acesta a fost reprodus (integral sau partial), precizindu-se starea fizica a documentelor”, a subliniat ingrijitorul acestei editii.

La lansare vor prezenta Radu Ioanid, Gheorghe Campeanu, Marius Oprea si Stelian Tanase, coordonatorul colectiei „Istorii subterane”.

Radu Ioanid este director al International Archival Programs Division din cadrul U.S. Holocaust Memorial Museum, Washington D.C. A fost distins cu Ordinul National Pentru Merit, in grad de Ofiter (din 14 decembrie 2000, conferit de Presedintele Romaniei), cu Institutional Achievement Award (conferit de United States Holocaust Memorial Museum in 2003), dar si cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres (conferit de Ministerul francez al Culturii in 2006).

In Colectia „Istorii subterane” au mai aparut pana in prezent volumele: Racovski. Dosar secret si Avangarda romaneasca in Arhivele Sigurantei, iar in pregatire se afla alte doua volume Panait Istrati. Dosar de Siguranta si Emil Bodnaras. Dosar secret, informeaza editura Polirom