Cele mai frumoase carti din Romania, unicul proiect cultural din Romania destinat designului de carte, isi desemneaza castigatorii printr-o expozitie spectacol pe 25 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti, potrivit News.ro.

Expozitia spectacol propune publicului o experienta interactiva cu cartile obiect. Vor fi prezentate toate cele 50 de titluri finaliste ale concursului national de design de carte. Conceptul evenimentului a fost propus de Adina Pasca, presedintele Asociatiei pentru Performanta si Cultura, si dezvoltat de Catalina Gubandru, artist independent, coregraf/ dansator profesionist si performer.

"Cartile sunt prezentate prin oameni, nu sunt puse pe mobile, ci devin mobile - circula, sunt in miscare, produc miscare sau fac parte din miscare", descrie initiatoarea proiectului, Adina Pasca.

Performeri: Nicoleta Enache, Cristina Gavrus, Cristian Nanculescu, Ionut Pascu, Silvia Ioana Niculae, Olga Maria Niculae, Catalina Gubandru.

Expozitia este organizata in parteneriat cu Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si va fi deschisa pana pe 12 noiembrie, iar programul de vizitare este de miercuri, pana duminica, intre orele 10.00 - 18.00.

In cadrul evenimentului vor fi dezvaluite premiile Concursului national de design de carte "Cele mai frumoase carti din Romania", aflat la editia a 6-a. Anul acesta au fost inscrise in competitie 220 de carti, iar 10 dintre acestea vor fi premiate pe 25 octombrie.

Juriul a acordat trei noi premii: Premiul pentru Carte de Arta, Premiul pentru Carte de Fotografie si Premiul pentru Design de Colectie, pe de o parte pentru a incuraja folosirea cartii drept mediu de expresie, iar pe de alta, pentru a promova importanta designului de carte in cazul cartilor de tiraj mare.

Premiul pentru tanar designer este acordat de ICR si Centrul National al Cartii si consta in sustinerea unei deplasari si participarea unui artist la programul unui targ international de carte in strainatate. Cartile selectate vor face parte dintr-o expozitie itineranta in tara si in strainatate si, de asemenea, vor reprezenta Romania in competitia internationala de design de carte Best Book Design from All Over the World, Leipzig 2018.

Membrii juriului au fost: Lysiane Bollenbach (autor, designer grafic, director artistic si artist vizual), Alina Serban (editor, curator), Timotei Nadasan (designer, artist, editor), Anca Adina Cojocaru (designer, artist), Alexe Popescu (designer grafic), Ramona Chirica (curator de ilustratie) si Patricia Teodorescu (artist vizual).

Proiectul "Cele mai frumoase carti din Romania" este primul si singurul concurs de design de carte din tara noastra, finalizat cu o expozitie itineranta a celor mai frumoase carti din Romania. Proiectul a ajuns la cea de-a VI-a editie anul acesta, multiplicandu-si activitatile prin conferinte, ateliere, activitati de stimulare a lecturii, intalniri profesionale, activitati de promovare pe site si facebook pentru tinerii artisti si cartile lor, de multe ori, putin vizibile publicului larg.

Pe parcursul celor 6 editii, peste 500 de carti frumoase realizate de ilustratori/ designeri romani au fost expuse in cadrul unor expozitii si targuri de carte nationale, in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara sau Targu Mures si internationale, in Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris sau Stockholm. Informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul proiectului - www.celemaifrumoasecarti.ro si pe pagina de Facebook.

Proiectul este organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura si este finantat de Administratia Fondului Cultural National.