„Cum gandesc politicienii? De multe ori, asa cum vorbesc. Adica sleampat, confuz, ingalat. Iar daca vorbirea reflecta procesele mintale, situatia bate spre dramatic. Or fi ei alesi, dar vorbirea lor e foarte rar aleasa. Metaforita unora, confuziile de termeni ale altora si in general nivelul scazut al celor mai multi ar trebui sa-i faca pe alegatori ceva mai circumspecti. Din pacate, unii alegatori par mai departe sclavii burtii pline si ai vorbei goale. Petiti cu o punga cu alimente si dusi cu presul promisiunilor desarte, ei gireaza pentru a doua, a treia sau a patra oara oameni compusi din corigente: la continut, la competenta, la maniere si la exprimare.

Cum gandesc politicieniiFoto: Hotnews

Tragicomedia alegerilor readuce la putere tot mai putine personalitati si tot mai multe perso-nulitati. Iar cand politicianul se stie impotent intelectual sau incapabil de actiuni eficiente, arma cea mai la indemana este patriotismul sforaitor, stropit cu lacrimi, mujdei si sprit. Mai ales ca e atat de usor sa le treci celor multi si neinformati idea ca tara e sub asediu si impresurata de dusmani.

Pana la urma insa, cartea de fata nu e doar despre politicieni. E in egala masura despre cei care-i ajuta sa obtina functii si privilegii: alegatorii. Poate ca parcurgerea acestui «catalog de perle» ii va con-vinge ca e cazul sa-si activeze discernamantul. Pe buna dreptate, politicienii sunt la ora actuala dispretuiti. Ceea ce uitam de multe ori este ca ei n-ar fi putut ajunge unde sunt daca nu i-am fi crezut, daca nu le-am fi luat de bune promisiunile, daca nu ne-am fi lasat pacaliti. Daca nu i-am fi votat.“ (Radu PARASCHIVESCU)